Καρδιοχτύπια στο Βερολίνο

Οι γερµανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και το Μέγαρο Μαξίµου και τη Χαριλάου Τρικούπη. Με βάση τις δηµοσκοπήσεις, προεξοφλείται η νίκη της Κεντροδεξιάς Ενωσης Χριστιανοδηµοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (γύρω στο 30%) µε πιθανότερο σενάριο να βρεθεί στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερµανία (γύρω στο 20%) και να ακολουθήσουν οι Σοσιαλδηµοκράτες στο 17%. Οι Φιλελεύθεροι δεν είναι βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθούν στην επόµενη Βουλή, ώστε να σχηµατιστεί «κυβέρνηση Τζαµάικα» (από τα χρώµατα της σηµαίας της νησιωτικής χώρας) µαζί µε τους Πράσινους και την Κεντροδεξιά Ενωση, εποµένως το βασικό σενάριο προβλέπει τη δηµιουργία µεγάλου συνασπισµού. Εννοείται πως θα πυροδοτηθεί και στη χώρα µας συζήτηση, τόσο για τη δεξιά στροφή που θα αποτυπωθεί στις κάλπες όσο και για την κυβερνητική συνεργασία Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς, µε ό,τι συνειρµούς αυτό δηµιουργεί. Μετά την «ελληνοποίηση» των εκλογικών αποτελεσµάτων στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ετοιµαστείτε τη νέα χρονιά για συγκρίσεις και συµπεράσµατα των κοµµατικών επιτελείων από τις γερµανικές εκλογές.

Ποιος πρώην πρόεδρος κόµµατος είναι σφόδρα ενοχληµένος που το όνοµα του δεν… µετριέται στα γκάλοπ για την εκλογή Πτ∆; Σε ποιο κόµµα προσπαθεί να υποβάλει την ιδέα να τον προτείνει για το ύπατο αξίωµα;


Πτώση και μυστήρια

Μερικές σηµαντικές λεπτοµέρειες από τη γερµανική προεκλογική σκηνή: Πρώτον, το αγαπηµένο του ΣΥΡΙΖΑ αριστερό Die Linke έχει πολύ κακές επιδόσεις και µάλλον δεν θα εκπροσωπηθεί στην επόµενη Βουλή, σε αντίθεση µε το κόµµα που προήλθε από τη διάσπασή του και είναι αριστερό στα οικονοµικάκοινωνικά, αλλά φιλορωσικό και δεξιό στο Μεταναστευτικό. ∆εύτερον, η ανερχόµενη γερµανική Ακροδεξιά (Afd) έχει πρόεδρο λεσβία, ενεργό µέλος της γερµανικής LGBTQ+ κοινότητας, παντρεµένη µε γυναίκα προερχόµενη από τη Σρι Λάνκα. Αραγε, θα µιλήσουν γι’ αυτό οι εν Ελλάδι οµοϊδεάτες της, που θα πανηγυρίζουν την εκλογική της άνοδο, ή θα το καταπιούν αµάσητο;

Το στοίχημα

Ουδείς γνωρίζει φυσικά -πλην του ίδιου του πρωθυπουργού- το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Το βέβαιο είναι ότι δίνουν και παίρνουν τα µυστικά γκάλοπ που µετράνε συγκεκριµένα πρόσωπα, όλα αυτά που καταγράφονται καθηµερινά στα ρεπορτάζ. Αυτό, πάντως, που φαίνεται πως θα µετρήσει περισσότερο στην επιλογή του πρωθυπουργού είναι η δυνατότητα εκλογής µε την πρώτη ψηφοφορία, δηλαδή µε την αυξηµένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Θεωρητικά, για να επιτευχθεί αυτό, αρκεί το άθροισµα των ψήφων των βουλευτών της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ (156+31=187). Αυτό, όµως, έχει ως προϋπόθεση την επιλογή προσώπου που θα συσπειρώνει τις Κ.Ο. και των δύο αυτών κοµµάτων.

Το βραβείο του πιο επιτυχηµένου TikToker στο ΠΑΣΟΚ απονέµεται στη Μιλένα Αποστολάκη, η οποία τα Χριστούγεννα έφτασε στο επίπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη από άποψη τεχνικής και ευρηµατικότητας. Παρά το γεγονός ότι άργησε να µπει σε αυτόν τον χώρο, δείχνει να τον χειρίζεται µε άνεση, δείγµα του επαγγελµατισµού που τη διακρίνει στην πολιτική της διαδροµή.


Αιτήματα

Ρεκόρ αιτηµάτων για συνέντευξη έχει δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της συµπλήρωσης δέκα χρόνων από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2015. Θα γίνουν πολλά αφιερώµατα και ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει την τιµητική του. Ο ίδιος σκοπεύει να αξιοποιήσει την επέτειο ως µέρος της στρατηγικής του rebranding, που µέχρι στιγµής δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώµενα. Αναµένεται µε ενδιαφέρον να δούµε αν έπειτα από 10 χρόνια θα βρει το κουράγιο να πει τουλάχιστον ότι δεν έπρεπε να συγκυβερνήσει µε τους ΑΝ.ΕΛ.

Βιέννη και Αμστερνταμ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσβλέπουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο θεωρούν ότι την άνοιξη θα κριθεί το πολιτικό µέλλον του Σωκράτη Φάµελλου, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις και την περιρρέουσα ατµόσφαιρα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, πάντως, τις καλύτερες διακοπές από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απολαµβάνοντας οικογενειακά τη Βιέννη. Ο µόνος που τον ανταγωνίζεται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ταξίδεψε στην πατρίδα της συντρόφου του, την Ολλανδία.

Καθίζηση

Ο Σωκράτης Φάµελλος δεν έχει καλά νέα από τους δηµοσκόπους και αυτό ενισχύει, προφανώς, την ανασφάλεια που δεν µπορεί παρά να του δηµιουργεί η επίγνωση ότι από πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ και πέριξ αυτού αντιµετωπίζεται ως µεταβατικός, κατάλληλος δηλαδή για την καταλλαγή στο κόµµα και όχι για την άνοδό του. Τα γκάλοπ δείχνουν δηµοσκοπική καθίζηση και το ποσοστό των ευρωεκλογών που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ µε αρχηγό τον Κασσελάκη (15%) φαντάζει σαν το Εβερεστ.

Ξένοι στην ίδια πόλη

Η κόντρα Κώστα Αρβανίτη - Νικόλα Φαραντούρη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ µαίνεται, σε βαθµό που κάποιοι διερωτώνται πώς γίνεται να ανήκουν στο ίδιο κόµµα. Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, πάντως, έχει µεγαλύτερη επιρροή στην Κουµουνδούρου απ’ ό,τι ο Νίκος Φαραντούρης, που έχει υψηλότερο κύρος στις Βρυξέλλες ως πανεπιστηµιακός και γλωσσοµαθής. Η κόντρα, πάντως, αφορά και θέµατα πολιτικής στρατηγικής, καθώς ο Αρβανίτης είναι προσηλωµένος στην Αριστερά, ενώ ο Φαραντούρης κοιτάζει και προς τους Ευρωσοσιαλιστές.