Οι... βιαστικοί και το παράδειγμα του Σαμαρά

Είναι από χρόνια γνωστό ότι οι εσωκοµµατικές περιδινήσεις της Ν.∆. είναι όχι µόνο άγριες, αλλά και αγωνιώδεις, δεδοµένου ότι κατά κανόνα εµπλέκονται σε αυτές τα κορυφαία κοµµατικά στελέχη κάθε εποχής. Οι διαφορές αυτές λύνονταν συνήθως είτε µε την εκλογή άλλου αρχηγού, κατόπιν µιας εκλογικής ήττας, είτε µε οικειοθελείς ή µη αποχωρήσεις (περιπτώσεις Στεφανόπουλου, Σαµαρά) και, πιο σπάνια, µε διαγραφές από τους αρχηγούς, όπως συνέβη επί Κώστα Καραµανλή, µε τους Σουφλιά, Μάνο και Ανδριανόπουλο -µε τον πρώτο τελικά να επιστρέφει- και τώρα και πάλι µε τον Μεσσήνιο. Κι όλα αυτά όταν στην αντίπερα όχθη υπήρχε το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου αρχικά και του Σηµίτη στη συνέχεια. Ως εκ τούτου, στη σηµερινή συνθήκη, όπου ναι µεν ο Μητσοτάκης είναι αποδυναµωµένος, αλλά χωρίς προφανές αντίπαλον δέος, θα µπει στη διαδικασία να λύσει τους εσωκοµµατικούς λογαριασµούς που φαίνονται να ανοίγουν µε µίαδύο δυναµικές κινήσεις, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό µε τον πρώην πρωθυπουργό. Εξάλλου σε εκείνη τη συγκυρία ήταν η µοναδική στιγµή που η κυβερνώσα παράταξη είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται τους τελευταίους µήνες, σε αντίθεση µε τις εικόνες που καταγράφηκαν στη συνέχεια. Φυσικά, το σενάριο αυτό είναι απευκταίο για όλους και µάλιστα ακραίο σε µια Ν.∆. πολύ πιο συρρικνωµένη από το 41% του 2023, όµως ανάλογα µε τον ρου των γεγονότων -που έλεγε και η συµπαθής κοπέλα στον Μίµη Φωτόπουλο στην ταινία µε το δίκαννο- και τη στάση που θα επιδείξουν ορισµένοι (ευεργετηµένοι και µη), µπορεί να προκύψουν ανατροπές, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις. Το µόνο βέβαιο είναι πως η δυσάρεστη πραγµατικότητα να πηγαίνουν στράφι ακόµα και παρεµβάσεις που θα µπορούσαν να αλλάξουν το γενικότερο κλίµα σε σηµαντικό βαθµό, όπως οι αυξήσεις µισθών στα στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων, επειδή κάποιοι... βιάζονται να δώσουν στίγµα, δεν µπορεί να συνεχιστεί. Και µιας και αρχίσαµε µε την ιστορία, να τελειώσουµε αναλόγως. Εκτός των άλλων, βλέπετε, όποιος «γαλάζιος» παράγων βιαζόταν για την αρχηγία ή... βιαζόταν γενικώς έχανε και τις µάχες και τα αυγά και τα καλάθια...

Σε ποιο χαρτοφυλάκιο υπάρχουν ήδη σοβαρά ζητήματα στην επικοινωνία μεταξύ του υπουργού και του υφυπουργού; Λεπτομέρειες σε λίγες μέρες, και μάλιστα... άκρως γαργαλιστικές!


Ο Βαγγέλας, ο Δένδιας και η παρεξήγηση...

Πολύς θόρυβος έγινε την περασµένη εβδοµάδα µε αφορµή τις υψηλές παρουσίες (Καραµανλής, Σαµαράς κ.ά.) στα αποκαλυπτήρια από τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Νίκο ∆ένδια, της Κιβωτού Εθνικής Μνήµης, πάνω στην οποία έχουν λαξευτεί όλα τα ονόµατα των πεσόντων υπέρ της πατρίδας. Αυτό που δεν έγινε γνωστό ήταν πως, στον απόηχο της εκδήλωσης για το έργο του διεθνούς φήµης εικαστικού Κώστα Βαρώτσου, παρ’ ολίγον να υπάρξει σοβαρή παρεξήγηση µε τον πρώην πρόεδρο της Ν.∆. Βαγγέλη Μεϊµαράκη, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε λάβει πρόσκληση, κάτι που, αν όντως είχε συµβεί, θα ήταν άκοµψο, καθώς έχει διατελέσει και υπουργός Εθνικής Αµυνας. Μαθαίνουµε λοιπόν πως, όταν είδε από τα µέσα ενηµέρωσης ότι η εκδήλωση -για την οποία δεν γνώριζε- ήταν σε εξέλιξη, έσπευσε να ζητήσει ενηµέρωση για ποιον λόγο δεν είχε προσκληθεί. Τελικά, βρέθηκε ότι η πρόσκληση είχε σταλεί, αλλά είχε παραπέσει στο γραφείο του. Κάπως έτσι αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή ένα... διπλωµατικό επεισόδιο µε τον Ν. ∆ένδια.

Αναρµοδιότητα να απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΕ.ΑΡ. Θεανώς Φωτίου δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, κάτι που σχολιάστηκε έντονα στους διαδρόµους της Βουλής. Η ερώτηση της κυρίας Φωτίου αφορούσε τη µη καταβολή αποζηµίωσης από την Hellenic Train στους συγγενείς 2 εργαζοµένων που δούλευαν στο κυλικείο του µοιραίου Intercity και σκοτώθηκαν. Μάλιστα η υπουργός Εργασίας θα απαντούσε στην ερώτηση της κυρίας Φωτίου στις 31 Μαρτίου, ωστόσο τρεις ηµέρες πριν δήλωσε ότι είναι αναρµόδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνέστησε στην κ. Φωτίου να απευθυνθεί για το συγκεκριµένο θέµα στο υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών.



Με χωρίς... γυναίκες

Περισσότερο από τρεις µήνες ασχολήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη µε τη στελέχωση των γραµµατειών και των ολοµελειών στους τοµείς πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Το σχήµα που ανακοινώθηκε όµως κάθε άλλο παρά... ενθουσίασε, καθώς, εκτός από τον τεράστιο αριθµό στελεχών που περιλαµβάνει, έχει και άλλα προβλήµατα. Κατ' αρχάς, προκάλεσε µεγάλη γκρίνια ο πολύ µικρός αριθµός γυναικών που τοποθετήθηκαν στις θέσεις γραµµατέων τοµέων. Συγκεκριµένα, στα πρώτα 45 ονόµατα που ανακοινώθηκαν οι 39 είναι αρσενικού και µόλις 6 θηλυκού γένους (σ.σ.: Το αστείο είναι ότι κατηγορούσαν την κυβέρνηση για τον µικρό αριθµό γυναικών που υποτίθεται ότι τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Ένα δεύτερο θέµα είναι πως ακόµα και µε τόσο διάστηµα επεξεργασίας ανακοινώθηκαν τοµείς µε γραµµατέα µεν, αλλά χωρίς αναπληρωτές (Αυτοδιοίκησης) ή και άλλοι µε πολύ µικρό αριθµό αναπληρωτών, καθώς, όπως µαθαίνουµε, έµειναν κενά για να τοποθετηθούν όσοι θα... γκρίνιαζαν γιατί έµειναν εκτός.

∆εν έχει προηγούµενο το µίσος που εκπέµπουν τα περισσότερα στελέχη της Νέας Αριστεράς για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Τζανακόπουλος και πολλοί άλλοι όπου βρεθούν κι όπου σταθούν επιτίθενται στον πρώην πρωθυπουργό και τον κατηγορούν για τα πάντα. Βεβαίως, στην περίπτωσή τους ισχύει αυτό που έλεγε ο µέγιστος Γιώργος Κατσιφάρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας, δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους».


Απο-πολακοποίηση

Χωρίς ιδιαίτερη δηµοσιότητα έγινε πριν από µερικές ηµέρες η αντικατάσταση του γραµµατέα της (ανύπαρκτης εδώ και καιρό) Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου, από τον Πάνο Λαµπρινίδη-Στάχτο. Ο τελευταίος ήταν τα δύο προηγούµενα χρόνια υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Νεολαίας, που έτσι κι αλλιώς δεν είχε πολλή δουλειά, καθώς ειδικά τον τελευταίο χρόνο οι ανακοινώσεις που εκδίδονταν µετριούνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών. Ο νέος γραµµατέας είναι προσωπική επιλογή του Σωκράτη Φάµελλου, ο οποίος µάλιστα τον υποδέχθηκε άµεσα στο γραφείο του για να τον συγχαρεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αποχωρήσας Κ. Παναγιωτόπουλος είχε αναλάβει το 2023 και θεωρείτο άνθρωπος της ευρύτερης επιρροής του Παύλου Πολάκη, καθώς ο πατέρας του είναι γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκειται φιλικά στον αψύ Σφακιανό και προέρχεται από τον χώρο του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.