Το «δώρο» Λιβάνιου στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ

Εκτακτο «δώρο» πριν από το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕ∆Ε στη Ρόδο ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, από το βήµα του τελευταίου προσυνεδριακού διαλόγου της Ενωσης, που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα. Συγκεκριµένα, ο κ. Λιβάνιος σε ό,τι αφορά τα οικονοµικά ανακοίνωσε ότι τις επόµενες ηµέρες θα δοθεί σε όλους τους δήµους έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ, 90 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσµες οφειλές τους και 20 εκατ. ευρώ για κάλυψη δικαστικών αποφάσεων. Επίσης, θα δοθεί για το 2024 µία επιπλέον -πέµπτη- δόση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Για το 2025 είπε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι θα αυξηθούν κατά 53 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει την αύξηση των µισθολογικών δαπανών. Επίσης, προανήγγειλε πως µέχρι την Τρίτη θα έχει γίνει η συγκρότηση της Επιτροπής Κώδικα του υπουργείου Εσωτερικών και πριν από το συνέδριο της ΚΕ∆Ε θα έχει πραγµατοποιηθεί η πρώτη συνεδρίασή της. Ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόµενος στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται για σχεδόν έναν µήνα στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως ήταν µια ανοιχτή, δηµοκρατική, ζωντανή διαδικασία, που θα κορυφωθεί στο συνέδριο, στόχος της οποίας ήταν να αναδειχθούν τα προβλήµατα και οι ιδιαιτερότητες που αντιµετωπίζουν οι δήµοι και οι τοπικές κοινωνίες και να τεθεί η νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων και θέσεων για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης.

Ποιος αιρετός πέρασε µια µικρή περιπέτεια µε την υγεία, αλλά ευτυχώς είχε αίσιο τέλος και βγήκε νικητής; Επέστρεψε στα καθήκοντά του κανονικά και προχωράει τον σχεδιασµό του πιο δυνατός παρά ποτέ.


Οραματικό

Με τα θερµότερα λόγια µιλάει σε όλες τις δηµόσιες τοποθετήσεις του για τον Οικουµενικό Πατριάρχη, Βαρθολοµαίο, ο δήµαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης. Η αναγόρευση του Οικουµενικού Πατριάρχη ως επίτιµου δηµότη της πόλης έδωσε παγκόσµια εµβέλεια στον ∆ήµο Παλλήνης, όπως ο ίδιος ο δήµαρχος υποστηρίζει. Μάλιστα, το επόµενο διάστηµα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ακόµα ένα οραµατικό project, το οποίο βρίσκεται στον προγραµµατικό σχεδιασµό.

Με τον πρώην δήμαρχο Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλο πήγε σε εκδήλωση ο νυν δήμαρχος, Στάθης Ψυρρόπουλος…


Επανέρχεται

Συγκροτούνται δειλά-δειλά στους δήµους της χώρας τα ∆ηµοτικά Συµβούλια Νέων. Αυτό το νοµοθετηµένο όργανο έχει δηµιουργηθεί µε παλαιότερη νοµοθεσία, που µας πάει αρκετά χρόνια πίσω. Θεσµοθετήθηκε µεν, αλλά, πέραν κάποιων µεµονωµένων προσπαθειών σε συγκεκριµένους δήµους, πότε δεν εφαρµόστηκε ουσιαστικά. Εργο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Νέων είναι ο εντοπισµός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβληµάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, η ανάληψη, σε συνεργασία µε τον δήµο, πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων και η µέριµνα για τη λήψη µέτρων µε σκοπό την ενεργό και αποτελεσµατική συµµετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία.

Ποιος αιρετός «ζήλεψε» από ιδέα έµπειρου συναδέλφου του και σκέφτεται να την εφαρµόσει κι εκείνος; Εδειξε τέτοιον ενθουσιασµό όταν την είδε, που έσπευσε να µάθει περισσότερες πληροφορίες.


Προσφορά

Για τη συµβολή του στο έργο του Πειραϊκού Συνδέσµου τιµήθηκε ο δήµαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης. Στην ειδική επετειακή εκδήλωση για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Γ. Μώραλης δήλωσε: «Στις µέρες µας ο Πειραϊκός Σύνδεσµος παραµένει σηµείο αναφοράς, µε το Ωδείο, τη µοναδική στον Πειραιά ∆ραµατική Σχολή, σχολές χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας και τα τµήµατα του αθλητισµού, προσφέροντας διέξοδο στα παιδιά, στους νέους, αλλά και στους µεγαλύτερους, µε µια πληθώρα δραστηριοτήτων».

Χρηματοδότηση

Περί τα 4 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει ως χρηµατοδότηση για τη δηµιουργία νέων νηπιαγωγείων ή την επέκταση και τον εκσυγχρονισµό τους ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Αποτελεί µια σηµαντική κίνηση, που θα λύσει προβλήµατα στην περιφέρειά του. ∆υνητικοί δικαιούχοι είναι όλοι οι δήµοι της Στερεάς Ελλάδας.

Σπουδαίο έργο

Αλλο ένα έργο πνοής προχωράει ο δήµαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου. Υπέγραψε τη σύµβαση για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον δήµο, προϋπολογισµού 650.000 ευρώ. Σπουδαίο έργο και δείγµα πολιτισµού για έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό δήµο. Και ο Γ. Παπαναστασίου δεν σταµατάει σε αυτό… Ερχονται και άλλες ανακοινώσεις το επόµενο διάστηµα.

Επέκταση

Την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε όλη την Αττική προανήγγειλε ο υφυπουργός Υποδοµών, αρµόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόµου.