Όλα τα φλας στις ανιψιές της Νταϊάνα και τον διάδοχο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι fabulous Millers, οι υπέροχες Μίλερ - η Μαρί-Σαντάλ και οι αδερφές της, Πία και Αλεξάνδρα. Τώρα είναι οι fabulous Spencers, και, όπου Σπένσερ εννοούµε τη λαίδη Αµίλια, τη λαίδη Κίτι και τη λαίδη Ελάιζα, όλες ανιψιές της αδικοχαµένης λαίδης Ντι, η οποία παραµένει η πιο δηµοφιλής royal όλων των εποχών. Ελαµψαν στην απονοµή, στο γκαλά και στο δείπνο Centrepoint (Centrepoint Awards & Gala Dinner) στο Βρετανικό Μουσείο. Παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, Ουίλιαµ, η λαίδη Κίτι -από τους επικεφαλής του θεσµού- έκλεψε τα φλας και µε την ευγένειά της, εστιάζοντας στους σκοπούς του: τη συγκέντρωση χρηµάτων για τα επιτεύγµατα ανθρώπων που έχουν υπάρξει άστεγοι. Τον θεσµό «αγκάλιασε» η Νταϊάνα και τώρα η Κίτι συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Οι Έλληνες των επόμενων Grammy θα είναι (;) οι Iasi Ensemble

Το «Astris» των Iasi Ensemble, σύνθεσης Ιάσονα Ψαράκη (φωτ.) και παραγωγής Νικόλα Γκίνη, συµµετέχει στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για υποψηφιότητα για Grammy («Best Global Music Album») στην 67η τελετή απονοµής, που θα διεξαχθεί στις 2/2/2025 στο L.A. Η µπάντα κυκλοφόρησε το παρθενικό της άλµπουµ «Astris» τον ∆εκέµβριο του 2023 από την ανεξάρτητη αµερικανική δισκογραφική Hihiri Pipiri Transcultural Sound Transmission. Σκοπός της, να καταπραΰνει τις ψυχές των ανθρώπων µέσω των θεραπευτικών ιδιοτήτων της Τέχνης και της ένωσης διαφορετικών µορφών πολιτισµού. Εχουν λάβει 44 βραβεία από διεθνή φεστιβάλ µουσικής και κινηµατογράφου για τη δουλειά τους. Το ερώτηµα πόσους Ελληνες που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για Grammy γνωρίζετε είναι ρητορικό. Τι µπορούµε να κάνουµε; Να τους στείλουµε όλη µας τη θετική ενέργεια!

Δύο διάσημες Ελληνίδες στο Academy Museum Gala

Academy Museum Gala 2024. Στο πλαίσιο του καθιερωµένου γκαλά είδατε τις αποκαλυπτικές Κένταλ και Κάιλι Τζένερ, την Κιµ Καρντάσιαν µε off white vintage κορµάκι-κορσέ του αξέχαστου Τιερί Μιγκλέρ... Την Ντέµι Μουρ πιο αδυνατισµένη -και µε περισσότερα µπότοξ- από ποτέ, αλλά και τη (θεά πάντα) Ούµα Θέρµαν που, παριστάµενη, έκανε θεαµατική επάνοδο στις επάλξεις. Aυτό που κανείς δεν σας έδειξε ήταν δύο διάσηµες Ελληνίδες που αγαπάµε: τη Ρίτα Γουίλσον, που βεβαίως ήταν συνεχώς µε τον σύζυγό της, Τοµ Χανκς, και τη Νία Βαρντάλος. Ανεξάρτητα από τις φήµες ότι «σκαρώνουν» κάτι οι τρεις τους, οφείλουµε να σας πληροφορήσουµε ότι Χανκς και Γουίλσον είναι διαχειριστές και επικεφαλής του Μουσείου. Αυτό -προφανώς- δεν το γνωρίζατε. Γιατί στα σηµαντικά ελάχιστοι (πλέον) στέκονται.

Από άλλο έργο

  • Σε ζωντανή σύνδεση µε τη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά είµαστε το τελευταίο διάστηµα. Τεράστια ονόµατα αναµένεται να δώσουν το «παρών» στο Κινηµατογραφικό Φεστιβάλ, µε τη συνέντευξη Τύπου της 31ης Οκτωβρίου να πραγµατοποιείται ταυτόχρονα και σε ζωντανή µετάδοση σε δύο πόλεις: στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηµατογράφου «Ολύµπιον» (φυσικά), και στην Αθήνα, στο Auditorium «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Στη συνέντευξη Τύπου θα µιλήσουν η γενική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο επικεφαλής προγράµµατος του φεστιβάλ, Γιώργος Κρασσακόπουλος, η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου, και η υπεύθυνη του ελληνικού προγράµµατος του φεστιβάλ, Ελένη Ανδρουτσοπούλου. Μέσω live streaming, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα συνοµιλούν µεταξύ τους και, φυσικά, µε όλους εµάς, τα σινεφίλ παιδιά των ΜΜΕ - και ήδη ενθουσιαζόµαστε.
  • Αξίζει εδώ να προσθέσουµε ότι το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία µε το «Μaria», µε την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της «ζωής της», όπως έχει πει, ως Μαρία Κάλλας - µια ερµηνεία για την οποία ήδη έχει λάβει συγκλονιστικές κριτικές. Ενώ κλείνει µε το «The End», παρουσία µάλιστα του δύο φορές υποψηφίου για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιµαντέρ Τζόσουα Οπενχάιµερ, που θα παρουσιάσει την ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστούν η Τίλντα Σουίντον και ο Μάικλ Σάνον. Το ραντεβού κλείνεται την Κυριακή 10 Νοεµβρίου, στο «Ολύµπιον» και κάπως έτσι ανατρέχω στο παρελθόν και στην πρώτη φορά που βρέθηκα στο φεστιβάλ: Ηταν 20 χρόνια πριν και ακόµη µου έχει µείνει η ξεκαρδιστική κωµωδία µε τη Σοφί Μαρσό «Θα µείνω». Αν σας πω ότι την έχω αναζητήσει -επί µακρόν- σε βίντεο-κλαµπ (τότε) και µετέπειτα στο Internet, αλλά και από το φεστιβάλ και τελικά δεν έχει φτάσει ποτέ στα χέρια µου, θα το πιστέψετε; Αµαρτία, γιατί πλέον σπάνια γελάµε µε την καρδιά µας.
  • Και µιας και ο λόγος για γέλιο, «βουτιά» στις τηλεθεάσεις, απ' ό,τι µαθαίνω, κάνουν δράµατα, µελοδράµατα, παραδράµατα, ηχοδράµατα - µαζί µε τις drama queens και εννοώ τις συνεντευξιαζόµενες και τους συνεντευξιαζόµενους. Ο κόσµος, όλοι εµείς δηλαδή οι τηλεθεατές, απαιτεί πλέον να γελάει. «Οχι άλλο κάρβουνο», που έλεγε και ο αξέχαστος Νίκος Κούρκουλος στο φιλµ «Ορατότης µηδέν». Μιας και ο λόγος για σινεµά, θέλετε την ιστορία του µότο του, που έγινε (αγαπηµένο) κλισέ; Ο Κούρκουλος επέστρεφε στον κινηµατογράφο έπειτα από δύο χρόνια απουσίας - το προηγούµενο διάστηµα εµφανιζόταν στο Μπροντγουέι, κι ας µην το ξέρετε η πλειονότητα, δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. Την ίδια περίοδο είχε µπει η τηλεόραση στις ζωές των Ελλήνων, κάτι που είχε «πληγώσει» το ελληνικό σινεµά. Ωστόσο, το φιλµ γνώρισε τεράστια επιτυχία και έγινε σηµείο αναφοράς και µε τη χαρωπή του (παρά το µελό σενάριο) ατάκα-σήµα κατατεθέν µετέπειτα της εγχώριας ποπ κουλτούρας. Αυτά τα ολίγα...