Γιάννης Ιωαννίδης: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πριν τον αγώνα ΑΕΚ – Λαύριο
Τίμησαν την μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη
Eνός λεπτού σιγή στην μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη τηρήθηκε πριν από το τζάμπολ στην αναμέτρηση ΑΕΚ - Λαύριο με την συγκίνηση να είναι έντονη.
Η απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη έχει σκορπίσει απέραντη θλίψη στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ, με την 1η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Basket League να είναι αφιερωμένη στον εμβληματικό προπονητή.
Μάλιστα στην αναμέτρηση ΑΕΚ – Λάυριο στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη, με την σιγή να είναι εκκωφαντική και την συγκίνηση αρκετά μεγάλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο συνέβη και στην άλλη αναμέτρηση του πρωταθλήματος ανάμεσα στον Κολοσσό Ρόδου και το Περιστέρι.
Το «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ένας θρύλος του μπάσκετ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, νικημένος από τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια.
Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσε η μπασκετική οικογένεια, σημάδεψε όσο λίγοι το άθλημα, χτίζοντας δύο μπασκετικές δυναστείες, αυτή του Άρη και στη συνέχεια του Ολυμπιακού. Υπήρξε επίσης βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού στη δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Ο αθλητικός κόσμος τον αποχαιρέτησε με συλλυπητήριες ανακοινώσεις (μεταξύ άλλων, η ΚΑΕ Άρης, η ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο Γ. Βρούτσης, η ΕΟΚ). Σήμερα θα γίνει η κηδεία του (6/10, 17:00) στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Το ρεκόρ του Γιάννη Ιωαννίδη
Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, καταγόμενος από τη Γευγελή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, είχε δύο επίθετα, Ιωαννίδης και Δαΐτσης. Το πρώτο ήταν το παρατσούκλι που υιοθέτησε ο πατέρας του στο σχολείο για να ξεχωρίζει από έναν συνονόματό του συμμαθητή του. Αργότερα δήλωσε με δύο επίθετα τα παιδιά του στο ληξιαρχείο.
Ο Γιάννης Δαΐτσης-Ιωαννίδης υπήρξε ο προπονητής με το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 -έναν περισσότερο από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς-, καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος, συνολικά 418. Πανηγύρισε επίσης 6 Κύπελλα.
Από παιδί λάτρεψε το μπάσκετ και στα 15 του ήταν ο βασικός πλέι μέικερ στην ομάδα του Άρη. Πήρε το πτυχίο του στη Γεωπονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε για λίγο στην Αγροτική Τράπεζα, στον Σοχό της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα για δάνεια και ιχθυοκαλλιέργειες.