Οι αιώνιοι φοιτητές και οι αγκυλώσεις

Το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά διαγραφής αιώνιων φοιτητών, µε βάση τον κανόνα «ν+2», που ορίστηκε στο νοµοσχέδιο Κεραµέως πριν από δύο και κάτι χρόνια. Ακούγεται απλό, αλλά είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Πρώτα από όλα γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν συνεργάζονται οι πρυτανικές Αρχές. Οπως πληροφορείται η στήλη, στο υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν ότι δεν θα διευκολυνθούν από αρκετές διοικήσεις ΑΕΙ για τη διαγραφή περίπου 334.000 φοιτητών - τόσοι υπολογίζονται πως είναι οι «λιµνάζοντες» (σχεδόν οι µισοί του συνόλου!). Γι’ αυτό και αναζητείται ήδη στο παρασκήνιο τρόπος να βρεθεί διέξοδος. Το επιθυµητό είναι να δοθεί η µεγαλύτερη δυνατή διακριτική ευχέρεια ώστε να ληφθούν υπόψη προβλήµατα υγείας, εργασία λόγω οικονοµικής δυσπραγίας και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών. Και αν αυτό δεν αρκεί, υπάρχει πάντα και το σενάριο της παράτασης, το οποίο ξορκίζουν στο Μέγαρο Μαξίµου και δεν το υποστηρίζει ούτε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Επειδή, όµως, η πίεση που ασκείται, όχι µόνο από πανεπιστηµιακούς, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, είναι µεγάλη, τίποτα δεν αποκλείεται. Βλέπετε, εκτός από τους αιώνιους φοιτητές, υπάρχουν και οι αιώνιες κοµµατικές αγκυλώσεις, όταν έρθει η ώρα µιας δύσκολης απόφασης. Οι αγκυλώσεις αυτές, πάντως, δεν αφορούν τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που δηλώνει -και είναι- αποφασισµένος να εφαρµόσει τον νόµο, αλλά χωρίς δογµατισµό.

Ποιος υπουργός ζήλεψε τη δόξα -και την επιτυχία- συναδέλφου του και ετοιµάζεται να γράψει βιβλίο;


Το στοίχημα των 180

Οσο περνούν οι µέρες, γίνεται αντιληπτό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν θέλει να διατηρήσει την πολιτική του υστεροφηµία, την οποία έφτιαξε µε µεγάλη µαεστρία από το 2016, όταν έγινε αρχηγός της Ν.∆., µέχρι σήµερα, θα επιλέξει υποψήφιο που θα είναι αναγκασµένο να τον ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, άρα να συγκεντρώσει πάνω από 180 βουλευτές. Το πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήµατα και προφανώς και αυτό -της στήριξης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης- είναι αδιαµφισβήτητα ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Μαθαίνω ότι στη λίστα των προσώπων που έχουν µετρηθεί από το Μέγαρο Μαξίµου µε γκάλοπ για το αξίωµα του Πτ∆ συµπεριλαµβάνεται το όνοµα πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός πολιτικής: Αλέκος Παπαδόπουλος.

Δεν τραβάει

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήµ της Κεντροαριστεράς κυκλοφορεί ευρέως η εκτίµηση ότι προς το τέλος της άνοιξης ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για τη δηµιουργία ενός προοδευτικού συµµαχικού σχήµατος, που θα αναµετρηθεί «στα ίσα» µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόµενες εκλογές. Θα µου πείτε, τώρα, πόσο... «στα ίσα»; Οσο το 2019, όταν έχασε µε οκτώ µονάδες διαφορά, ή όσο το 2023, όταν έχασε µε 23 µονάδες; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας επιθυµεί επί του συγκεκριµένου σχεδίου συνεννόηση και µε τον Γιώργο Παπανδρέου. Το πρόβληµα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχουν δηµοσκοπήσεις που να ενθαρρύνουν τον πρώην πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση. Η στήλη γνωρίζει «από µέσα» ότι έχει µετρηθεί από διαφορετικές εταιρείες η δυναµική που θα µπορούσε να αναπτύξει ένα τέτοιο εγχείρηµα και δεν... τραβάει.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης προετοιµάζεται να θέσει υποψηφιότητα η ψυχίατρος Μυρτώ Σαµαρά, µέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ. Εκτιµάται ότι θα εκλεγούν εκεί τρεις βουλευτές και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα πάρει ξανά τη µία έδρα, εφόσον δεν θα κατέβει ξανά, όπως όλα δείχνουν, ο Χάρης Καστανίδης.


Γέφυρες

∆ύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ρίχνουν γέφυρες προς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχουν καταφέρει τίποτα, γιατί βρίσκουν κλειστή την πόρτα. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ο Σωκράτης Φάµελλος τους εµπιστεύεται και τους έχει δώσει ρόλο. Πού να ’ξερε...

Δουλεύει δυνατά

Στη ∆ράµα πέρασε τις γιορτές η Χαρά Κεφαλίδου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενή συνεργάτιδα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου. Σηµαίνει αυτό ότι θα είναι ξανά υποψήφια απέναντι στον Αν. Νικολαΐδη, που της πήρε την έδρα µε τη στήριξη του Ν. Ανδρουλάκη; Προφανώς ναι! ∆ουλεύει ήδη γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά αγαπητή στον νοµό. Εχει εκτιµηθεί ότι «δεν έψαξε για δουλειά» στη Ν.∆., όπως τόσοι άλλοι πρώην σύντροφοί της.

Σε απόσταση

Για όποιον δεν το πρόσεξε, να σηµειωθεί -γιατί δεν ήταν τυχαίο- ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν αγκάλιασε την πρωτοχρονιάτικη γιορτή του ∆ήµου Αθηναίων στο Σύνταγµα. Οχι µόνο κανένας από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πέρασε µια βόλτα από εκεί, αλλά επίσης στους καυγάδες που έγιναν µετά για την καφίγια της Νατάσσας Μποφίλιου και για τον πράσινο ήλιο στο φόντο της σκηνής τα προσκείµενα στην ηγεσία στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να εµπλακούν µε οποιονδήποτε τρόπο. Είναι µια ένδειξη, κατά συγκλίνουσες εκτιµήσεις, ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να κρατήσει τον Χάρη ∆ούκα όσο πιο µακριά γίνεται από το κόµµα. Ετσι, µην εκπλαγείτε αν δεν οριστεί υπεύθυνος του κόµµατος για την Αυτοδιοίκηση όταν ανακοινωθούν οι νέοι τοµεάρχες.

Οι αριστούχοι

Μαθαίνω ότι οι δύο υπουργοί που παίρνουν τον µεγαλύτερο βαθµό στην αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίµου για το 2024 είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο ∆ηµήτρης Παπαστεργίο. Ο υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι οι δύο που θεωρήθηκε ότι έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση στους τοµείς ευθύνης τους.