Ο Τσίπρας και το πάθημα του ΓΑΠ

Κόµµα Τσίπρα στο προβλεπτό µέλλον δεν πρόκειται να δηµιουργηθεί. Ο σχεδιασµός έχει µετατεθεί για µετά τις εκλογές, σύµφωνα µε απολύτως έγκυρες πληροφορίες. Ο λόγος της µετάθεσης των αποφάσεων δεν είναι βέβαια ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να κάνει δικό του κόµµα, αλλά ότι -πολύ απλά- δεν µπορεί. Το αφήγηµα έχει ως εξής: Το ΠΑΣΟΚ, λέει, θα διασπαστεί γύρω από το δίληµµα της συγκυβέρνησης µε τη Ν.∆., µε την Αννα ∆ιαµαντοπούλου και τον Χάρη ∆ούκα απέναντι, και αυτό θα δηµιουργήσει νέα δεδοµένα και, εποµένως, τις κατάλληλες συνθήκες για να εµφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας ως ο ηγέτης που θα παλέψει για να νικήσει τη Δεξιά. Τι είναι, όµως, αυτό που επηρεάζει τις αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού; Σίγουρα παίζουν ρόλο οι δηµοσκοπήσεις, που δεν αποτυπώνουν αίτηµα επιστροφής του - παρά τη φιλότιµη προσπάθειά του να πείσει τους ερευνητές, διατηρώντας µαζί τους τη σχέση που δεν είχε ως πρωθυπουργός. Κάτι άλλο, εξίσου ή και περισσότερο σηµαντικό, είναι ότι δεν φαίνεται να έχει βρει νέα πρόσωπα, ικανά και αποφασισµένα να εκτεθούν για να υποστηρίξουν ένα νέο πολιτικό εγχείρηµα. Αντίθετα, υπάρχει πλήθος παλαιών στελεχών, από την Ολγα Γεροβασίλη µέχρι τον Χρήστο Σπίρτζη, που περιµένουν πώς και πώς να βγει µπροστά, για να πάρουν θέση δίπλα του είτε τους προσκαλέσει είτε όχι (κυρίως το δεύτερο). Υπάρχει, βέβαια, και κάτι άλλο που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγων: πολλοί από αυτούς στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας εξοµολογείται τη διάθεσή του να προχωρήσει του απαντούν: πρόσεξε µην την πάθεις όπως ο ΓΑΠ µε το ΚΙ∆ΗΣΟ.

Ποιος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει µε την κάθοδό του στις επόµενες εκλογές µε άλλο κόµµα της αντιπολίτευσης;

Δεν σηκώνει… μπαϊράκι

Πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες για το ΠΑΣΟΚ δέχεται ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, από βουλευτές και στελέχη που τον υποστήριξαν στις εσωκοµµατικές εκλογές. ∆εν του εισηγούνται κάτι συγκεκριµένο, αλλά του ζητούν να δηλώσει «παρών» και έτοιµος, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την πορεία του κόµµατος. Ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειµένος να σηκώσει µπαϊράκι -ορθώς σκεπτόµενος-, αλλά αντιµετωπίζει πλέον τον κίνδυνο να χάσει συµµάχους, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παθητικότητα. Ούτε, όµως, για εσωστρέφεια. Και ό,τι κι αν λένε οι εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι, ο Ανδρουλάκης είναι δύο φορές εκλεγµένος, άρα η αµφισβήτησή του µόνο µε βάση δηµοσκοπήσεις δεν µπορεί να φέρει άλλο αποτέλεσµα παρά εσωστρέφεια.

Η κληρονομιά

Τα χειρότερα λένε καθηγητές Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας για τη Ράνια Θρασκιά, που ανέλαβε την ευθύνη του Τοµέα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε το αίτηµα για δηµιουργία ΝΠ∆∆ για τη ρύθµιση του επαγγέλµατος του ψυχολόγου έχει εξοργίσει πανεπιστηµιακούς του χώρου, που θεωρούν ότι η στάση της έχει να κάνει µε την ιδιότητά της ως συµβούλου ψυχικής υγείας, η οποία την κάνει ευάλωτη σε συντεχνιακές πιέσεις για «ξεχείλωµα» του επαγγέλµατος, όπως λένε χαρακτηριστικά. Αυτά τα θέµατα απαιτούν προσοχή, ιδιαίτερα µάλιστα σε ένα κόµµα που είχε ως κυβέρνηση υπουργό Υγείας τον κορυφαίο ψυχίατρο Κώστα Στεφανή.

Η καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι ο ΥΠ.ΑΜ., Νίκος ∆ένδιας, δεν ενηµέρωσε την αρµόδια επιτροπή της Βουλής για την προµήθεια της τέταρτης φρεγάτας Belharra θύµισε σε κάποιους ότι πρόεδρος αυτής της επιτροπής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Ρωτήθηκε λοιπόν από βουλευτές της Ν.∆. η πρώην υπουργός, η οποία απάντησε ότι η αντιπολίτευση ψεύδεται. Και έτσι το θέµα έληξε µε συνοπτικές διαδικασίες, αλλά όχι οριστικά και αµετάκλητα.

Περί πρόωρων

Αρκετοί στη Ν.∆. θεωρούν ότι η ανακοίνωση παροχών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό µυρίζει εκλογές. Κατά σύµπτωση, είναι οι ίδιοι που µιλούσαν για πρόωρες εκλογές και την προηγούµενη τετραετία. Τότε ο Μητσοτάκης τούς διέψευσε πανηγυρικά, αφού πέτυχε εκλογικό θρίαµβο. Τώρα µπορώ να προβλέψω ότι θα τους διαψεύσει και πάλι και θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αν θα του βγει είναι νωρίς να το διαβλέψει κανείς, δεδοµένου ότι το 2027 πέφτει κάπως µακριά...

Η Άννα στα όπλα

Θέση στον «πρωινό καφέ» του Ν. Ανδρουλάκη παίρνει η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασµού του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαµαντοπούλου, και αυτό της δίνει ακόµα µεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις, αλλά µεγαλώνει και την ευθύνη της για τα αποτελέσµατα. Συνοµιλητές της λένε ότι δεν συµφωνούσε µε τη διαγραφή ενός χρόνου για την Κ. Μπατζελή ούτε µε την έµφαση που δόθηκε στην καταγγελία της «Οµάδας Αλήθειας». ∆εν διευκρινίζεται αν για το τελευταίο θεωρεί πολλά ή λίγα αυτά που ελέχθησαν από το ΠΑΣΟΚ, µια και το θέµα αυτό δεν θεωρείται λήξαν.

Κάπου... έλεος!

Πρώην υπουργός έλεγε στην παρέα του, τις ηµέρες των γιορτών, ότι για να πάει καλά η Ν.∆. στις εκλογές θα πρέπει, νωρίτερα, κάποιος να έχει καταδικαστεί στο Ειδικό ∆ικαστήριο! Το λένε και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος αυτό, της δεξιάς πτέρυγας, που όµως γνωρίζουν ότι στο Μαξίµου δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Για να είµαστε δίκαιοι, αυτή η θέση δεν συνάδει µε το αξίωµα του βουλευτή της Ν.∆. Κι όσοι την πιστεύουν θα όφειλαν να έχουν το θάρρος να τη διατυπώσουν επωνύµως, υφιστάµενοι τις πιθανές συνέπειες, κι όχι να τη... µουρµουρίζουν στις παρέες τους.

Κάλλιο αργά

Ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, φέρεται αποφασισµένος να προχωρήσει σε νοµοθετική ρύθµιση για το επάγγελµα του ψυχολόγου, ώστε να µπει µια στοιχειώδης τάξη στο ελληνικό χάος, µοναδικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που συνδέεται ευθέως µε τη δηµόσια υγεία και αγγίζει τα πλέον ευαίσθητα θέµατα, όπως π.χ. τον σχολικό εκφοβισµό, µε τις προσλήψεις ψυχολόγων που γίνονται στα σχολεία. Επιτέλους, ήρθε το πλήρωµα του χρόνου για κάτι που θα έπρεπε να είναι εδώ και πολύ καιρό αυτονόητο.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' των Παραπολιτικών