Η κασέτα προπαγάνδας, ο Ανδρουλάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κόφτε το καλαµπούρι», είναι το µήνυµα του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, µε αφορµή τις επιθέσεις ότι δήθεν ασκεί βολική αντιπολίτευση στη Νέα ∆ηµοκρατία. Στην τελευταία του συνέντευξη στο One υπενθύµισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει συνεχώς την ίδια κασέτα. Και µάλλον δεν έχει άδικο, αφού από την εποχή του Αλ. Τσίπρα, του Στ. Κασσελάκη στη συνέχεια και τώρα του Σ. Φάµελλου ήταν αποδέκτης της ίδιας προπαγάνδας. Ο Αλ. Τσίπρας τον αποκαλούσε «δεκανίκι» της Ν.∆., επειδή δεν συµφωνούσε µαζί του για την απλή αναλογική. Μετά ο Στ. Κασσελάκης τον χαρακτήριζε «εκβιαζόµενο» και τώρα ο Σ. Φάµελλος «βολικό αντίπαλο» της Ν.∆.

«Αγωνίστηκα πολύ για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που είναι σήµερα, να ξαναγίνει, δηλαδή, ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ερχονται να µου κάνουν µαθήµατα αντιπολίτευσης κάποιοι που απέτυχε τόσο ο τρόπος που κυβέρνησαν όσο και ο τρόπος που άσκησαν αντιπολίτευση και είναι υπεύθυνοι για τις δύο νίκες της Νέας ∆ηµοκρατίας», ανέφερε στο One και πρόσθεσε: «Θα πω κάτι που έχω επαναλάβει πολλές φορές: όσο είµαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκυβερνήσει µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Οσο είµαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα έχει µόνο έναν στόχο: να νικήσει τη Νέα ∆ηµοκρατία και να εφαρµόσει µια άλλη πολιτική στην Υγεία, στην οικονοµία, στην ανάπτυξη, στην ενέργεια και στα εθνικά θέµατα».

Στη μάχη της ψήφου

Η Ελενα Ακρίτα ακόµη δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφια στις επόµενες εθνικές εκλογές. Σίγουρα δεν θα βρίσκεται ξανά σε εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Α’ Αθήνας χλωµό το κόβω να πολιτευτεί. Αρα, εκεί όπου µπορεί να δοκιµάσει την τύχη της, εφόσον δεν επιλέξει να πάει σπίτι της, είναι στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθήνας. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν βουλευτή. ∆ύο έβγαλε στις εθνικές εκλογές του 2023, που σήµερα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος βρίσκεται στη Νέα Αριστερά και η Αθ. Λινού στο «κλαµπ» των ανεξάρτητων.

Με το βλέμμα στραμμένο αλλού

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασµένη Τετάρτη, δεν υπήρξε απόλυτη οµοφωνία για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει το κόµµα ως προς το σκέλος των αµυντικών δαπανών στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισµό. Οι βουλευτές που εµφανίστηκαν να στηρίζουν την υπερψήφιση των αµυντικών δαπανών χωρίς «ναι µεν, αλλά» ήταν οι Νίνα Κασιµάτη, Πόπη Τσαπανίδου, Συµεών Κεδίκογλου, Βασίλης Κόκκαλης και Χάρης Μαµουλάκης. Οσοι έχουν αντίθετη άποψη είναι εκείνοι που έχουν το βλέµµα τους στραµµένο στη Νέα Αριστερά, ανησυχώντας µήπως «κακοκαρδίσουν» µε τη στάση τους τους «διεθνιστές» και «φιλειρηνιστές» συντρόφους τους.

Η Θρασκιά, η έδρα και... η αποστασία

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύµιος Γεωργόπουλος την απόφαση της Ράνιας Θρασκιά να ανεξαρτητοποιηθεί δίχως να παραδώσει τη βουλευτική της έδρα στο κόµµα.

Τη «στόλισε» µε ανάρτησή του στο Facebok, γράφοντας τα εξής: «Πόση παπάρα είµαστε αναγκασµένοι να καταπιούµε ακόµα τύπου: “Με σταθερή προσήλωση στις ίδιες αρχές και αξίες και τηρώντας τη δέσµευσή µου προς στους συµπολίτες µου στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή µου, την οποία και κατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής. Η εντολή και η στήριξη όσων µε εµπιστεύτηκαν µε υποχρεώνει να πάρω µια ξεκάθαρη θέση σε όσα έχουν συµβεί”, µόνο και µόνο για να κλέψει (κάποια Θρασκιά) µιαν έδρα µετ’ αποστασίας;;;;; Άκου “προσήλωση σε αρχές και αξίες” το παρατράγουδο (και οι όµοιοί της) ή, όπως λέει ο λαός µας, “µε αυτούς που µπλέξαµε, είναι σα να δέσαµε τον γάιδαρο στο µαρούλι”!!!!».

Πάντως, αρκετοί φίλοι και σύντροφοι του Θ. Γεωργόπουλου αισθάνθηκαν την ανάγκη να του υπενθυµίσουν ότι η Ρ. Θρασκιά δεν είδε φως και µπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιοι της πρότειναν να είναι υποψήφια στις προηγούµενες εθνικές εκλογές. Eνας εξ αυτών ονοµάζεται Αλέξης Τσίπρας.

Κανείς δεν θυµάται ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ανεξάρτητος βουλευτής, αφού οι µάχες που δίνει υπέρ της Ν.∆. είναι διαρκείς και στέφονται µε επιτυχία. Oπως συνέβη πρόσφατα µε τις εκλογές για το Επιµελητήριο Ηρακλείου.


Στον κουβά η πρόταση

Θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο θέµα για να προκαλέσει ντόρο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Απ’ ό,τι φαίνεται, η πρότασή του για συµφωνία των προοδευτικών δυνάµεων στο πρόσωπο του επικεφαλής της Α∆ΑΕ, Χρήστου Ράµµου, για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας πηγαίνει κατευθείαν στον κουβά. Το ΠΑΣΟΚ δεν βρήκε έξυπνη την ιδέα του, αλλά και ο µισός ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνεται σε αυτή την επιλογή, την οποία απέρριψε ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα της χώρας χρειάζεται πρόσωπο µε πολιτική πείρα και διεθνές εκτόπισµα.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Παλιά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που στην πορεία λοξοδρόµησαν και έκαναν το λάθος να εµπιστευτούν τον Αλ. Τσίπρα, που τους διαβεβαίωνε ότι θα φτιάξει τη µεγάλη Κεντροαριστερά, βρίσκονται σε συνεννοήσεις προκειµένου να κάνουν ένα µεγάλο συναπάντηµα στο τέλος του χρόνου. Υποψιάζοµαι πως θα σκάσει µύτη και ο Ν. Ανδρουλάκης σε αυτό το γλέντι.

Προσευχές

Κι όµως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που δεν θα έπεφταν και στα πατώµατα από τη στεναχώρια τους, εάν αποχωρούσαν και άλλοι βουλευτές του κόµµατος. Είναι κάτι εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β’ Πειραιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, και µε χαµηλότερα ποσοστά, βγάζει συνεχώς έδρα. ∆εν είναι δύσκολο να «βρει» κανείς ποιοι είναι αυτοί που προσεύχονται να αποχωρήσει από τη Β’ Πειραιά η νυν βουλευτής του κόµµατος, Νίνα Κασιµάτη, ελπίζοντας ότι θα ανοίξει η δική τους τύχη. Πάντως, αυτό που ισχύει µέχρι τώρα είναι ότι «οι πεινασµένοι καρβέλια ονειρεύονται».