Η απόλυση του Χάνσι Φλικ και η ανακοίνωσή της από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Γερμανίας βρίθει πρωτοτυπίας σε περισσότερες από μία διάσταση. Ο Φλικ ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας το 2021, προερχόμενος της κατάκτησης του Champions League με την Μπάγερν Μονάχου τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων με την Μπάγερν. 

Η θητεία του ήταν... αδόκιμη, κράτησε δύο χρόνια, ενείχε μια τρανταχτή αποτυχία, τον αποκλεισμό στους ομίλους του Παγκόσμιου Κυπέλλου για δεύτερη διαδοχική φορά, κάτι πρωτόγνωρο για Γερμανία και, σαν να μην έφτανε αυτό, λες και ξεπληρωνόταν κάποιο παλιό πολεμικό χρέος, η Ιαπωνία αποδείχθηκε η αρχινέμεσή του. Ήταν εκείνη που άφησε εκτός τους Γερμανούς στο Κατάρ και στο πρόσφατο φιλικό τους νίκησε 4-1 μέσα στη Γερμανία, αφήνοντας ενεούς τους θεατές αλλά και τους ιθύνοντες νόες στην Ομοσπονδία. 

Αυτή η συντριβή, λοιπόν, έφερε το τέλος εποχής για τον Χάνσι Φλικ στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, με τον έμπειρο τεχνικό να χάνει την εμπιστοσύνη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και να βλέπει τη συνεργασία του μαζί της να διακόπτεται, εννέα μήνες πριν από την έναρξη του Euro 2024.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο Φλικ σημείωσε ένα αρνητικό ρεκόρ, που ναι μεν δείχνει τη σταθερότητα στο γερμανικό ποδόσφαιρο,  αντανακλά δε την αστάθεια και τα υπαρξιακά ζητήματα των σύγχρονων καιρών. 

Συγκεκριμένα, ο άλλοτε προπονητής της Μπάγερν έγινε ο πρώτος τεχνικός στα 123 χρόνια ιστορίας της εθνικής Γερμανίας που απολύθηκε, με τους 10 προκατόχους του να έχουν αποχωρήσει με δική τους θέληση. Είναι τελείως αλλόκοτο, όπως και το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ενώ η ομάδα μπάσκετ της χώρας επρόκειτο να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια, κάτι που συνέβη στη Μανίλα των Φιλιππινών μετά το 83-76 επί της Σερβίας. 

Οι προπονητές της εθνικής Γερμανίας:
Ότο Νερτζ
Σεπ Χέρμπεργκερ
Χέλμουντ Σεν
Γιουπ Ντέρβαλ
Φραντς Μπέκενμπαουερ
Μπέρτι Φογκτς
Έρικ Ρίμπεκ
Ρούντι Φέλερ
Γιούργκεν Κλίνσμαν
Γιόαχιμ Λεβ
Χάνσι Φλικ