Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, δηλαδή πριν 34 χρόνια, όταν η εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης και κατέκτησε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι απανταχού Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν ξέφρενα την μέχρι τότε σπουδαιότερη επιτυχία της χώρας στον αθλητισμό. Μια πρωτιά, που όμοιά της δεν είχε υπάρξει ξανά.



Η νίκη ήρθε μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση. Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε και θα παραμείνει μέχρι το 2004, όταν η εθνική ομάδα θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Ο μεγάλος τελικός

Στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου, η Ελλάδα βρήκε μπροστά της τη Σοβιετική Ένωση, η οποία στον ημιτελικό της διοργάνωσης είχε επικρατήσει της Ισπανίας με 113-96.



Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε με τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, που πήγε το ματς στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης, που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ 103-101 υπέρ της εθνικής μας.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.

Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τκατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης (37 πόντοι μ.ο) και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).



Σημειώνεται πως μετά τη λήξη του αγώνα και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού, στήθηκε ολονύχτιο πανηγύρι σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ στα αποδυτήρια της ομάδας επικράτησε πανδαιμόνιο.

Οι συμμετοχές της σπουδαίας διοργάνωσης

Στο 25ο Ευρωμπάσκετ συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα περνούσαν στην προημιτελική φάση. Η εθνική μας κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, που ήταν και ο δυσκολότερος, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.