Ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν είναι ένας ακόμα προπονητής που ήρθε να εργαστεί στην Ελλάδα, για λογαριασμό του ΟΦΗ. Έχει πάρει τίτλους σχεδόν σε όλες τις ομάδες στις οποίες εργάστηκε στο παρελθόν. Κατέκτησε πρωταθλήματα με Λουντογκόρετς (Βουλγαρία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), όπως και Κύπελλα με τις Ρίγας Σκόλα (Λετονία), Χάιντουκ (Κροατία).

Κατά συνέπεια, όταν από πέρσι ανέλαβε τον ΟΦΗ, δεν ήρθε μόνο για να τον διατηρήσει στη Super League, αλλά και να τον αναγεννήσει, όπως του ζητήθηκε από τη διοίκηση της κρητικής ομάδας. Ειδικότητά του να κάνει κάτι τέτοιο. Ξεκίνησε από πέρσι και φέτος βλέπει τα αποτελέσματα. Αποκορύφωμα η μεγάλη νίκη κόντρα στην νταμπλούχο ΑΕΚ με 2-0 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Που ήταν και η πρώτη ήττα της «Ένωσης» έπειτα από εκείνη από τον Ολυμπιακό στις 12 Μαρτίου μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-1.



ΟΦΗ: Μνήμες από την εποχή του Γκέραρντ


Μια νίκη που για τον ΟΦΗ ξύπνησε μνήμες από εκείνες που έπαιρνε με τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο. Μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο ο Βάλντας Νταμπράουσκας; Να φέρει τον ΟΦΗ σε εκείνο τον πετυχημένο δρόμο; Με βάση την ομάδα που έχει δημιουργήσει, οι υποσχέσεις είναι πολλές και η αισιοδοξία μεγάλη. Κόντρα στην ΑΕΚ, ο ΟΦΗ ήταν εντυπωσιακός. Πίεσε, έτρεξε και ήταν επιθετικός πάνω στην μπάλα, όπως κάνει η «Ένωση».


Ο Νταμπράουσκας δούλεψε τρεις τακτικές, με βάση τους τρεις στόπερ του. Πότε έκανε 5άδα την αμυντική του γραμμή και πότε, στην επιθετική λειτουργία, το σχήμα από 5-3-2 γινόταν 3-4-3. Διάλεξε χρονικές στιγμές του αγώνα, που θα τρέξει η ομάδα του και θα πιέσει, αλλά και θα μείνει πίσω, δίνοντας χώρο και εκμεταλλευόμενη τις αντεπιθέσεις.

Μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό παίζει η 3άδα των Μιγκέλ Μεγιάδο, Λουίς Φελίπε Γκαγέγκος και Μάρκο Μπάκιτς. Ένας Αργεντινός, ένας Χιλιανός κι ένας Κροάτης, όλοι τους έμπειροι, με απίστευτη φυσική κατάσταση και δυνατή τεχνική κατάρτιση έχουν «δέσει» απόλυτα. Είναι η ραχοκοκαλιά της φετινής ομάδας και το μυστικό της επιτυχίας. Ο Μπάκιτς είναι λίγο περισσότερο επιθετικός και κάποιες στιγμές γίνεται «δεκάρι» αλλά και δεύτερος φορ. Οι άλλοι δύο κυκλοφορούν την μπάλα, δημιουργούν επιθέσεις και φυσικά «δένουν» την άμυνα.

Πολύ σημαντικό το γεγονός πως δημιουργούν υπεραριθμίες στο κέντρο, όπου παίζεται και όλο το παιχνίδι. Σημαντικά στοιχεία προσθέτει και ο 32χρονος δεξιός μπακ-χαφ Έρικ Λάρσον, ο οποίος το 2020 και το 2021 αναδείχθηκε πρωταθλητής με τη Μάλμε στη Σουηδία. Στο παλμαρέ του έχει και παιχνίδια στο Champions League και τον οποίο βρήκε στον ΟΦΗ ο Νταμπράουσκας, όταν ανέλαβε, δίνοντάς του αμέσως τον συγκεκριμένο ρόλο.

ΟΦΗ: Έχει γεμάτο ρόστερ


Ένα άλλο στοιχείο εξίσου σημαντικό είναι πως το ρόστερ του ΟΦΗ είναι γεμάτο. Δηλαδή υπάρχουν παίκτες οι οποίοι μπορούν να έρθουν από τον πάγκο και να παίξουν το ίδιο ή και καλύτερα από τους θεωρητικά βασικούς. Πληθώρα επιλογών για τον Νταμπράουσκας, ενώ όλοι τους μπορούν να υπηρετήσουν το τακτικό πλάνο του.

Διαλεγμένοι προσεκτικά γι’ αυτό που θέλει να παρουσιάσει ο Λιθουανός προπονητής με τα μεγάλα σχέδια, για να κάνει ξανά μεγάλη την κρητική ομάδα. Αυτό συζητιέται ήδη μετά και την τεράστια νίκη κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ όλοι άρχισαν να παρομοιάζουν τη συγκεκριμένη δουλειά με αυτή που είχε κάνει ο Ευγένιος Γκέραρντ. Μπορεί και να χαρακτηρίζεται ιεροσυλία η παρομοίωση, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς, αλλά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

ΟΦΗ: Στη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου

Η πορεία που μπορεί να κάνει ο ΟΦΗ φέτος στο πρωτάθλημα αποτελεί θέμα συζήτησης από το καλοκαίρι για τους καλά μυημένος στα ενδότερα της Super League. Καθώς οι μεταγραφές που έγιναν σε συνδυασμό με την παραμονή του Βάλντας Νταμπράουσκας στον πάγκο μεγάλωναν την αισιοδοξία πως μπορεί να γίνει η καλύτερη ομάδα της επαρχίας.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπει στο κλαμπ με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη όσον αφορά την πρώτη εξάδα του πίνακα της βαθμολογίας, η οποία οδηγεί και στα playoffs. Κοινώς, να πάρει τη θέση του Βόλου, αλλά και να δείξει πιο ανταγωνιστική.

ΟΦΗ: Έβλεπαν την άνοδο από το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι όσοι ήταν κοντά στην προετοιμασία του ΟΦΗ έβλεπαν πως αυτό θα γίνει. Ήρθαν και τα επίσημα παιχνίδια για να ενισχυθεί η συγκεκριμένη άποψη. Μέχρι στιγμής στο Ηράκλειο έχουν ηττηθεί οι Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Ισοπαλία κατάφερε να πάρει ο Ατρόμητος και αυτά τα ματς, που δεν θεωρούνται ντέρμπι, θα πρέπει να τα διαχειριστεί καλύτερα ο ΟΦΗ.

Καθώς επίσης και τις εξορμήσεις του, όπου θα πρέπει, ίσως, να μην είναι «αλαζόνας» θέλοντας να κάνει το ανοικτό παιχνίδι του.

Αν βρει και σε αυτά λύσεις ο Νταμπράουσκας η επιτυχία, με τη διεκδίκηση ακόμα και ευρωπαϊκού εισιτηρίου, θα είναι δεδομένη. Γιατί η καυτή πλέον έδρα πήρε ξανά σάρκα και οστά.

Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί για τα καλά και στηρίζει όλο αυτό το εγχείρημα, σε μια πόλη όπου είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι στηρίζουν μόνο τον ΟΦΗ και όχι κάποια άλλη ομάδα ή τον ΟΦΗ συν κάποια άλλη ομάδα!

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.