Μια ποδοσφαιρική ομάδα μοιάζει πολύ με μια ορχήστρα, η οποία για να μπορέσει να βγάλει την απόλυτη μελωδία πρέπει να καθοδηγείται άψογα από τον μαέστρο της. Έτσι και ένδεκα ποδοσφαιριστές για να μπορέσουν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους θα πρέπει να είναι κατάλληλα δουλεμένοι. Απλώς στην περίπτωση του ποδοσφαίρου χρειάζονται δύο μαέστροι.
Ο πρώτος είναι ο προπονητής και ο δεύτερος είναι ένας ποδοσφαιριστής, συνηθέστερα ένας που αγωνίζεται στο κέντρο. Έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή έβαλε ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του μόλις την περασμένη Τρίτη, οπότε ανακοίνωσε την απόκτησή του. Ο λόγος για τον Βιθέντε Ιμπόρα. Τα μάτια του έχουν δει πολλά στην καριέρα του, με κυριότερα τις τέσσερις κατακτήσεις Europa League. Οι τρεις από αυτές με τη Σεβίλλη και η μία με τη Βιγιαρεάλ.

Το μυαλό

Αυτό και μόνο δείχνει πως είναι μια περίπτωση Ισπανού μέσου που έχει όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά αλλά και κάτι παραπάνω. Για τον 35χρονο πλέον Ιμπόρα τα πάντα έχουν να κάνουν με το μυαλό του. Με πρώτο και καλύτερο τη στάση ζωής του. «Το ποδόσφαιρο δεν αφορά μόνο τους παίκτες που έχουν τα ανάλογα φυσικά και τεχνικά προσόντα. Είναι ένα σύνθετο άθλημα, όπου θα πρέπει να λειτουργείς πολύ με τη λογική. Να ζυγίζεις γρήγορα τις καταστάσεις και σε κλάσματα δευτερολέπτου να παίρνεις ανάλογες αποφάσεις», θα πει σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του, που δεν είχαν να κάνουν με τις τυπικές ερωτήσεις και απαντήσεις.
Υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης που μοιάζουν με μια παρτίδα σκάκι, που δεν αφορά μόνο τον προπονητή. Αφορά και τους παίκτες, ειδικά αυτούς που έχουν περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια τους. Και ένας τέτοιος είναι και ο ίδιος. Η ηρεμία είναι αυτή που τον χαρακτηρίζει τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να κάνω βόλτες με την οικογένειά μου και να μιλάω με τους φίλους μου. Να πηγαίνουμε σε αγαπημένα μας εστιατόρια για φαγητό», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο.

Η πίστη στον Θεό

Πέραν όλων αυτών, είναι και βαθιά θρησκευόμενος. Πηγαίνει συχνά στην εκκλησία και είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχε στην περιφορά του Εσταυρωμένου, σε λιτανεία που έγινε σε εκκλησία του Καμπανγιάλ στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στην πλάτη του έχει και ένα τατουάζ με την Παναγία των Αβοήθητων, τη Virgen de los Desamparados, που είναι εκ των προστάτιδων της γενέτειράς του.

Πλούσια είναι και η φιλανθρωπική δράση του. Μεταξύ άλλων αποτελεί έναν εκ των πρεσβευτών του «Ronald McDonald House of Valencia». Πρόκειται για μία φιλανθρωπική οργάνωση που συντηρεί ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη της Βαλένθια. Στο συγκεκριμένο φιλοξενούνται οικογένειες παιδιών που βρίσκονται σε διπλανό ογκολογικό νοσοκομείο και έρχονται από άλλα μέρη της Ισπανίας και της Ευρώπης. Μένουν εκεί δωρεάν για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα υπέρογκα έξοδα θεραπειών των παιδιών τους!

Κάτι που δεν πηγάζει απλώς από το πιο σοβαρό περιστατικό της ζωής του, καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011 έφυγε από τη ζωή η Άλμα (στα ισπανικά σημαίνει «ψυχή»), η μόλις τεσσάρων ημερών κορούλα του, που είχε γεννηθεί πρόωρα, παρουσιάζοντας πολλές επιπλοκές... Πάντως μερικές ημέρες μετά αγωνίστηκε κανονικά στο ματς με τη Σεβίλλη έπειτα από δική του επιθυμία. Και στο φινάλε της αναμέτρησης ξέσπασε σε κλάματα, ενώ όλοι στη Λεβάντε πήγαν κοντά του να τον παρηγορήσουν. Μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τον ίδιο και τη γυναίκα του, την οποία και δεν έχει ξεπεράσει. Απλώς ο χρόνος επούλωσε τις πληγές του.

Η Λεβάντε και τα ματς με τον Ολυμπιακό

Δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι ο Βιθέντε Ιμπόρα αποτελεί έναν εμβληματικό παίκτη για τη Λεβάντε. Στην ακαδημία της έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και σε αυτήν αγωνίστηκε πέρσι με τη μορφή δανεισμού από τη Βιγιαρεάλ, πριν τον αγοράσει ο Ολυμπιακός. Είναι και η ομάδα όπου, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, θέλει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.
Πάντως ο Ολυμπιακός δεν του είναι άγνωστος, καθώς τον αντιμετώπισε στα playoffs του Europa League σε δύο ματς τον Φεβρουάριο του 2013. Εκείνη η χρονιά ήταν και η μοναδική μέχρι στιγμής που η Λεβάντε έπαιξε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Η εξέλιξη ήταν γνωστή, με τη Λεβάντε να παίρνει την πρόκριση με νίκη 3-0 στο πρώτο ματς εντός έδρας αλλά και με 1-0 στη ρεβάνς. Βασικός και στα δύο παιχνίδια ο Ιμπόρα που ήταν εκ των ηγετών της Λεβάντε. Με την ομάδα της Βαλένθια έζησε πέρυσι και μία άλλη σημαντική στιγμή. Στο εντός έδρας ματς με τη Σαραγόσα που διεξήχθη στις 31 Μαρτίου. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες, έδωσε στον Βιθέντε Ιμπόρα, που ήταν ο αρχηγός, το τρόπαιο του Κυπέλλου που είχε κατακτήσει η Λεβάντε το 1937. Μια εποχή όπου η χώρα ήταν στη δίνη του εμφυλίου πολέμου και η διοργάνωση έγινε με τη συμμετοχή τριών ακόμα ομάδων: της Βαλένθια, της Εσπανιόλ και της Χιρόνα.
Ένας τίτλος που αναγνωρίστηκε τελικά από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και απονεμήθηκε στη Λεβάντε. Είναι και ο μοναδικός μεγάλος σε εθνικό επίπεδο και ο Βιθέντε Ιμπόρα έμελλε να είναι αυτός που θα έπαιρνε το συγκεκριμένο τρόπαιο στα χέρια του. Ήταν μια μεγάλη τιμή για την ομάδα που έχει σημαδέψει την ποδοσφαιρική καριέρα του και στις δηλώσεις του είχε τονίσει πως είναι από τις στιγμές που επίσης δεν θα ξεχάσει. Έστω και αν αυτή αφορούσε κάτι άκρως ιστορικό για τη Λεβάντε. «Είναι ένα μοναδικό γεγονός για τον σύλλογο και την ιστορία του. Ύστερα από τόσα χρόνια τού αναγνωρίστηκε αυτός ο μεγάλος τίτλος. Είναι τιμή μου που έπιασα στα χέρια μου το τρόπαιο για λογαριασμό της Λεβάντε», είχε πει μεταξύ άλλων.
Τώρα και για τη σεζόν που έρχεται ο Ιμπόρα θα φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα. Γνωρίζει καλά το μέγεθος του Ολυμπιακού και σε αυτό αναφέρθηκε ήδη στις πρώτες δηλώσεις του. Όταν οι Κορδόν και Μαρτίνεθ τον ενημέρωσαν για το ενδιαφέρον τους, δεν το σκέφτηκε και πολύ. Θέλησε μία ακόμα, τελευταία, πρόκληση στην καριέρα του, έχοντας πολλά να προσφέρει για να εκπληρωθούν οι στόχοι της κατάκτησης των εγχώριων τίτλων και όχι μόνο.

Ο «άθλος του αιώνα» και η επιρροή του Ουνάι Έμερι

Η Μονκάντα, όπου γεννήθηκε ο Βιθέντε Ιμπόρα, είναι ένα προάστιο της Βαλένθια. Οι κάτοικοί του τον έβλεπαν μικρό να παίζει ποδόσφαιρο στις γειτονιές. Εκεί τον πρόσεξε ο Μανόλο Σάλες που διατηρούσε μαγαζί στην περιοχή και παράλληλα ήταν προπονητής στο Escuela de Fútbol Base de Alfara del Patriarca. Βρήκε τους γονείς του και τους είπε ότι θέλει να τον πάρει στην ακαδημία. Εκείνοι απάντησαν θετικά. Βέβαια τότε ήταν πέντε ετών και στην ακαδημία δεν είχαν αντίστοιχο ηλικιακό γκρουπ με αποτέλεσμα να προπονείται μόνος του.
Τα χρόνια περνούσαν και ο Ιμπόρα έδειχνε συνεχώς ότι έχει όλο το πακέτο για να κάνει καριέρα. Το καλοκαίρι του 2002, σε ηλικία 14 ετών, περνάει την πόρτα των ακαδημιών της Λεβάντε. Η θέση του ήταν στην επίθεση και έτσι ξεκίνησε να παίζει στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2007-08, όπου ο Τζιάνι Ντε Μπιάζι τού έδωσε τα πρώτα λεπτά συμμετοχής. Η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, για να αλλάξει και προπονητή.

Θέση-κλειδί

Ήταν ο Λουίς Γκαρθία που ανέλαβε και ο οποίος τοποθέτησε τον Ιμπόρα στα χαφ. Αυτό ήταν και το «κλειδί». Εκεί ξεδίπλωσε τις τεχνικές και ηγετικές αρετές του. Παράλληλα με τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του στο κέντρο βοηθούσε στην αμυντική λειτουργία. Σε ηλικία 20 ετών κάνει γεμάτες σεζόν σε μια δύσκολη κατηγορία.

Τη σεζόν 2009-10 ήταν ο πρωταγωνιστής στην άνοδο της Λεβάντε στην πρώτη κατηγορία. Κάτι που δεν φαινόταν, αφού τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε ο σύλλογος έφεραν και αποδυνάμωση του ρόστερ. Αλλά η Λεβάντε με οδηγό τον Ιμπόρα έκανε τον «άθλο του αιώνα», όπως ονομάστηκε, αφού τερμάτισε στην τρίτη θέση και γύρισε στα «μεγάλα σαλόνια».
Οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και το καλοκαίρι του 2013 η Σεβίλη έδωσε κοντά στα 5.000.000 ευρώ για να τον πάρει. Σε αυτή θα γνωριστεί με τον Ουνάι Έμερι που τον εξέλιξε ως χαφ και για τον οποίο πάντα μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Στη Σεβίλη πανηγύρισε την κατάκτηση τριών Europa League, το 2014, το 2015 και το 2016! Σε εκείνες τις σεζόν πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις και ήταν από τους παίκτες-κλειδιά. Στην ομάδα της Ανδαλουσίας φάνηκαν ακόμα περισσότερο οι ικανότητές του. Σχεδόν αλάνθαστος σε πάσες, δημιουργία φάσεων από το πουθενά, με μοναδικές ασίστ και γκολ!

Το όνειρό του ήταν να παίξει στην Premier League. Η Λέστερ το έκανε πραγματικότητα, δίνοντας 15.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2017.
Ένα καλοκαίρι πριν η Λέστερ γιόρταζε την κατάκτηση του πρώτου ιστορικού της τίτλου στην Premier League, έχοντας τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο, αν και στη συνέχεια αποχώρησε. Στη Λέστερ δεν κατάφεραν να εγκλιματιστούν ο ίδιος και η οικογένειά του. «Στην πε- ριοχή όπου είμαι δεν έχουν τη φιλοσοφία να κάνουν περισσό- τερη παρέα οι παίκτες και εκτός γηπέδου.
Πολλοί ζουν σε άλλες πόλεις και απλώς έρχονται στο Λέστερ για τις προπονήσεις και τα παιχνίδια. Είναι κάτι που με εξέπληξε. Ο σύλλογος το επιτρέπει να γίνεται», είχε πει σε μία από τις συνεντεύξεις του.
Κι έτσι το 2019 η Βιγιαρεάλ έδωσε 10.000.000 ευρώ για να τον πάρει και μαζί της τη σεζόν 2020-21 κατέκτησε το Europa League, που είναι το τέταρτο στην καριέρα του. Σε όλες τις επιτυχίες πέρα από την οικογένειά του ήταν μαζί και ο μικρός αδελφός του, Πάκο, που επίσης ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του και δεν διστάζει να απαντάει και στα social media αν διαβάσει κάποιο επικριτικό σχόλιο για τον Ιμπόρα. Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή