Στην αφετηρία το μετρό Θεσσαλονίκης - Όλα έτοιμα για τη μεγάλη εκκίνηση της 30ής Νοέμβριου
Θεσσαλονίκη
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Στην αφετηρία το μετρό Θεσσαλονίκης
Ολα στα υπόγεια, αλλά και στην επιφάνεια της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν έτοιµα για την 30ή Νοεµβρίου, που αναµένεται να αποτελέσει για την πόλη ηµεροµηνία-σταθµό µε τη λειτουργία του µετρό. Ενός έργου που τέθηκε στη δηµόσια συζήτηση της Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τον τότε νοµάρχη, Κώστα Πυλαρινό, µπήκε το 1987 µε µάλλον ανορθόδοξο τρόπο στη ζωή των Θεσσαλονικέων µε την περίφηµη «τρύπα του Κούβελα» και πέρασε από 40 κύµατα µέχρι να µπει στην τελική ευθεία, χάρη στην υποµονή, αλλά και στην αποφασιστικότητα που έδειξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η υπουργός Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη. Η τελετή των εγκαινίων θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεµβρίου, στις 12 το µεσηµέρι, στο αµαξοστάσιο της Πυλαίας. Aπό εκεί τα βαγόνια θα ταξιδέψουν στην πόλη, µεταφέροντας πολίτες ανάµεσα σε 13 σταθµούς και τερµατίζοντας στον νέο σιδηροδροµικό σταθµό και το αντίστροφο. Τα εγκαίνια θα τελεστούν παρουσία του πρωθυπουργού, πολλών υπουργών Μεταφορών από την Ε.Ε., αλλά και επιφανών Θεσσαλονικέων που έχουν προσκληθεί και αµέσως µετά οι συρµοί θα είναι διαθέσιµοι προς χρήση. Και µάλιστα δωρεάν, τουλάχιστον την πρώτη ηµέρα. Πιθανότατα, δε, η δωρεάν µετακίνηση µε το µετρό να παραταθεί και για κάποιες ηµέρες για την εξοικείωση του κοινού µε το σύστηµα έκδοσης εισιτηρίων και την καλύτερη δυνατή διαχείριση των επιβατικών ροών.
Αυτές τις ηµέρες ολοκληρώθηκαν οι δοκιµές που είναι απαραίτητες για την πιστοποίηση του µετρό, που θα γίνει την εβδοµάδα που έρχεται από την TUV Rheinland, ενώ την Τρίτη θα περάσει και ο νόµος για τη διαδικασία αδειοδότησης. Το συνολικό κόστος του έργου έφτασε τα 3 δισ. ευρώ µαζί µε την επέκταση προς την Καλαµαριά, αλλά και τους τόκους των δανείων µέχρι το 2049. Οπως είπε ο αρµόδιος υφυπουργός Υποδοµών, Νίκος Ταχιάος, σίγουρα κόστισαν οι καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση των εταιρειών του έργου το 2012, αλλά και από την περιπέτεια µε τον σταθµό «Βενιζέλου» και τις προσφυγές στο ΣτΕ.
Αχώριστο πρωινό δίδυµο για καφέ αποτελούν εδώ και καιρό ο πρώην βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος και ο γνωστός «γαλάζιος» Λευτέρης Γεωργιάδης.
Για Πρόεδρος
Μπορεί το σενάριο της προεδρικής υποψηφιότητας του Θεσσαλονικιού Κώστα Καραµανλή να κάηκε για τα καλά µετά την πρόταση Σαµαρά, όµως στον Βορρά πολλοί πιστεύουν ότι ένας Θεσσαλονικιός µπορεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος και κάποιοι βλέπουν ότι θα προταθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερος Καµία µεγάλη συγκέντρωση δεν έκανε στη Θεσσαλονίκη ο Παύλος Πολάκης, αλλά την αίθουσα στο ξενοδοχείο «Met» στα δυτικά της πόλης τη γέµισε. Μάλιστα, από την εκδήλωση πέρασαν και οι δύο βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου, µάλλον για λόγους πολιτικής αβροφροσύνης, καθώς αµφότεροι στηρίζουν τον Σωκράτη Φάµελλο. Πάντως, πολλοί βλέπουν τον Κρητικό να καταλαµβάνει στον Βορρά τη δεύτερη θέση.
Τις πρώτες δηµόσιες εµφανίσεις σε παρέες και σε ολιγοµελείς συνάξεις φίλων κάνει αυτές τις ηµέρες η ∆ώρα Αυγέρη. Υστερα από µια µακρά περίοδο αποχής από τα κοινά, λέγεται ότι θα αναλάβει ρόλο για την οργάνωση του νέου κόµµατος του Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη.
Κόντρα
Μια πρώτη κόντρα για τον ποδηλατόδροµο της Λεωφόρου Νίκης είχαν αυτές τις ηµέρες ο Σπύρος Πέγκας και ο Στέλιος Αγγελούδης. Τον ποδηλατόδροµο δηµιούργησε επί κορονοϊού η διοίκηση Ζέρβα, η Αποκεντρωµένη τον έκρινε πρόσφατα παράνοµο, ο Πέγκας ζήτησε να διατηρηθεί και η διοίκηση του δήµου απάντησε ότι δεν γίνεται νοµιµότητα «αλά καρτ» και ότι δεν θα υιοθετήσει λογικές που βαφτίζουν νόµιµο το παράνοµο. Η συνέχεια στην επόµενη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου.
Μπάχαλο
Ένα απίστευτο µπάχαλο επικρατεί στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, όπου αυτές τις ηµέρες, µετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από το κόµµα, τα βρόντηξε και ο µέχρι πρότινος γραµµατέας της Νοµαρχιακής Επιτροπής της Α’ Θεσσαλονίκης και «φιλοκασσελακικός», Βασίλης Μπουλούκος. Έτσι, τώρα τα ηνία στο κόµµα προσπαθούν να αναλάβουν οι παλιές καραβάνες και πολιτικοί φίλοι του Τσίπρα, Νίκος Παυλίδης και Μήτσος ∆ηµητριάδης.
Η πρώτη
Την πρώτη πανεργατική απεργία έζησε αυτή την εβδοµάδα ο Κώστας Γκιουλέκας ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. ∆εν διαδήλωσε ο ίδιος, αλλά είδε την κατάληξη της πορείας από το γραφείο του, στον πρώτο όροφο του ΥΜΑΘ, στο ∆ιοικητήριο. Εκεί όπου παραδοσιακά καταλήγουν όλες οι διαδηλώσεις και όπου ο Θεσσαλονικιός βουλευτής κατοικοεδρεύει από τον περασµένο Ιούνιο.
Στη θέση του Μπουτάρη
Μια αλλαγή είχαµε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο µετά τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη. Τη θέση του κατέλαβε η Ρία Καλφακάκου, που αποτέλεσε στις δηµοτικές εκλογές του 2023 τη ΣΥΡΙΖΑϊκή τάση στον συνδυασµό που είχε επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα. Πολιτικός µηχανικός στο επάγγελµα, ήταν µέλος της επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε εκλεγεί για πρώτη φορά δηµοτική σύµβουλος το 2014 µε την παράταξη του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Τότε είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σήµερα έχει µεταπηδήσει στη Νέα Αριστερά.
Μόνιμος
Στη Θεσσαλονίκη αναµένεται να εγκατασταθεί από την 1η ∆εκεµβρίου ο απερχόµενος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., Μαργαρίτης Σχοινάς. «Στις Βρυξέλλες έχουν βαρεθεί να µε αποχαιρετούν», έλεγε εσχάτως σε Θεσσαλονικείς φίλους του, ενώ τους προειδοποιούσε ότι «θα βαρεθούν να τον βλέπουν στην πόλη»…