Ο αθλητισμός επιστρέφει. Και επίσημα. Με τη βούλα της κυβέρνησης. Σήμερα, μάλιστα, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από 11-17 Μαΐου 2020 και οι δικαιούχοι χρήσης τους. Πέραν των ομάδων της Super League, που ήδη έχουν ξεκινήσει προπονήσεις σε γκρουπ και σε ανοιχτούς χώρους, με ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα σπορ, αλλά και σε άλλες ιδιότητες να ξεκινήσουν προπονήσεις. Ετσι, ανακοινώθηκε ότι στις προπονήσεις μπορούν να επιστρέψουν οι ομάδες της Super League 2, οι διαιτητές ποδοσφαίρου, αλλά και γενικώς όλοι οι επαγγελματίες και μη αθλητές, άνω των 15 ετών.
Κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα προπονήσεις σε ατομικό επίπεδο, εκμεταλλευτόμενοι όσα αναφέρει η ΚΥΑ στο «Άρθρο 4» (σ.σ. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 12.5.2020», παράγραφος 2, όπου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «2. Αθλητές ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω, εκτός των παραπάνω κατηγοριών, δύνανται να κάνουν χρήση ανοικτών και ελεύθερων χώρων για προπόνηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης σε ολιγομελείς ομάδες μέχρι πέντε (5) ατόμων, χωρίς επαφές και χωρίς μπάλες ή άλλα κοινόχρηστα όργανα, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις που αναφέρονται στις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Γ.Γ.Α.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΝΕΑ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29110/10.5.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 11.5.2020 έως και 17.5.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1776) ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για την αθλητική δραστηριότητα:
«Άρθρο 3. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 11.5.2020
1.Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 11.5.2020 επιτρέπεται:
α) Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης και προετοιμασίας αθλητών των προ-ολυμπιακών ομάδων των αθλημάτων: Σκοποβολή, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ενόργανη Γυμναστική, Ρυθμική Γυμναστική (ατομικό), Ξιφασκία, Άρση βαρών, Αντισφαίριση, Κανόε-Καγιάκ, Ποδηλασία, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Στίβος.
β) Η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), οι οποίες μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1), για ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών τους, σε ολιγομελείς ομάδες των έξι έως οκτώ ατόμων, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ατομικής τεχνικής και την ενδυνάμωσή τους.
γ) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας, που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και μέλη τους ηλικίας δεκαπέντε ετών και άνω.
2. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις της παρ. 1 η χρήση γίνεται με βάση το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας [περ. α) και γ)] ή της διοργανώτριας αρχής [περ. β)].
Άρθρο 4. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 12.5.2020
1. Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 12.5.2020 επιτρέπεται:
α) Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους από όσους περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητών για τη συμμετοχή τους στους παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021.
β) Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους από όσους περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης (μόνον με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) και προετοιμασίας αθλητών των προ-ολυμπιακών ομάδων των αθλημάτων: κολύμβηση, καταδύσεις, μοντέρνο πένταθλο, πάλη, ρυθμική γυμναστική – ανσάμπλ, μπιτς βόλεϊ, τάε κβο ντο, καλλιτεχνική κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τζούντο, καράτε και πυγμαχία.
γ) Η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από τους αθλητές της εθνικής ομάδας στίβου που περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.).
δ) Η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους από τους διαιτητές ποδοσφαίρου που περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.).
ε) Η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), οι οποίες μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 2), για ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών τους, σε ολιγομελείς ομάδες των έξι έως οκτώ (6-8) προσώπων, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ατομικής τεχνικής και την ενδυνάμωσή τους.
στ) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα (σε σκάφη με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κωπηλασία (σε λέμβους με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω.
ζ) Η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω.
Αθλητές ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω, εκτός των παραπάνω κατηγοριών, δύνανται να κάνουν χρήση ανοικτών και ελεύθερων χώρων για προπόνηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης σε ολιγομελείς ομάδες μέχρι πέντε (5) ατόμων, χωρίς επαφές και χωρίς μπάλες ή άλλα κοινόχρηστα όργανα, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις που αναφέρονται στις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Γ.Γ.Α. (https://gga.gov.gr/images/odigies_ asfalous_askisis.pdf).
Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1 και 2, η χρήση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. (https://gga.gov.gr/images/ odigies_asfalous_askisis.pdf) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο https://gga.gov.gr/component/content/ article/278-covid/2981-covid19-sports».
Μετά τη γενικότερη άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με προοδευτικό και σταδιακό τρόπο ώστε να ελεγχθούν και να διορθωθούν αν χρειαστεί οι διαδικασίες πρόσβασης σε αυτές και η λειτουργία τους. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η άθληση να γίνεται με ασφαλή τρόπο, τόσο όσον αφορά στους αθλητές υψηλών επιδόσεων (ολυμπιακή ομάδα), όσο και στους αθλητές σωματείων αλλά και στους αθλούμενους πολίτες.
Δεδομένου ότι η επώαση του ιού είναι 5-7 ημέρες, αυτή η εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Για αυτό και αυτήν την εβδομάδα πρέπει η άρση να γίνει με μικρά, προσεκτικά ελεγχόμενα βήματα και προοδευτικό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ειδικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ανοικτά στάδια στίβου (είτε της ΓΓΑ, είτε δημοτικά, είτε σωματειακά), την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η χρήση τους από αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η ΕΟΕ). Την τρέχουσα εβδομάδα (12-17/5) θα επιτραπεί η χρήση από ένα ευρύτερο σύνολο αθλητών της εθνικής ομάδας στίβου (από κατάλογο που έδωσε ο ΣΕΓΑΣ) καθώς και της Παραολυμπιακής Ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η Παραολυμπιακή Επιτροπή) και επίσης διαιτητές Α’ Εθνικής (από κατάλογο που έδωσε η ΕΠΟ).
Από 18 Μαΐου, όταν πλέον θα έχουν ελεγχθεί και δοκιμασθεί οι διαδικασίες και οι συνθήκες λειτουργίας και όταν πλέον θα υπάρχει περισσότερη πληροφορία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα διευρυνθεί σταδιακά η χρήση και σε σωματεία και σε υποψηφίους ανωτάτων σχολών (ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κλπ) που εξετάζονται σε αγωνίσματα αλλά και σε μεμονωμένους αθλούμενους πολίτες.
Όλα αυτά όμως θα γίνουν με νέους κανόνες και νέες συνθήκες στις οποίες όλοι και όλες θα πρέπει να συνηθίσουμε, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η περιορισμένη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και ενδεχομένως ο περιορισμένος χρόνος παραμονής.
Μέχρι τότε, το βάδισμα, το τρέξιμο, η γυμναστική μπορεί να γίνεται στους ελεύθερους χώρους, χωρίς συνθήκες συνωστισμού. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα οφέλη της άθλησης σε μια κοινωνία, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ανοίξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα ώστε να είμαστε σίγουροι για κάθε μας βήμα, με γνώμονα πάντα τις οδηγίες των ειδικών. Θα βιώσουμε πάλι τις ζωογόνες αθλητικές μας στιγμές, με νέες όμως συνήθειες και νέες συνθήκες και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.