Πώς η προανακριτική επηρεάζει τον ανασχηματισμό...

Ενόψει της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίµου έχει αρχίσει ήδη η αναζήτηση των βουλευτών που θα µπορούσαν να βγουν µπροστά σε αυτή την τόσο κρίσιµη περίσταση. Φυσικά, τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας κάθε άλλο παρά πετούν τη σκούφια τους για την προοπτική αυτή, καθώς, πέραν της δυσκολίας του εγχειρήµατος και της πολυπλοκότητας της κατάστασης, σε όλους ηχούν ακόµη οι φράσεις του πρωθυπουργού µε τις οποίες αποδόµησε δηµοσίως τον τρόπο µε τον οποίο λειτούργησε η Εξεταστική πριν από λίγο καιρό. Πάντως, επειδή τα κουκιά είναι µετρηµένα για τα µέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχουν την ιδιότητα του νοµικού, κάθε άλλο παρά περίεργο είναι το γεγονός ότι ακούγονται ήδη τα ονόµατα των Θάνου Πλεύρη, Κωνσταντίνας Καραµπατσώλη, Αννας Ευθυµίου, Παναγή Καππάτου και ∆ηµήτρη Κούβελα. Μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να λάβει κανείς υπόψη του και την πιθανότητα να επιστρατευθούν από το Μέγαρο Μαξίµου, ενόψει της αναµενόµενης κυβερνητικής ανασύνθεσης, ορισµένοι δικηγόροι υφυπουργοί -κυρίωςκαι προ της ανάγκης που έχει δηµιουργηθεί να αναγκαστούν να αφήσουν την ασφάλεια των χαρτοφυλακίων τους (και να αντικατασταθούν από άλλους «γαλάζιους» συναδέλφους τους που περιµένουν καρτερικά) και ακολούθως να συµµετάσχουν στις εργασίες της προανακριτικής. Ολα αυτά βεβαίως, αν και εφόσον η παράµετρος αυτή αποτελέσει τελικώς παράγοντα στην εξίσωση των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο και τα πρόσωπα που θα εµπλακούν στον ανασχηµατισµό και αν, φυσικά, η επιλογή του θα περιλαµβάνει τον συνδυασµό αυτών των δύο µετώπων.

Μαθαίνω ότι οι δύο πρώην, Καραμανλής και Σαμαράς, εξετάζουν από κοινού το σενάριο παρεμβάσεων τους για την υπόθεση των Τεμπών, αναμένοντας το κλίμα που θα δημιουργηθεί με φόντο τη συμπλήρωση δύο ετών από το τραγικό εκείνο βράδυ. Οι δύο τους πάνε πια κανονικά «πακέτο» και δεν ξέρω αν όλο αυτό το σκηνικό σχετίζεται με το γεγονός ότι ορισμένοι συνομιλητές του Μεσσήνιου αφήνουν ορθάνοικτο παράθυρο για ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο. Μένει να μάθουμε -σε περίπτωση που ισχύει το σενάριο αυτό- αν τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Σαμαράς ή η Λατινοπούλου…


Περί σεναρίων κυβερνητικής ανασύνθεσης

Ακούω µε προσοχή τα υπαρκτά σενάρια περί αρνητικού κλίµατος τις τελευταίες µέρες στις σχέσεις Μαξίµου - Γεωργιάδη (µε φόντο τη διαχείριση της υπόθεσης των Τεµπών), που θα µπορούσαν να επηρεάσουν υπό συνθήκες τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το υπουργείο Υγείας. Μέσα σε όλα αυτά, όµως, δεν θα µπορούσε κανείς να µη συνυπολογίσει όχι µόνο τα βήµατα που έχουν γίνει επί υπουργίας Γεωργιάδη στον τοµέα που συνιστά ένα από τα δύοτρία µεγαλύτερα στοιχήµατα της κυβέρνησης, αλλά φυσικά και το γεγονός ότι βγαίνει µπροστά για να αντιµετωπίσει κάθε είδους διαµαρτυρία που λαµβάνει χώρα κατά τις επισκέψεις του σε νοσοκοµεία όλης της χώρας. Με ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται...

∆εδοµένη θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή σκυτάλης σε τρεις-τέσσερις Γενικές Γραµµατείες µετά τον ανασχηµατισµό.



Ερωτήματα

Με ενδιαφέρον είδα τον Μάριο Ηλιόπουλο της ΑΕΚ να συµµετέχει στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό για την αντιµετώπιση της κατάστασης στη Σαντορίνη και τη διάθεσή του να βοηθήσει. Όµως, δεν µπορώ να µην αναρωτηθώ για ποιον λόγο δεν επέδειξε αντίστοιχη ευαισθησία όταν ετέθη το τεράστιας σηµασίας για τις τοπικές κοινωνίες ζήτηµα της αναστολής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων µε τον Πειραιά. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στο αίτηµα του υπουργείου να µην τεθεί σε ακινησία πλοίο συµφερόντων του που εξυπηρετούσε το συγκεκριµένο δροµολόγιο εκείνος επικαλέστηκε δύο φορές ένα σωρό δικαιολογίες (από την ασφάλεια µέχρι το σύµφορο του πράγµατος από οικονοµικής άποψης), προκειµένου να σταµατήσει στο διάστηµα Φεβρουαρίου-Μαρτίου η σύνδεση του µεγάλου λιµανιού µε τα δύο αυτά νησιά και το αντίστροφο. Αυτό είχε ως συνέπεια τα νησιά να αποκοπούν από την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς είχε προηγηθεί η ακινησία άλλου πλοίου (άλλου εφοπλιστή), το οποίο συνέδεε τα Κύθηρα µε τη Νεάπολη. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε το υπουργείο να περάσει τροπολογία που ψηφίστηκε στα µέσα της εβδοµάδας και µε την οποία εισέρχεται τρίτη εταιρεία στη σχετική εξίσωση, προκειµένου οι κάτοικοι των Κυθήρων και των Αντικυθήρων να έχουν πρόσβαση στη... στεριά. Οι πληροφορίες λένε ότι η στάση αυτή του Μάριου Ηλιόπουλου, ο οποίος σηµειωτέον είχε συµφωνήσει αρχικά στο πλαίσιο που είχε προταθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και στη συνέχεια υπαναχώρησε, είχε ως απώτερο στόχο την άσκηση πίεσης, ώστε να µην υλοποιηθούν σχεδιαζόµενες παρεµβάσεις για τη συγκράτηση των τιµών στα εισιτήρια, αλλά και για µια σειρά από παραµέτρους που αγγίζουν τα δροµολόγια των πλοίων, και δη των άγονων γραµµών. Τη ∆ευτέρα το θέµα θα συζητηθεί στη Βουλή κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Aλ. Μεϊκόπουλου, αν και βεβαίως την έδρα του κόµµατος στον Πειραιά κατέχει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα συµπεράσµατα, δικά σας...

Μαθαίνω ότι το όνοµα του βουλευτή Έβρου Χρήστου ∆ερµεντζόπουλου είναι στα υπ’ όψιν του Μεγάρου Μαξίµου προς αξιοποίηση στον ανασχηµατισµό.