Η στάση Ανδρουλάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι συμβολισμοί της πρότασης Γιαννίτση και το... άλλο όνομα που είχε στη λίστα του
Da Capo
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Δικαιολογημένη καθυστέρηση
Ανάµεσα στα πολλά που ειπώθηκαν για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας είναι και το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης άργησε να πάρει θέση και εγκλωβίστηκε. Η κριτική αυτή είναι επιεικώς άστοχη, διότι εξαρχής η βούληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι από τον προοδευτικό χώρο και όχι απλώς να γίνει µια καταγραφή. Αν, για παράδειγµα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε ανακοινώσει πριν από τον κ. Μητσοτάκη το οποιοδήποτε πρόσωπο και ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως η επιλογή του είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Μαρία ∆αµανάκη κ.λπ., τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ; Θα ακύρωνε την αρχική του πρόταση και θα ψήφιζε την πρόταση της κυβέρνησης ή δεν θα ψήφιζε ένα πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο; Κατά συνέπεια, ήταν απολύτως ορθή και θεσµικά σωστή η στάση του Ανδρουλάκη να περιµένει την απόφαση του πρωθυπουργού και µετά να τοποθετηθεί µε την πρόταση Γιαννίτση.
Ηχηροί συμβολισμοί
Εδώ και µέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε µοιραστεί µε τα πρόσωπα της απολύτου εµπιστοσύνης του την επιλογή που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει πρόσωπο από τα στενά κοµµατικά τείχη της Ν.∆. Εξαρχής ήθελε να καταδείξει τη διαφορά φιλοσοφίας µε τον πρωθυπουργό, µέσω της επιλογής ενός προσώπου που έχει συναινετικό προφίλ, υψηλό κύρος και το ακολουθούν ηχηροί συµβολισµοί. Κάπως έτσι κατέληξε στην επιλογή του Τάσου Γιαννίτση, ενός εµβληµατικού προσώπου της εκσυγχρονιστικής περιόδου, που ήταν ταυτισµένο και µε τον Κώστα Σηµίτη. Οι λεπτοί χειρισµοί έγιναν µέσω ενός τρίτου προσώπου, που συνδέεται τόσο µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και µε τον πρώην υπουργό. ∆εν υπήρχε καµία διαρροή, καθώς σε καµία περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα ήθελε να προκληθούν παρεξηγήσεις.
Σκέψη
Εκτός του Τάσου Γιαννίτση, άλλο ένα όνοµα είχε στη λίστα του ο Νίκος Ανδρουλάκης για το πρόσωπο που θα πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Αυτό του καθηγητή και µε πολλά αγωνιστικά ένσηµα τα χρόνια της χούντας Βασίλη Ράπανου.
Στα ΜΜΕσα
Η τοποθέτηση του Κώστα Παπαβασιλείου στη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ΕΡΤ θα συνοδευτεί και µε σαρωτικές αλλαγές στους γενικούς διευθυντές, πιθανότατα προς την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Άριστη σχέση
Το γεύµα που είχαν την Πέµπτη το µεσηµέρι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου µε τον Κώστα Τασούλα σε ιστορικό µαγειρείο του Παγκρατίου δεν θα πρέπει να ξάφνιασε πολλούς. Ιδίως τους θαµώνες του φηµισµένου εστιατορίου, που τους έχουν ξαναδεί µαζί κατά το παρελθόν στο εν λόγω µαγαζί. Το γεύµα έγινε έπειτα από πρόσκληση της απερχόµενης Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και είναι ενδεικτικό της άριστης σχέσης που διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και του θεσµικού τρόπου µε τον οποίο λειτουργεί η κυρία Σακελλαροπούλου.
Απαράδεκτοι
Είναι ευτύχηµα για το ΠΑΣΟΚ που έχει εκλέξει ευρωβουλευτή τον Γιάννη Μανιάτη και έχει µια σοβαρή παρουσία, ενώ οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές του µάλλον περνάνε και δεν ακουµπάνε από την Ευρωβουλή. Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ο Νίκος Παπανδρέου και ο Σάκης Αρναούτογλου. Το κακό, ωστόσο, είναι πως δεν πράττουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως, για παράδειγµα, να παραβρεθούν στην κηδεία του επί οκταετία πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σηµίτη. Και οι δύο απουσίαζαν χωρίς την παραµικρή δικαιολογία, πολύ περισσότερο όταν άφηναν να διαρρεύσει πως ήταν στις Βρυξέλλες, κάτι που δεν ίσχυε για κανέναν από τους δύο.
Με το «καλημέρα»
Με την παραίτηση Τασούλα από το βουλευτικό αξίωµα γίνεται βουλευτής ο Γιώργος Αµυράς, πρώτος επιλαχών στον Νοµό Ιωαννίνων. Το ενδιαφέρον είναι πως από την Τετάρτη άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνο του συµπαθούς Αµυρά και να του ζητάνε ρουσφέτια, πριν καλά-καλά οριστικοποιηθεί η είσοδός του στο Κοινοβούλιο και ορκιστεί. Αυτή είναι η Ελλάδα, που θα έλεγε και ο αείµνηστος Κώστας Σηµίτης.
Ποιοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν θέλουν να ψηφίσουν τη Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και γιατί;
Παρών
Eδώ και 40 χρόνια το ΚΚΕ δηλώνει «παρών» στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Η τελευταία φορά που ο Περισσός είχε δώσει θετική ψήφο ήταν το 1985 για τον Χρήστο Σαρτζετάκη, εµβληµατικό δικαστή στη δίκη για τη δολοφονία Λαµπράκη.
Με τον φόβο του Γκλέτσου
Ο Γιάννης Σαρακιώτης είναι από τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες εβδοµάδες, χωρίς ωστόσο να πάει στο κόµµα του Στέφανου Κασσελάκη, Κίνηµα ∆ηµοκρατίας. Κάποιες πληροφορίες τον εµφανίζουν να έχει µετανιώσει µε την απόφασή του, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν πως ο λόγος που ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει µε τη διαφαινόµενη υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου στον Νοµό Φθιώτιδας.
Αγώνας υπέρ Κασσελάκη
Μετά τον Παναγιώτη Κουρουµπλή και τη Χαρά Καφαντάρη, άλλος ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο γίγαντας Γιάννης Μιχελογιαννάκης, εντάχθηκε στο Κίνηµα ∆ηµοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Η µεγάλη δυσκολία, ωστόσο, υπάρχει µε τους εν ενεργεία βουλευτές, καθώς αποµακρύνεται το σενάριο δηµιουργίας Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αφού δεν συγκεντρώνονται οι δέκα βουλευτές που απαιτούνται.