Το... μπαζ για τη χρησιμοποίηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τις κερκίδες του «Lusail», όπου θα γίνει ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου στις 18 Δεκεμβρίου 2022, έδινε και έπαιρνε, αλλά για τον πάντα βλοσυρό Φερνάντο Σάντος, σημασία είχε να γίνει η δουλειά σωστά. 







Αυτό όχι απλώς συνέβη, στο παιχνίδι της Πορτογαλίας με την Ελβετία για τη φάση των «16», αλλά ο αντίπαλος διελύθη εις τα εξ ων συνετέθησαν και ο αντικαταστάτης του απόλυτου Πορτογάλου σταρ, πρώτου σε συμμετοχές και γκολ στην Ιστορία της εθνικής της χώρας, Γκονσάλο Ράμος, πέτυχε το πρώτο χατ τρικ σε αυτήν τη διοργάνωση. Οι Ίβηρες προκρίθηκαν για το σαββατιάτικο (17:00) ραντεβού με τους γείτονες Μαροκινούς με το εντυπωσιακό 6-1. 

Οι Πορτογάλοι συνέθλιψαν τους Ελβετούς, οι οποίοι έμειναν για άλλη μία φορά, τόσο δίκαια όσο... ποτέ, μακριά από τους «8» της διοργάνωσης. Την προηγούμενη φορά που έφτασαν στους προημιτελικούς, δηλαδή το 1954 στο δικό τους Παγκόσμιο Κύπελλο, η πρόκριση από τους ομίλους έδινε απευθείας για εκεί το εισιτήριο, μάλιστα τότε είχαν παίξει με την Αυστρία ένα παιχνίδι που τελείωσε... 7-5 υπέρ των τελευταίων -και παραμένει η αναμέτρηση με τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση. 





Τα γκολ δεν εξέλειψαν από αυτό το ματς για τη φάση των «16», κενό σημειώθηκε μόνο στον ανταγωνισμό. Από τη στιγμή που η Πορτογαλία προηγήθηκε νωρίς, στο 17' με τον Γκονζάλο Ράμος, και με τους δύο δαιμόνιους επιθετικούς χαφ της, τον Μπρούνο Φερνάντες και τον Μπερνάρντο Σίλβα, να τελειώνουν το παιχνίδι έχοντας πιέσει για την μπάλα αθροιστικά... 121 φορές (69 ο πρώτος, 52 ο δεύτερος), η κατάσταση απλουστεύτηκε.





Οι Πορτογάλοι απομακρύνθηκαν πειστικώ τω τρόπω από την εμβέλεια των Ελβετών, όχι καταιγιστικά αλλά... σχολαστικά. Όπως με τα κινεζικά βασανιστήρια, λίγο λίγο έπαιρναν την ψυχή των αντιπάλων τους. Ο Πέπε, αρχηγός λόγω της μη χρησιμοποίησης του Ρονάλντο στο αρχικό σχήμα, σκόραρε με το κεφάλι στο 33'. Αν οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν μπήκαν, μετά την ανάπαυλα, με στόχο να πιέσουν, καταστρατηγήθηκε από πολύ νωρίς. Ο Ράμος, στο κορυφαίο παιχνίδι της βραχύχρονης καριέρας του -ου μην και την κορυφαία στιγμή της ζωής των 21 ετών- σκόραρε από πάσα του Ντιόγο Νταλότ στο 51' και έπειτα από πέντε λεπτά έγινε ο πασέρ για να πετύχει ένα γκολ με κεραυνό ο Ράφαελ Γκερέιρο.   







Ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, όμως, έβαλε ξανά τη δική του πινελιά και ύστερα από πάσα του Ζοάο Φέλιξ, που «αποπλάνησε» την ελβετική άμυνα με την κίνησή του, πέτυχε στο 67' το 5-1. Οι Ελβετοί είχαν βάλει, με κεφαλιά του Μανουέλ Ακάντζι, το γκολ της τιμής στο 59'. Ο Ρονάλντο μπήκε για την αποθέωση στο 73', δεν μέτρησε το γκολ που έβαλε από σαφώς αντικανονική θέση λίγο αργότερα, παρ' όλα αυτά το ωραιότερο τέρμα της βραδιάς το πέτυχε μία άλλη αλλαγή, ο Ράφαελ Λεάο, που μπήκε στο ματς στο 87' και του πήρε πέντε λεπτά να βάλει ένα φανταστικό φαλτσαριστό σουτ για το τελικό αποτέλεσμα. 







Πορτογαλία (Φ. Σάντος): Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Οτάβιο (73' Βιτίνια), Καρβάλιο, Μπ. Σίλβα (81' Νέβες), Φερνάντες (87' Λεάο), Ράμος (73' Όρτα), Φέλιξ (73' Ρονάλντο)
Ελβετία (Μ. Γιακίν): Ζόμερ, Φερνάντες, Σαρ (46' Τσεμέρτ), Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ (54' Ζακάρια), Τζάκα, Σακίρι, Σο (54' Σεφέροβιτς), Βάργκας (66' Οκαφόρ), Εμπολό (89' Τζασαρί)