Οι κομμένες γέφυρες του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική Μαξίμου και ο... σύμβουλος του Κασσελάκη
Briefing
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Κομμένες γέφυρες
«∆εν θα συγκροτήσουµε λαϊκά µέτωπα πάνω στην τραγωδία των Τεµπών», λένε µε µία φωνή όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην κριτική που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για άρνηση Ανδρουλάκη να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες µε τον Σωκράτη Φάµελλο για τα Τέµπη. Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως η εικόνα αξιοποίησης ενός τόσο ευαίσθητου θέµατος προκειµένου να υπάρξουν διεργασίες στην Κεντροαριστερά είναι καταστροφική. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κόβουν τις γέφυρες και στηρίζουν κάθε σχετική πρωτοβουλία χωρίς συντονισµούς. Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, όπως αποτυπώθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, θέλει το κόµµα να παίρνει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για κάθε νέο στοιχείο. Για αυτό τον λόγο, σε αντίθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελαν η προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέµπη να γίνει όταν θα υπάρχει και το πόρισµα του Πολυτεχνείου για τα αίτια της έκρηξης. Στο τέλος της ηµέρας και µετά το πόρισµα, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση µοµφής.
Στρατηγική Μαξίμου
Βαριά και δύσκολη εβδοµάδα ήταν αυτή που πέρασε για τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Οι συσκέψεις στο Μαξίµου κρατούσαν περισσότερο και κάθε απόφαση για τον χειρισµό της υπόθεσης των Τεµπών εξεταζόταν. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί προκειµένου να µην υπάρχουν σκιές είναι η αποδοχή όλων των προτάσεων για κοινοβουλευτική διερεύνηση από την αντιπολίτευση, µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βγαίνει µπροστά και να δίνει απαντήσεις, είτε από τη Βουλή είτε µέσω συνέντευξης, όπως και ήδη έπραξε. Στο µικροσκόπιο µπαίνουν οι υπουργοί που σιωπούν και βάζουν ως προτεραιότητα το προσωπικό τους προφίλ. Ετσι, έχουν ήδη ειπωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο «ναι». Το πρώτο για την προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση και το δεύτερο για τη διενέργεια Προανακριτικής, σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων. Την ίδια ώρα, στην επικοινωνιακή διαχείριση, έχει δοθεί καθαρά η εντολή στα στελέχη που εκπροσωπούν τη Ν.∆. να κρατούν δηµόσια χαµηλούς τόνους.
Πράσινο φως
Έτοιµοι για τη «µεταγραφή» τους στο ΠΑΣΟΚ είναι µετά την ψήφιση του Τάσου Γιαννίτση για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας ο Πέτρος Παππάς και η Ράνια Θρασκιά. Και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προορίζονται για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ όταν φτάσουν οι εκλογές, στην Α' Θεσσαλονίκης. Εκεί, άλλωστε, θα δοθούν ευκαιρίες από τα κενά που θα δηµιουργηθούν, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αναµένεται να επιλέξει ξανά την έδρα, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν προορίζεται πάλι για τα ψηφοδέλτια ο Χάρης Καστανίδης.
Μοντέλο ΚΙΝ.ΑΛ.
Αναµένεται να ενταθούν οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να προκύψει συνεργασία µε τη Νέα Αριστερά. Με δεδοµένο ότι η Νέα Αριστερά έχει Κοινοβουλευτική Οµάδα και µε απόφαση του συνεδρίου της διατηρεί την αυτονοµία της, αρκετοί αναρωτιούνται µε ποια φόρµουλα θα γίνει πράξη ένα κοινό σχήµα. Οι γνωρίζοντες τις σχετικές διεργασίες λένε ότι αυτό θα γίνει πράξη µε το µοντέλο ΚΙΝ.ΑΛ. Θα µπουν, δηλαδή, όλοι οι βουλευτές κάτω από µια οµπρέλα, µε τα κόµµατα να συνεχίζουν να λειτουργούν διακριτά.
«Το ΚΚΕ δεν παίζει τρίλιζα», απάντησε η Λιάνα Κανέλλη για τη στάση Κουτσούµπα, που προσπέρασε τους κεντροαριστερούς ανταγωνισµούς για τις πρωτοβουλίες στα Τέµπη.
Περίπτωση Πλεύρη
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει -και δικαίως- για τους υπουργούς της κυβέρνησης που στα δύσκολα, όπως στα Τέµπη, δεν βγαίνουν µπροστά για να µιλήσουν δηµοσίως. Αντιπαράδειγµα αποτελεί ο Θάνος Πλεύρης, που, αν και δεν είναι υπουργός, αλλά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.∆., δεν αποφεύγει να την υπερασπιστεί σε κάθε ευκαιρία. Υπήρξε µέρα αυτή την εβδοµάδα που συµµετείχε σε τρία πάνελ, την ώρα που άλλοι κρύβονταν. Η δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Μαξίµου για τους «κρυµµένους» αναµένεται να παίξει ρόλο στον ανασχηµατισµό.
Κεντρώος Στέφανος;
Μπορεί να µην έχει ευρωβουλευτές για να τους εντάξει στο Renew Europe, την ευρωοµάδα του Μακρόν, ωστόσο κρατά ανοιχτούς τους διαύλους του µαζί τους ο Στέφανος Κασσελάκης. Πίσω από τις διεργασίες και τη στήριξη της ευρωοµάδας του Μακρόν από την πλευρά Κασσελάκη, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που, σύµφωνα µε πληροφορίες, συµβουλεύει συχνάπυκνά τον Στέφανο Κασσελάκη. Τώρα, το πώς από πρόεδρος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ θα πλασαριστεί ως κεντρώος φιλελεύθερος είναι ένα άλλο ερώτηµα…
Μηνύματα Τσίπρα
Ηµερίδα για τη ∆ηµοκρατία και τη ∆ικαιοσύνη ετοιµάζει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα την Πέµπτη 6 Φεβρουαρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός στην οµιλία του θα κάνει σίγουρα αναφορές στην τραγωδία των Τεµπών και στις παρακολουθήσεις. Στις εκδηλώσεις, µεταξύ άλλων, θα µετάσχουν ο Χρήστος Ράµµος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Χάρης Καστανίδης. Από την ανθρωπογεωγραφία και τα µηνύµατα που δίνει γίνεται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να εµφανίζεται ως το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις ενώνοντας την Κεντροαριστερά.
Τον Βασίλη Σίµο ετοίµαζε για εκπρόσωπο του κόµµατός του ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά τον άφησε στον πάγκο για να βάλει τον Μιχάλη Χουρδάκη.
Ξανά διαχωρισμός
«Όλοι όσοι είχαµε µακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ βλέπουµε ξανά τον ίδιο διαχωρισµό που υπήρχε από το ’85», είπε για να αιτιολογήσει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να την ψηφίσει για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας η Λούκα Κατσέλη. Θύµισε µια παλιά διαχωριστική γραµµή µεταξύ σοσιαλιστών και εκσυγχρονιστών. Βέβαια, ο πραγµατικός λόγος που το ΠΑΣΟΚ δεν τη στηρίζει είναι η αποχώρησή της από αυτό, για να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Η υποψηφιότητα Γιαννίτση θα στηριχθεί µέχρι την τελευταία ψηφοφορία από το ΠΑΣΟΚ.