Όσο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει τοποθετηθεί για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Ρεν, 3-1, στο «Roazhon Park» για την 4η αγωνιστική των ομίλων στο Europa League, η ελπίδα ότι δεν θα κάνει ό,τι ο Βασίλης Δανιήλ μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από τη Γερμανία με σκορ 4-2 στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2002, υπήρχε. Ο Γιοβάνοβιτς, βεβαίως, θα έχει μελετήσει να μην πει ότι «η αποβολή του αντιπάλου μάς επηρέασε», κάτι που είχε κάνει καλτ φιγούρα τον «προφήτη» ύστερα από εκείνο το αλήστου μνήμης παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός θα περίμενε κάποιος ότι έφερε το ματς της Γαλλίας στα μέτρα του, βρίσκοντας ΤΑ δύο τρυγόνια με τον σμπάρο του 33’. Ο Φώτης Ιωαννίδης, φυσικά, γινόταν να αναχαιτιστεί μόνο με μαρκάρισμα και όταν ο VAR έδειξε τον Ζανουέλ Μπελοσιάν να του τραβάει τη φανέλα, μάλλον αδιάκριτα αφού δεν γινόταν αλλιώς, ο Σκωτσέζος διαιτητής Γουίλιαμ Κόλουμ δεν έδωσε μόνο την παράβαση, αλλά και την κόκκινη κάρτα. Ο Ιωαννίδης φόρεσε τα swag γυαλιά του για να ισοφαρίσει το ματς με εκτέλεση πέναλτι στο 34’ και το ματς, στο οποίο η Ρεν προηγήθηκε με το γκολ του Φαμπιάν Ρίντερ από το 9’, ένα τέρμα που έχει ευθύνη ο Μπρινιόλι, φάνηκε να αλλάζει μομέντουμ, τάιμινγκ, αφεντικό και όλα τα σχετικά.

Το άγαρμπο ξύπνημα του Παναθηναϊκού

Αυτό αποδείχθηκε ψευδαίσθηση και μάλιστα ομιχλώδης, αφού ο Παναθηναϊκός, θεωρώντας ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός του, σιγά σιγά συρρικνωνόταν μέσα από το αριθμητικό μειονέκτημά του. Μπήκε μέσα στον ονειροκόσμο της σίγουρης νίκης, χωρίς αυτή να έχει έρθει. Οι «πράσινοι», κατά κανόνα σκληρόπετσοι, χαλάρωσαν, κάτι που έφερε τη Ρεν σε θέση ισχύος. Η γηπεδούχος, οχυρωμένη στα καρέ της μια και άλλη επιλογή ουκ είχε, μπόρεσε και βρήκε στο τρανζίσιον, με τον Σαλάχ να γίνεται ο τρέιλερ που έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Ρεν, στο 65’. Μόλις δύο λεπτά αργότερα, ο Βιλένα ανέτρεψε τον Μάτιτς με πέναλτι που εύκολα δεν δινόταν, και στο 70’ ο Μπλας έκανε το 3-1.

Ο Παναθηναϊκός ξύπνησε τότε σε έναν κόσμο που δεν ήθελε. Τα αντισώματα από το power nap στη Ρεν δεν ήταν ισχυρά, με αποτέλεσμα μια ευκαιρία από τον Άντρας Σπόραρ.

Μάλιστα, οι «πράσινοι» ατύχησαν και στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, αφού η Βιγιαρεάλ, σε ένα τρελό ματς στο οποίο έχασε δύο πέναλτι, με τον Σόρλοθ και τον Τριγκέρος (με το διαιτητή να δίνει επανάληψη) στην Κύπρο, νίκησε τη Μακάμπι Χάιφα 2-1. Οι Ισραηλινοί προηγήθηκαν, αλλά το κίτρινο υποβρύχιο ανέτρεψε την κατάσταση σε ένα πεντάλεπτο, στο 82’ και το 86’.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε τη δεύτερη ήττα του στον όμιλο και παρέμεινε στους 4 βαθμούς. Η Ρεν έχει 9 βαθμούς και η Βιγιαρεάλ 6. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, το παιχνίδι της 30ής Νοεμβρίου (22:00) στο «Estadio de la Ceramica» απέναντι στην ισπανική ομάδα είναι do or die, αφού με ήττα ο Παναθηναϊκός μένει οριστικά εκτός επόμενης φάσης στο Europa League. Στις 19:45 η Μακάμπι Χάιφα υποδέχεται τη Ρεν. Οι Ισραηλινοί έχουν ένα βαθμό και υπενθυμίζεται ότι οι τρίτοι των ομίλων θα συνεχίσουν στη φάση των διπλών παιχνιδιών στοConference League.

Ρεν: Γκαγιόν, Γκ. Ντουέ, Γου, Μπελοσιάν, Τεάτ, Μπουριζό, Λε Φεέ, Μάτιτς, Τεριέ, Ρίντερ, Καλιμουεντό (35' Τριφέρ).

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης (78' Σπόραρ), Γεντβάι, Σένκεφελντ, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ (79' Αράο), Τσέριν (46' Τζούριτσιτς), Βιλένα, Μπερνάρ (72' Αϊτόρ), Παλάσιος (72' Μαντσίνι), Ιωαννίδης.

Το πανόραμα του έκτου ομίλου του Europa League

Τα αποτελέσματα

Ρεν-Παναθηναϊκός 3-1, Μακάμπι Χάιφα-Βιγιαρεάλ 1-2.

Η βαθμολογία

Ρεν 9 (8-3), Βιγιαρεάλ 6 (3-3), Παναθηναϊκός 4 (4-5), Μακάμπι Χάιφα 1 (1-6).

Η επόμενη αγωνιστική (30 Νοεμβρίου)

19:45 Μακάμπι Χάιφα-Ρεν, 22:00 Βιγιαρεάλ-Παναθηναϊκός