Στην τελική ευθεία για το μετρό

∆ύο φορές την εβδοµάδα ανεβαίνει πια στη Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Σταϊκούρας. Hταν την Τετάρτη στην πόλη, προκειµένου να συµµετάσχει στο συνέδριο «Southeast Europe Connectivity Forum II», ενώ πέρα από την οµιλία του έκανε και µια αυτοψία στο Flyover, το οποίο χαρακτήρισε εµβληµατικό έργο, στο οποίο απασχολούνται εντατικά περίπου 300 εργαζόµενοι µε 70 οχήµατα. Επίσης, αναφέρθηκε στα οδικά και σιδηροδροµικά έργα που τρέχουν για τη διασυνδεσιµότητα της Ελλάδας µε τις γειτονικές χώρες, σηµειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει µεγάλη σηµασία τόσο στη δηµιουργία νέων έργων όσο και στη συντήρηση των υφιστάµενων δικτύων. Μάλιστα, τόνισε πως ανάµεσα στα έργα που τρέχουν µε προτεραιότητα είναι και η νέα γέφυρα Ελλάδας - Τουρκίας, λέγοντας πως «εµείς από την πλευρά µας έχουµε προχωρήσει αρκετά και µέσα στο 2025 θα είµαστε έτοιµοι να προχωρήσουµε και στην υλοποίησή της».

To δεύτερο ανέβασµα του Σταϊκούρα στη Θεσσαλονίκη ήταν προγραµµατισµένο να γίνει χθες το µεσηµέρι, οπότε µαζί µε την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου θα παρευρισκόταν στην παρουσίαση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης. Την ίδια στιγµή, έχει κάνει πολλά δοκιµαστικά δροµολόγια µε το µετρό της Θεσσαλονίκης και δείχνει να το έχει µάθει σχεδόν απέξω... Σταϊκούρας και λοιποί του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών θα έρθουν και άλλες φορές στην πόλη ενόψει της λειτουργίας του µετρό στις 30 Νοεµβρίου. Μάλιστα, εκείνη την ηµέρα, εκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και µεγάλο αριθµό υπουργών, αναµένονται στη Θεσσαλονίκη αρκετοί από τους υπουργούς Μεταφορών των υπόλοιπων 26 κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έχει σταλεί πρόσκληση προς όλους. Τώρα, όσον αφορά στο τελετουργικό κοµµάτι, αυτό θα αποφασιστεί τις επόµενες εβδοµάδες. Πιθανώς σεµνά και ταπεινά. Αυτό που αναµένεται είναι τιµολογιακή πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, όπου ακούγεται ότι η τιµή του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ανέλθει τελικά στο 1,10 ευρώ.

Πάντα καλοντυµένος και µε γραβάτα ο ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος. Τείνει να κερδίσει τον τίτλο του πιο κοµψού Θεσσαλονικέα πολιτικού…


Φουλ πρόγραμμα

Φουλ πρόγραµµα θα έχει αυτό το τριήµερο στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος ∆ένδιας, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον διπλό εορτασµό της πόλης. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη µε το σύνολο των αρχηγών των τριών κλάδων, αλλά και τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου, Αντώνη Οικονόµου, ενώ θα είναι σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες θα παραβρεθεί και η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Συνταγή Άρη

Επίσκεψη-αστραπή έκανε την Κυριακή ο Στ. Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη, όπου σε έναν ανοικτό χώρο και µεταξύ τυρού και αχλαδιού µίλησε προς τα µέλη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστηρίζουν. Αντισυµβατικά, όπως πάντα. Το ίδιο συνέβη και την προηγούµενη ηµέρα, όταν εθεάθη σε µπαράκι στα Λαδάδικα, κάνοντας τον µπάρµαν και επιδεικνύοντας τις ικανότητές του στην ετοιµασία κοκτέιλ. Κάτι παρόµοιο είχε κάνει κάπου το 1999 και ο Κώστας Καραµανλής. Με συνταγή Αρη Σπηλιωτόπουλου…

Το έχει καθιερώσει ο Σπ. Βούγιας να εύχεται στην αρχή κάθε συνεδρίασης του ∆.Σ. Θεσσαλονίκης στους εορτάζοντες. Εσχάτως ανακοινώνει και το «βίον ανθόσπαρτον» για τους νεονύµφους. Ως πρόεδρος του ∆.Σ., πρέπει να γνωρίζει όλα τα κουτσοµπολιά.


Επαφές

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί για τον διπλό εορτασµό του Οκτωβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το είχε κάνει και πέρσι, όταν στην εξέδρα είχε καθίσει δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, µε τον οποίο δεν είχαν ανταλλάξει κουβέντα. Πάντως, το ζουµί της φετινής επίσκεψης Ανδρουλάκη δεν θα είναι η παρουσία του στην επίσηµη δοξολογία στον Αγιο ∆ηµήτριο, ούτε οι χειραψίες που θα έχει στην εξέδρα της παρέλασης, αλλά το ποιους θα δει ανεπισήµως όλο το τριήµερο.

Θα μιλήσει

Θα είναι παρών, αλλά και θα µιλήσει ο Κώστας Καραµανλής στην εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόµενη ∆ευτέρα στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο του δηµοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για την πρώτη του οµιλία στην πόλη όπου εκλεγόταν βουλευτής από το 1989, ύστερα από την παρέµβαση που είχε κάνει για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τον Οκτώβριο του 2019. Από τότε έχουν οι Θεσσαλονικείς να ακούσουν τη φωνή του…

Διά ζώσης

∆εν έχει αφήσει τοµέα για τοµέα της κυβερνητικής µηχανής στη Βόρεια Ελλάδα µε τον οποίο να µην έχει ασχοληθεί ο αεικίνητος Κώστας Γκιουλέκας. Εσχάτως συναντήθηκε µε διοικητές της 3ης και της 4ης Υ.ΠΕ. και των νοσοκοµείων της Θεσσαλονίκης. Μιας και οι αρµοδιότητες είναι λίγες, οι διά ζώσης επαφές είναι η καλύτερη λύση για τον ΥΜΑΘ.

Χείρα βοηθείας

Τη θυµήθηκαν πολλοί αυτές τις ηµέρες. Ο λόγος για τη Βάσω Παπανδρέου, µια πολιτικό η οποία στο δύσκολο κοµµάτι των έργων βοήθησε σηµαντικά τη Θεσσαλονίκη. Να θυµίσουµε ότι ήταν αυτή που ανέλαβε το υπουργείο ΠΕΧΩ∆Ε µετά τον Κώστα Λαλιώτη και είχε να αντιµετωπίσει τα απόνερα του φιάσκου της προσφυγής µιας κοινοπραξίας στην Κοµισιόν, που οδήγησε ουσιαστικά στην ακύρωση της ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης του µετρό. Η Βάσω ήταν αυτή που άλλαξε τον χαρακτήρα του έργου και το έκανε δηµόσιο, ξεµπλοκάροντας ουσιαστικά την κατασκευή του και γλυτώνοντας την πόλη από το να παραπεµφθεί άλλο ένα έργο στις καλένδες.

Σχέδιο θέσεων

Κινητικότητα ύστερα από καιρό στη Νέα Αριστερά της Θεσσαλονίκης. Με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να είναι ο κεντρικός οµιλητής σε ανοιχτή εκδήλωση του κόµµατος, όπου και παρουσίασε το σχέδιο θέσεων του επικείµενου ιδρυτικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς, που θα πραγµατοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Νοεµβρίου.