Περιορισμένη η παρουσία «γαλάζιων» βουλευτών στην κεντρική παρέλαση 

Τα μηνύματα της εξέδρας

∆ιάφορα πολιτικά µηνύµατα έκρυβαν οι εξέδρες των επισήµων που στήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, µε αφορµή τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Εκεί παραδοσιακά πάντα διεξάγονταν υπόγειοι αγώνες µεταξύ των πολιτικών για την εξασφάλιση µερικών δευτερολέπτων δηµοσιότητας, πριν αρχίσουν οι µουσικές και οι παράτες, µε την εξέδρα στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης να τραβά συνήθως το ενδιαφέρον των περισσοτέρων «ταγών του έθνους».

Την Τρίτη, λοιπόν, τα µηνύµατα ήταν πολλαπλά. Πρώτον, δεν υπήρξε το παραµικρό επεισόδιο, όπως φοβούνταν διάφοροι, ως συνέχεια των διαµαρτυριών για τα Τέµπη, κάτι που έχει τη σηµασία του σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και τη Ν.∆. ∆εύτερον, ο συνήθης συνωστισµός φέτος δεν υπήρξε. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε ότι η παρουσία των «γαλάζιων» βουλευτών στην κεντρική εξέδρα της Θεσσαλονίκης ήταν σχετικά περιορισµένη.

Ο Κώστας Γκιουλέκας και ο ∆ηµήτρης Κούβελας ήταν εκεί σε ό,τι αφορά τη Ν.∆. Ο Σταύρος Καλαφάτης, θέλοντας να στείλει το µήνυµα ότι η κυβέρνηση βλέπει µε προσοχή την υποβαθµισµένη ∆υτική Θεσσαλονίκη, πήγε στον Εύοσµο, όπου ήταν και ο Στράτος Σιµόπουλος, ενώ πέρασε από εκεί για λίγο και ο Κούβελας. Ο ∆ιαµαντής Γκολιδάκης προτίµησε την Καλαµαριά, όπου παίζει εντός έδρας, ο ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος έπαιξε και αυτός εντός έδρας και παρακολούθησε την παρέλαση της Πυλαίας και ο Φάνης Παπάς πήγε στον Λαγκαδά, που είναι ο τόπος καταγωγής του, ενώ ο Θόδωρος Καράογλου ήταν στη Θέρµη της Β’ Θεσσαλονίκης, όπου και εκλέγεται. Η µάχη για τον σταυρό και την επανεκλογή φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει για τους «γαλάζιους», που είχαν ακόµη στο µυαλό τους τα απόνερα του ανασχηµατισµού, αλλά και το ανακάτεµα που φέρνει η παρουσία στην κυβέρνηση επτά υφυπουργών από τη Θεσσαλονίκη.

Οσο για τους δύο νέους υφυπουργούς, αυτοί εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Ο Νίκος Παπαϊωάννου στην Κοµοτηνή και η Αννα Ευθυµίου στα Γρεβενά, από όπου και η καταγωγή της µητέρας της.

Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Γιαννούλης διάλεξε την κεντρική εξέδρα της Θεσσαλονίκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου τους Αµπελόκηπους, ενώ η Ράνια Θρασκιά έκανε την παρθενική της εµφάνιση στην εξέδρα των επισήµων της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Αυξηµένα είναι όλα τα νούµερα του ΟΑΣΘ από τον Σεπτέµβριο και µετά. Φαίνεται ότι τα καινούργια λεωφορεία γρήγορα έγιναν ελκυστικά…


Πλώρη για την «πράσινη» λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης έχει βάλει ο δις υποψήφιος (το 2019 και το 2023) περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υγειονοµικός γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου. Σοβαρό και σεµνό στέλεχος, θα µπει στη µάχη έχοντας -απ’ ό,τι λέγεται- καλές προοπτικές εκλογής.

3+1 έργα

Τέσσερα σηµαντικά έργα αναµένει να τρέξει το επόµενο διάστηµα ο Στέλιος Αγγελούδης: η επέκταση του πεζοδρόµου στην Αγίας Σοφίας, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, η δροµολόγηση της αντίστοιχης ανάπλασης στην Πλατεία Αριστοτέλους και η είσοδος ιδιωτών στην καθαριότητα, όπου θα κάνουν το επόµενο διάστηµα την εµφάνισή τους νέα σάρωθρα. Επειτα από ένα σύντοµο time out, ο δήµαρχος επανέρχεται δριµύτερος.

Κοντρίτσα

Μια µίνι κόντρα µεταξύ του Σπύρου Βούγια και του Νίκου Ταχιάου, που υπέβοσκε εδώ και καιρό και αφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης, βγήκε εσχάτως στην επιφάνεια. Ο πρώτος έβγαλε ξανά από το συρτάρι την πρόταση για το τραµ και τη θαλάσσια συγκοινωνία και ο δεύτερος απάντησε στη Βουλή µε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Που είναι η επέκταση του µετρό στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.

Νέα πρόκληση

Σαν να αποζητούσε µια καινούργια πρόκληση ο Σταύρος Καλαφάτης, ύστερα από µια περίοδο κατά την οποία είχε τον δύσκολο ρόλο του «παιδονόµου» στην Κ.Ο. της Ν.∆. Και είναι γεγονός ότι η θέση του «γαλάζιου» γραµµατέα στη Βουλή είναι πιο δύσκολη από την αντίστοιχη του γραµµατέα του κόµµατος. Φυσικά και η επιστροφή στα γνωστά ληµέρια του υφυπουργείου Ανάπτυξης, όπου είχε περάσει και το 2007, τον χαροποίησε ακόµα περισσότερο.

«Local»

Πρωινό καφέ µε πολύ πολιτικό κους-κους έπιναν το Σάββατο στο in καφέ «Local» τρεις γνωστοί «γαλάζιοι» της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον νέο υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης Στράτο Σιµόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Πάρι Μπίλλια. Στο επίκεντρο της κουβέντας ήταν, φυσικά, ο ανασχηµατισµός, αλλά και η Θεσσαλονίκη. Που πρέπει πια µε επτά ντόπιους υφυπουργούς να πετάξει…

Φαντασία

Σενάριο επιστηµονικής φαντασίας είναι αυτό που γράφτηκε και θέλει τον Νίκο Ταχιάο να καλοβλέπει το γεγονός να είναι το 2028 υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη δύο «µνηστήρες» για τη θέση, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Θόδωρος Καράογλου, ενώ από τη σηµερινή διοίκηση της Περιφέρειας µπορεί να ξεπηδήσει και τρίτος…

Βιβλίο

Με την εκκρεµότητα της απόφασης του ΣτΕ για τις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ να παραµένει, οι κινήσεις των άµεσα ενδιαφεροµένων έχουν ένα ενδιαφέρον. Ετσι, ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης, ένας από αυτούς που θα ευνοηθούν αν γίνει δεκτή η ένσταση και κηρυχθεί έκπτωτος ο σηµερινός πρύτανης, Χαράλαµπος Φείδας, συνεχίζει ακάθεκτος µε την παρουσίαση του βιβλίου του µε τίτλο «Εθνικό το χρήσιµο». Μετά τη Θεσσαλονίκη, σειρά παίρνει η Αθήνα, όπου την Πέµπτη 3 Απριλίου θα µιλήσουν για το βιβλίο ένας υπουργός (∆ηµήτρης Παπαστεργίου) και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συµπατριώτης του συγγραφέα, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Συγκρατημένοι

Την πρώτη τους περιοδεία σε υποδοµές του ∆ήµου Κορδελιού-Ευόσµου έκαναν την Τετάρτη µε την ιδιότητα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η Ράνια Θρασκιά και ο Πέτρος Παππάς. Και είναι αλήθεια ότι ήταν συγκρατηµένοι στις κινήσεις και στις δηλώσεις τους. Κάθε αρχή και δύσκολη...