Μήνυμα Μητσοτάκη

«Σε αυτούς τους ταραγµένους καιρούς το τελευταίο πράγµα που θέλουµε είναι να πειραµατιστούµε µε την πολιτική σταθερότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη εκδήλωση του Bloomberg, στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαµαρά. ∆ιαβάζοντας το µήνυµα του πρωθυπουργού πίσω από τις γραµµές, βλέπει κανείς ότι έρχεται πιο επιτακτικά από ποτέ η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόµου, προκειµένου να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Με λίγα λόγια, η αλλαγή του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, που κλείνει τον δρόµο σε κοµµατίδια και δίνει περισσότερες έδρες σε όσους περάσουν το κατώφλι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαµβάνεται ότι ο πολυκερµατισµός δυνάµεων στα αριστερά και, κυρίως, στα δεξιά µπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και σε ένα σουρεαλιστικό επόµενο κοινοβουλευτικό τοπίο. Αν και, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν επιθυµεί τέτοιες αλλαγές, αυτήν τη φορά, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείει τίποτα. Εξ ου και η έµφαση στην πολιτική σταθερότητα…

Κεντροδεξιός ΠτΔ

Ακόµα ένα ανακάτεµα της πολιτικής τράπουλας µετά τη διαγραφή Σαµαρά και την πρότασή του για Καραµανλή Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας εξελίσσεται. Πλέον, κλειδώνει η επιλογή κεντροδεξιού προσώπου για την Προεδρία, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξουν την επιλογή, καθώς επισηµαίνουν ότι η πρόταση πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά του πολιτικού χάρτη, την Κεντροαριστερά. «Η εκλογή του Πτ∆ είναι πεδίο συναινέσεων και όχι αντιπαραθέσεων. Το σύνηθες είναι η επιλογή να είναι ένα πρόσωπο όχι από τον ίδιο χώρο που είναι η κυβέρνηση», είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγοντας εµµέσως πλην σαφώς τα χαρτιά του. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι µε µια κεντροδεξιά πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στήριζαν, στην κυβέρνηση είναι αποφασισµένοι να εκλέξουν ακόµα και µόνοι τους τον Πτ∆, δυνατότητα που δίνει πλέον το Σύνταγµα. Επικρατέστερο πρόσωπο µε τα σηµερινά δεδοµένα -και κρατήστε το- ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Τα Ζάππεια

«Η χώρα θα µπορούσε να είχε βγει νωρίτερα από τα µνηµόνια, όπως συνέβη µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε αυτές τις χώρες δεν είχαν “Ζάππεια”, αλλά συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης». Αυτή δεν είναι δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά βουλευτή της Ν.∆., και συγκεκριµένα του Μακάριου Λαζαρίδη, σταθερού συνεργάτη και υποστηρικτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά από το κόµµα, φαίνεται πως πλέον θα εκφράζεται ανοιχτά και η κριτική για το αντιµνηµονιακό παρελθόν του πρώην πρωθυπουργού.

Αιφνιδιασμός Σαμαρά

Ακουγα µε ενδιαφέρον τον συνάδελφο Νίκο Φελέκη να λέει ότι µεταξύ άλλων προσώπων είχε κληθεί σε µια χαλαρή συνάντηση µε τον Αντώνη Σαµαρά το Σάββατο, πριν από την αναχώρηση του πρώην πρωθυπουργού και της οικογένειάς του για τις ΗΠΑ την Κυριακή. Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαµαράς κανόνιζε να περάσει µερικές χαλαρές στιγµές µε την παρέα του δείχνει πως δεν περίµενε τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη µετά τη συνέντευξη που παραχώρησε. Μετά τις ΗΠΑ, θα κάνει κινήσεις…

Στα αγαπηµένα του ντοκιµαντέρ έχει επιστρέψει ο Στέλιος Κούλογλου. Πρόσφατα απέσπασε βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ στο Παρίσι. ∆ηµιουργικός χωρίς τα «µπλεξίµατα» του ΣΥΡΙΖΑ.


Woke ατζέντα

Ένα ταξίδι του Άγγελου Συρίγου στο Οσλο ήταν αρκετό για να έχει ένα καλό παράδειγµα για το τι σηµαίνει όντως woke ατζέντα. Στο αεροδρόµιο βρέθηκε µπροστά στο εξής παράδοξο για τα ελληνικά δεδοµένα: οι τουαλέτες δεν είχαν καµία αναφορά σε φύλο, µε συνέπεια οι ταξιδιώτες, ειδικά από χώρες όπου δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, να κοιτούν απορηµένοι. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγµα για το τι σηµαίνει woke ατζέντα στην καθηµερινότητα. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχουµε φτάσει σε τέτοιες καταστάσεις…

Συστημένο Βασιλειάδη

Μπορεί ο ναύαρχος Αποστολάκης να προανήγγειλε την έξοδό του από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ακολουθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο φαίνεται πως οι σύντροφοί του είχαν ένα συστηµένο µήνυµα για εκείνον. Φρόντισε να το µεταφέρει µε δήλωσή του ο Γιώργος Βασιλειάδης, εκ των πρώην στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και µέλος της Κ.Ε. «Ο κ. Αποστολάκης, όντας µη εκλεγµένος µε ψήφο, αλλά από το Επικρατείας, εφόσον πιστεύει οτιδήποτε πιστεύει, οφείλει πρώτα να παραδώσει την έδρα του στο κόµµα», σηµείωσε.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια, που, ακόµα και αν η συµµετοχή στις εκλογές φτάσει τις 60.000, θα πανηγυρίσουν. Για 100.000, ούτε λόγος..


Στίγμα Συμπιλίδη

Πιέσεις δεχόταν όλη την εβδοµάδα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου προκειµένου να ανεξαρτητοποιηθεί µαζί µε τη Θεοδώρα Τζάκρη και να ανοίξει βηµατισµό από κοινού προς το κόµµα Κασσελάκη. Όπως όλα δείχνουν, η Θεοδώρα Τζάκρη δεν ήθελε και δεν µπορούσε να σηκώσει το βάρος της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µόνη της. Γνώριζε, άλλωστε, καλά πως το πολιτικό στίγµα και οι αναφορές από τους αντιπάλους περί «θηλυκού Συµπιλίδη» θα έδιναν και θα έπαιρναν.

Ανασχηματισμός

Οι πρώτες µεγάλες αλλαγές στο στελεχιακό δυναµικό του ΠΑΣΟΚ µετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη αναµένεται να έρθουν µε έναν εσωτερικό «ανασχηµατισµό» στους τοµείς. Εκεί θα αλλάξουν οι περισσότεροι από τους τοµεάρχες, ενώ παράλληλα θα προγραµµατιστούν συντονισµένες συνεδριάσεις τους. Στον τοµέα της Υγείας, για παράδειγµα, όπου µόνο ικανοποίηση δεν υπάρχει, µε αφορµή την πρόσφατη εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, οι αλλαγές προσώπων θεωρούνται δεδοµένες. Κρατήστε ότι αυτήν τη φορά θα φιλτραριστούν πιο έντονα τα πρόσωπα, προκειµένου να αποφευχθούν νέες παραφωνίες.