Το sold-out γκαλά της The Hellenic Initiative, οι royal παρουσίες και οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Μπλάτνικ
Passe Partout
Η παραπολιτική στήλη του Secret
«Τόλμησε να ονειρευτείς», Τατιάνα
Με θέµα-µότο «Τόλµησε να ονειρευτείς» -που για µήνες φιγουράριζε σε γιγαντοαφίσες σε σταθµούς του (αθηναϊκού φυσικά) µετρό- πραγµατοποιήθηκε το sold-out γκαλά της The Hellenic Initiative (THI), που ενώνει τους Ελληνες της ∆ιασποράς και τους φιλέλληνες, στη Ν.Υ. Η πρέσβειρα της ΜΚΟ, Τατιάνα Μπλάτνικ, πρώην σύζυγος του τέως πρίγκιπα Νικολάου, από το πόντιουµ ευχαρίστησε για την «αξέχαστη βραδιά» τον µεγαλοεπιχειρηµατία οµογενή Τζον Κουδούνη - κροίσο, επικεφαλής της Calamos Investments, που προωθεί το ΕΤF των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds. Το 12ο γκαλά έλαβε χώρα στο classy εστιατόριο «Cipriani Wall Street», µια ανάσα µακριά από το Χρηµατιστήριο, στην καρδιά του «Big Apple», ενώ νωρίτερα µέλη της Hellenic Initiative παρευρέθησαν σε σουαρέ της Calamos Investments. Στο event -µε dress code black tie- τιµήθηκαν οι Μαριάν και Ντιν Μητρόπουλος για τις φιλανθρωπικές/φιλελληνικές τους δραστηριότητες και τραγούδησε ο Θάνος Πετρέλης. Γκεστ, o Αντώνιος Τσαπατάκης, αργυρός Παραολυµπιονίκης 2024 στην κολύµβηση (100 µέτρα πρόσθιο), και η Αλεξάνδρα Σταµατοπούλου, χρυσή Παραολυµπιονίκης 2024, επίσης στην κολύµβηση (50 µέτρα ύπτιο).
Η Μαρί-Σαντάλ και η THI
Σε προηγούµενα γκαλά της THI είχαν παρευρεθεί και εκπρόσωποι των Greek royals. Από τα πλέον «φωταγωγηµένα» ήταν αυτό του 2021, όπου έλαµψε µε την παρουσία της η σύζυγος του πρωτότοκου γιου, Παύλου, του τέως και της Aννας-Μαρίας, Μαρί-Σαντάλ, κόρη του συνιδρυτή των Duty Free, Ρόµπερτ Μίλερ. Εκεί ξεχώρισε για το κέφι και το µπρίο του και ο Σάκης Ρουβάς µε τα τραγούδια του. Στο συγκεκριµένο, µε τίτλο-µότο «Moving Forward Together» (και µενού αξίας 10.000 δολαρίων), συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια, που διατέθηκαν, όπως θα συµβεί και µε τα έσοδα από το τωρινό, στην ανακούφιση των πιο ευπαθών οµάδων και στην ενίσχυση προγραµµάτων στήριξης της ελληνικής οικονοµίας.
Παράλληλη δράση
Περνάµε και στο τρίτο σκέλος του στόρι: Μετά τον χωρισµό της από τον δευτερότοκο του τέως και της Αννας-Μαρίας, Νικόλαο, η Τατιάνα Μπλάτνικ έχει ρίξει όλο της το βάρος στις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες. Breathe και The Hellenic Ιnitiative συγκαταλέγονται στις κορυφαίες. Κάπως έτσι, θυµίζει έντονα τη Μαρί-Σαντάλ. Είναι σαν να µιλάµε για παράλληλη δράση, µε κέντρο τον άνθρωπο. Το επισηµαίνουµε, επειδή και η Μαρί-Σαντάλ, παρότι ελάχιστα το διαφηµίζει, είναι γνωστή (ιδίως στους κύκλους της πατρίδας της, της Αµερικής) για την ουµανιστική της φιλοσοφία. Βραβεύτηκε µάλιστα πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ ανάµεσα στις πλέον φιλάνθρωπες προσωπικότητες του πλανήτη.
Από άλλο έργο
- Είναι από τις περιπτώσεις που ενδέχεται να πιαστείς αδιάβαστος, άρα έχει ενδιαφέρον να εξετάσεις. Όταν αντικρίζεις σε δηµοσίευµα -ξένου ΜΜΕ- τον πηχυαίο τίτλο «Περίτρανα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του Ιησού - εκτός βιβλικών αναφορών και Ευαγγελίων», όσο να 'ναι, η περιέργεια σε τρώει. Θέλεις να «σκανάρεις» τα πάντα, να µάθεις τι σου έχει ξεφύγει τόσες δεκαετίες τώρα για τον Χριστό. Ξεκινάω από το... ηλίου φαεινότερον: µολονότι ο ίδιος δεν έγραψε τίποτα, υπάρχουν εκατοντάδες γραπτά για τη ζωή του - και όχι από µόνο έναν άνθρωπο ή από έναν τόπο. Πρόκειται, µάλιστα, για συγγραφείς πολέµιους του χριστιανισµού. Σε τµήµα των «Χρονικών», για την πυρκαγιά της Ρώµης το 64 µ.Χ., ο Τάκιτος περιγράφει πώς ο Νέρωνας θέλησε να µετατοπίσει την ευθύνη στους χριστιανούς: «Αντικατέστησε ως ενόχους και τιµώρησε εκείνους που µισούσαν για τις επαίσχυντες πράξεις τους, τους οποίους το πλήθος αποκαλούσε “Κρεστιανούς”. Ο ιδρυτής του ονόµατος, ο Χριστός, είχε εκτελεστεί κατά τη βασιλεία του Τιβερίου από τον επίτροπο Πόντιο Πιλάτο».
- Συνεχίζω µε το Αλεξαµενικό Γκράφιτο (Alexamenos Graffi tto), κοµµάτι αρχαίου γκράφιτι που χαράχτηκε στον τοίχο δωµατίου κοντά στον λόφο Παλατίνο στη Ρώµη, µεταξύ 1ου και 3ου αιώνα µ.Χ.: απεικονίζει άνδρα να λατρεύει άνδρα µε κεφάλι γαϊδάρου που κρέµεται από τον σταυρό µε ένα µήνυµα που µεταφράζεται ως εξής: «Ο Alexamenos λατρεύει τον θεό (του)». Ο δρ Τζόναθαν Ριντ, αυθεντία στην αρχαιολογία του πρώιµου χριστιανισµού, από το Πανεπιστήµιο La Verne, δήλωσε στη MailOnline: «Τα πρώτα στοιχεία που έχουµε στα αρχαιολογικά αρχεία για τους χριστιανούς είναι κάποιος που κοροϊδεύει τον Ιησού, που σταυρώθηκε. Η σταύρωση θα είχε θεωρηθεί επαίσχυντη και πολλά από τα Ευαγγέλια αφορούν την προσπάθεια να γίνει (η σταύρωση) ηρωικός θάνατος». Το επόµενο είναι η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο - το πιο διάσηµο από κάθε αντικείµενο που υποτίθεται ότι σχετίζεται µε τον Ιησού: ένα κοµµάτι ύφασµα που φέρει αποτύπωµα ανθρώπου και το οποίο για πολλούς εξπέρ θεωρείται ότι είναι το ύφασµα όπου τυλίχθηκε ο Ιησούς µετά τη Σταύρωση. Τα στοιχεία γύρω από την πραγµατικότητα της Σινδόνης είναι εξαιρετικά αµφιλεγόµενα, αλλά δεν παύει να θεωρείται συνυφασµένη µε την ύπαρξή Του.
- Είναι, όµως, και η Εκκλησία των Αποστόλων: Το 2017, αρχαιολόγοι, υπεύθυνοι ανασκαφής στο Ελ Αράζ του Ισραήλ, ανακάλυψαν ερείπια βυζαντινής βασιλικής - διαστάσεων 27x15 µέτρων. Πιστεύουν ότι αυτή είναι η τοποθεσία στη Βηθσαϊδά, το χωριό όπου βρισκόταν το σπίτι των Αποστόλων Πέτρου, Ανδρέα και Φιλίππου. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τη χαµένη «Εκκλησία των Αποστόλων», που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του χωριού. Το 2021, ο καθηγητής Στίβεν Νόουτλι, αρχαιολόγος από το Nyack College και συνδιευθυντής οµάδας ανασκαφής στην περιοχή, δήλωσε στη Βιβλική Αρχαιολογική Εταιρεία: «∆εν υπάρχουν εκεί εκκλησίες που αναφέρονται από Βυζαντινούς επισκέπτες στους Αγίους Τόπους, άρα δεν µπορεί να αµφισβητηθεί ότι πρόκειται για την Εκκλησία των Αποστόλων. Από τη στιγµή που υφίσταται (αυτή η Εκκλησία των Αποστόλων), δεν µπορεί να αµφισβητηθεί ούτε η ύπαρξη του Ιησού».