Οι εμμονές και ο πυρσός που δεν περνά πια από γενιά σε γενιά...

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Αντώνης Σαµαράς για την απουσία του από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΟΝΝΕ∆ συµβαδίζει απόλυτα µε τη γενικότερη πολιτική αρρυθµία που παρουσιάζουν συνολικά οι θέσεις του το τελευταίο διάστηµα. Στην επιστολή λοιπόν που απέστειλε ο Μεσσήνιος στον πρόεδρο της Οργάνωσης, Ορφέα Γεωργίου, προκειµένου να τον ενηµερώσει για την απόφασή του να µην παρευρεθεί σε ένα ακόµα «γαλάζιο» επετειακό event, επικαλέστηκε την αλλαγή ηµεροµηνίας της εκδήλωσης και την αναβολή της σε σχέση µε το αρχικό οργανόγραµµα. Μόνο που αυτό που λησµόνησαν εκεί στη ∆ηµοκρίτου, µε αποτέλεσµα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα, είναι πως η συγκεκριµένη εξέλιξη ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό και, ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η αναβλητικότητα που επέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά την τελική του απάντηση, που κατέφθασε στη Νεολαία του κυβερνώντος κόµµατος (όπως αποκάλυψε το parapolitika.gr) λιγότερες από 48 ώρες πριν από την άκρως συναισθηµατική αυτή περίσταση.

Σε συνδυασµό µε την απουσία του από τα γενέθλια στη Ρηγίλλης, την παρουσία του στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚου Χατζηθεοδοσίου, αλλά και τη γενικότερη στάση του, ο Σαµαράς, αλλά και ο Καραµανλής (για τον οποίο φαίνεται πως ο πυρσός που περνούσε από γενιά σε γενιά σταµάτησε στην εποχή της εµφατικής κυριαρχίας της Ν.∆. επί Κυριάκου Μητσοτάκη) χάνουν το µοµέντουµ και την ευκαιρία να εκφράσουν τα δικαιολογηµένα ή µη παράπονα ενός σηµαντικού κοµµατικού στελεχιακού δυναµικού και της βάσης της Ν.∆. Γιατί τι κριτική να κάνεις για κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, τη µη αξιοποίηση ορισµένων κοµµατικών στελεχών χάριν των «µουσαφιραίων» ή ακόµα και για την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωµία της κυβερνώσας παράταξης, όταν δίνεις προσωπική διάσταση στην όποια αντιπαράθεση και βάζεις µπροστά το θυµικό; Με κάτι τέτοια δεν πείθεις ούτε τον Χρυσοµάλλη και τον Κατσανιώτη, που είναι µαθηµατικώς βέβαιο ότι, αν ο Μεσσήνιος επιλέξει να το φθάσει και πάλι στα άκρα µε τη Ν.∆. για ακόµα µία ιστορική συγκυρία, θα τον αφήσουν αυτή τη φορά σε µια οριστική πολιτική έρηµο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν ούτε οι συνθήκες ούτε τα χρονικά περιθώρια περί πολιτικής επαναφοράς.

Η λειψυδρία στην ατζέντα Μητσοτάκη

Από την εβδοµάδα κιόλας που έρχεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στην κορυφή της ατζέντας του το «καυτό» θέµα της λειψυδρίας, σε µια προσπάθεια να ανοίξει ακόµα περισσότερο τη βεντάλια της ανάδειξης και της προσωπικής του ενασχόλησης µε τα µεγάλα θέµατα της καθηµερινότητας που απασχολούν τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά σειρά επαφών µε παράγοντες των περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», τις οποίες θα συνοδεύει µια δέσµη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που θα φέρουν την υπογραφή και την έγκρισή του. Σηµαντικό στοιχείο της εν λόγω εξίσωσης συνιστούν και οι στοχευµένες επισκέψεις που θα πραγµατοποιήσει το αµέσως επόµενο διάστηµα σε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές που αντιµετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήµατα, ανάλογα βεβαίως µε τον γενικότερο πρωθυπουργικό προγραµµατισµό.

Για να μη λέμε μόνο τα στραβά για τους υπουργούς, κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος έχει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αφού το κομμάτι της μάχης κατά της ακρίβειας, με κυριότερο τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, καταγράφει επιτυχίες το τελευταίο διάστημα, Βλέπετε, οι μειώσεις στο μέτωπο αυτό έχουν γίνει αισθητές, όπως συνομολογούν έτερα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα έλεγε η στήλη, ότι όση αβάντα κι αν κάνουν στον Κωστή Χατζηδάκη ορισµένοι επιτελάρχες του Μαξίµου, το θέµα του logo για το POS στα ταξί συνιστά ένα απολύτως αχρείαστο µέτωπο για την κυβέρνηση. Πολύ κακό για το τίποτα, όπως έλεγαν τα στελέχη της πρωθυπουργικής αυλής.

Μεγάλη αποκάλυψη

Η Κωνσταντίνα Κούτρα είναι µία από τις µεγαλύτερες αποκαλύψεις στην ελληνική µουσική τον τελευταίο καιρό. Με ρεπερτόριο διεθνούς εµβέλειας και κίνηση που παραπέµπει σε σταρ του εξωτερικού, είναι δεδοµένο πως θα πρωταγωνιστήσει στο φουλ τα επόµενα χρόνια.

∆εν θα δώσει το «παρών» στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας. Αλλωστε, η Κουµουνδούρου έχει... τελειώσει γι’ αυτόν, καθώς έχει το βλέµµα του στο... όλον της Κεντροαριστεράς.

ΣΤΙΓΜΑ. Η στρατηγική που ξετύλιξε ο Παύλος Μαρινάκης έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη και των πισωγυρισµάτων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο θέµα του ΑΣΕΠ θα αποτελεί από δω και µπρος την πυξίδα της αντίδρασης του Μαξίµου στην αντιπολιτευτική ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη. «Ή κεντρώος θα είναι ή... ΣΥΡΙΖΑίος. Και τα δύο µαζί δεν γίνεται», µου έλεγε την Πέµπτη, πριν αρχίσει το µπάσκετ του Ολυµπιακού, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγµα των προθέσεων της πρωθυπουργικής αυλής.

ΚΟΝΤΡΑ. Μια άτυπη, όσο και σκληρή κόντρα έχει ξεκινήσει µετεκλογικά στους κόλπους του στενού συστήµατος Ανδρουλάκη, παρά τη νίκη του προέδρου. Ο λόγος για την αντιπαράθεση µεταξύ ∆ουδωνή και Μάντζου, µε τον πρώτο να αισθάνεται ριγµένος από τον ρόλο του στο νέο εσωκοµµατικό οργανόγραµµα. Βλέπετε, ο ίδιος και το περιβάλλον του διαµηνύουν ότι, σε αντίθεση µε τον Μάντζο, περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα πριν από την κάλπη για να στηρίξουν Ανδρουλάκη. Κρατήστε την υποσηµείωση ότι άπαντες οι εµπλεκόµενοι αναγνωρίζουν απόλυτα την προσφορά, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς µπορεί να αισθάνεται έπειτα από όλα αυτά... Από την άλλη, ο Μάντζος αντιτείνει πως ο ∆ουδωνής (που βολεύτηκε µε τη θέση του τοµεάρχη Εσωτερικών, βλέποντας τον Μάντζο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική) είχε εγκαταλείψει πλήρως τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, µε τη Μιλένα Αποστολάκη και την αφεντιά του να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.

ΦΑΒΟΡΙ ΝΑΙ, ΚΛΕΙ∆ΩΜΕΝΟΣ ΟΧΙ. Να ξέρετε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει ένα κοινής αποδοχής πρόσωπο για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, το οποίο θα µπορούσε να περάσει χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα είναι προφανής, αν και προβληµατίζει ο καραµανλικός παράγων. Κι όσο δεν εντοπίζεται ο καταλληλότερος, τόσο... αυξάνονται οι πιθανότητες του Τασούλα.