Όλα του νόμου δύσκολα...

∆ιπλές θα είναι οι εκλογές -όταν έρθει η ώρα τους-, σύµφωνα µε τις προβλέψεις και τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης αλλά και όλων των κοµµάτων. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόµο, το όριο της αυτοδυναµίας είναι κοντά στο 38%, άρα πολύ δύσκολα θα σχηµατιστεί κυβέρνηση µε τις πρώτες εθνικές εκλογές. Αν η σηµερινή κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόµο και ρίξει το όριο της αυτοδυναµίας, αυτό θα ισχύει για τις µεθεπόµενες εκλογές, κάνοντας έτσι πιθανώς πιο εύκολο τον σχηµατισµό κυβέρνησης. Είναι µια ιδέα που βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι, αν και φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποκλείει, θεωρώντας ότι µπορεί να δείξει ηττοπάθεια. Ανοιχτό, πάντως, παραµένει το ενδεχόµενο να αυξηθεί το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των κοµµάτων από το 3% στο 5%, εφόσον αλλάξει ο εκλογικός νόµος. Το βασικό επιχείρηµα δεν θα είναι απλώς ο κίνδυνος δηµιουργίας µιας Βουλής-κουρελού, αλλά ο κίνδυνος να αποκτήσει δυναµική ένα µειονοτικό κόµµα και να το βρούµε στη Βουλή. Και εδώ, ωστόσο, υπάρχει σοβαρός αντίλογος. Κυρίως γιατί η αύξηση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή µπορεί να οδηγήσει στον ακριβώς αντίθετο από τον επιδιωκόµενο στόχο: να ενισχύσει, δηλαδή, την ψήφο στα µικρότερα κόµµατα ως µια µορφή διαµαρτυρίας έναντι του πιθανού αποκλεισµού τους από τη Βουλή. Με άλλα λόγια, ο εκλογικός νόµος µοιάζει µε τον γάµο στη γνωστή παροιµία «όλα του γάµου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωµένη»...

Quiz: Ποιος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει µε τη µετακόµιση του κόµµατος στην οµάδα των Ευρωσοσιαλιστών;


Δύο σενάρια για Παπαθανάση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Νίκος Παπαθανάσης, έχει σχέση εµπιστοσύνης µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά, έχει λόγους να ανησυχεί για την επανεκλογή του στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθήνας, όπου η µάχη θα είναι σκληρή. Υπάρχουν, λοιπόν, στο τραπέζι δύο σενάρια που τον αφορούν. Το ένα είναι στον ανασχηµατισµό να γίνει υπουργός σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Το άλλο, να µπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, λόγω της θετικής αξιολόγησης της συµµετοχής του στην κυβέρνηση και της σχετικά χαµηλής αναγνωρισιµότητάς του, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν δουλεύει πολύ για τον εαυτό του, αλλά για την κυβέρνηση.

Το δίλημμα

Το µεγάλο δίληµµα του πρωθυπουργού µετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά έχει να κάνει µε την επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Η µια εκδοχή είναι πρόσωπο προερχόµενο από την Κεντροδεξιά, µε ξεκάθαρα παραταξιακά χαρακτηριστικά, που δεν θα επιτρέπει διαρροές της κυβερνητικής παράταξης στην ψηφοφορία. Η άλλη είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, που θα υποχρεώνει το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, αλλά θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο «γαλάζιων» διαρροών. ∆ύσκολη απόφαση, δεδοµένων των νέων συνθηκών. Αυτή τη φορά, η εκδροµή στο βουνό (εκεί λαµβάνονται οι σχετικές αποφάσεις) προβλέπεται περιπετειώδης.

Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράς θα βρεθούν ξανά, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ψύλου µε τίτλο: «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Με τη µατιά ενός Ελληνα», την ερχόµενη Τετάρτη. Η κοινή εµφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Ν.∆. αποκτά µεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι η πρώτη µετά τη διαγραφή Σαµαρά. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι θα περιοριστούν σε χειραψίες και φωτογραφικά στιγµιότυπα.


Ερωτήσεις

- Ποιος σηµαντικός οικονοµολόγος µε µακρά εµπειρία και κύρος -το όνοµα του οποίου είχε συζητηθεί στο παρελθόν για τη θέση του υπουργού Οικονοµικών- βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή µε αρχηγό κόµµατος της αντιπολίτευσης;

- Ποιος τοµεάρχης του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αντικατασταθεί και δεν το ξέρει;

Ο ρέκορντμαν της Ν.Δ.

Ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής ∆εοντολογίας της Ν.∆., είναι η προσωποποίηση αυτού που ονοµάζουµε ιστορία της µεταπολίτευσης, µιας και µπήκε στη Βουλή το 1974. Τη θέση του προέδρου της Επιτροπής ∆εοντολογίας και Καταστατικού την κατέχει από τον Φεβρουάριο του 2010. Θέλετε να µάθετε πόσους έχει διαγράψει από τότε µέχρι σήµερα; 35 βουλευτές! Το ενδιαφέρον είναι ότι οι 33 από αυτούς επέστρεψαν αργότερα στη Ν.∆.

Πού θα χτυπήσει;

Βασικό στοιχείο της ιδρυτικής διακήρυξης Κασσελάκη θα είναι η αναφορά του σε «ανάρµοστη σχέση κυβέρνησης - ∆ικαιοσύνης». Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοινώνει το δικό του κόµµα, θα µιλήσει για «απειλή προς τη ∆ηµοκρατία», στοχεύοντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό και την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Η στρατηγική Κασσελάκη είναι να ταυτίσει το νέο κόµµα µε διεκδικήσεις που αφορούν την ποιότητα της δηµοκρατίας, τα δικαιώµατα, καθώς επίσης τη στήριξη των µη προνοµιούχων και των νέων επιχειρηµατιών. Πιο εύκολο να τα λες αυτά όταν δεν είσαι στον ΣΥΡΙΖΑ...

Επιστροφές και μη

∆εδοµένη θεωρείται από τους γνωρίζοντες η επιστροφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη στη Ν.∆. και το πρώτο βήµα θα γίνει µε την υπερψήφιση του Προϋπολογισµού. ∆εδοµένη θεωρείται, επίσης, η µη επιστροφή του Μάριου Σαλµά, τον οποίο πιθανότατα θα δούµε στα ψηφοδέλτια της Φωνής Λογικής. Ούτως ή άλλως, το κόµµα της Αφροδίτης Λατινοπούλου ποντάρει σε δυσαρεστηµένους και διαγραµµένους της Ν.∆.