Το «La casa de Ezeiza» είναι το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αργεντινής, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, Εζέιζα, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, όπου είναι και το μεγάλο αεροδρόμιο. Ένα προπονητικό κέντρο στο οποίο βρίσκεται ο Φρανσίσκο Ορτέγκα και κάνει προπονήσεις μαζί με τον Λιονέλ Μέσι αλλά και τα υπόλοιπα αστέρια της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Ένα προπονητικό κέντρο που δεν είναι άγνωστο στον άσο του Ολυμπιακού. Έχει περάσει την πόρτα του πολλές φορές, καθώς μετράει συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της Αργεντινής.

 Από μικρός

 Έχει αγωνιστεί σε διάφορα τουρνουά από μικρή ηλικία. Όπως κάθε ποδοσφαιριστής στην Αργεντινή που σέβεται τη «στρογγυλή θεά», έχει σαν θεό τον Ντιέγκο Μαραντόνα και οι νεότεροι και τον Λιονέλ Μέσι. Σε αυτούς ανήκει ο Φρανσίσκο Ορτέγκα, ο οποίος το 2017 στο ποδοσφαιρικό σπίτι της Αργεντινής στην Εζέιζα είχε τη χαρά να βρει τον Μέσι. Φυσικά και δεν έχασε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του και να ανεβάσει τη φωτογραφία στο προφίλ του στο Instagram, την οποία συνόδευσε με το εξής μήνυμα: «Δεν μπορώ να μη χαμογελάσω ή να ενθουσιάζομαι όταν σε βλέπω να πιάνεις την μπάλα και να κάνεις πράγματα που μόνο εσύ μπορείς να κάνεις, είσαι τρομερός! Ευχαριστώ που είσαι Αργεντινός και είσαι αυτός που είσαι! Είναι τιμή μου που μπορώ να πω ότι εκπαιδεύτηκα δίπλα σου! Μπράβο, Λιονέλ, για όλα αυτά που κάνεις στο ποδόσφαιρο».

Όπως θα εκμυστηρευτεί εκείνη την εποχή στους δικούς του ανθρώπους, ο Φρανσίσκο Ορτέγκα θα ήθελε κάποια στιγμή να βρεθεί στην ίδια αποστολή με τον Λιονέλ Μέσι αλλά και να αγωνιστεί στο πλάι του. Ακόμα και αν αυτό θα ήταν μία προπόνηση, την οποία έκανε ήδη προχθές το βράδυ. Ήταν κάτι που τριγύριζε στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι θα βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής Αργεντινής για τα παιχνίδια με την Ουρουγουάη (εντός έδρας) και τη Βραζιλία (εκτός έδρας). Και τα δύο είναι από τα πλέον κλασικά ντέρμπι στη Νότια Αμερική και ο Φρανσίσκο Ορτέγκα θα έχει τη χαρά να βρεθεί σε αυτά φορώντας τη φανέλα της Εθνικής με τα τρία αστέρια, τα οποία συμβολίζουν και τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχει πάρει. Μάλιστα αυτό απέναντι στην Ουρουγουάη θα διεξαχθεί απόψε στο κατάμεστο Μπομπονέρα, την ιστορική έδρα της Μπόκα Τζούνιορς, όπου στο κέντρο των επισήμων δεσπόζει η μορφή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Απέναντι σε μια Ουρουγουάη στον πάγκο της οποίας κάθεται μία άλλη εμβληματική μορφή της Αργεντινής, ο Μαρσέλο Μπιέλσα. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ντέρμπι αναμένεται να έχει μαζί του ο Λιονέλ Μέσι την όγδοη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του για να γίνει μια μικρή γιορτή.

Ο Φρανσίσκο Ορτέγκα αναμένεται να τα ζήσει όλα αυτά και όπως έλεγε στους συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό, αλλά και στον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, θα έχει πολλά να τους πει αλλά και να αποκομίσει εμπειρίες μέσα από όλο αυτό, έστω και αν δεν καταφέρει να αγωνιστεί.

 Σκαλόνι: ''Ξέρουμε τι μπορεί να μας προσφέρει

 Η πορεία του Φρανσίσκο Ορτέγκα στις μικρές Εθνικές της Αργεντινής κρατούν από το μακρινό 2016. Βρέθηκε στα μικρά κλιμάκια κάνοντας πολλά δοκιμαστικά. Βέβαια το 2018 κλήθηκε από τον τότε εκλέκτορα Σεμπαστιάν Μπεκασέτσε στην Εθνική Κ20. Πρόλαβε να παίξει σε 12 παιχνίδια, όπου ανάμεσά τους ήταν και αυτά για το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και το Κόπα Αμέρικα. Εν συνεχεία είχε συμμετοχές στην Εθνική Κ23 αλλά και στην ολυμπιακή ομάδα.

Ο Λιονέλ Σκαλόνι γνωρίζει την πορεία του, έχοντας ενημερωθεί εκ των έσω στην Εθνική Αργεντινής τι μπορεί να προσφέρει. Μάλιστα ο εκλέκτορας της Αργεντινής έχει δει από κοντά τον Φρανσίσκο Ορτέγκα επί το έργο. Ο 24χρονος αριστερός μπακ τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εκ των κορυφαίων παικτών της Βελέζ. Πέρυσι ήταν ο καλύτερος αριστερός μπακ στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. «Τον παρακολουθούμε και ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει», είπε χθες ο εκλέκτορας της Αργεντινής. Ο Λιονέλ Σκαλόνι και οι συνεργάτες του «σκανάρουν» το εγχώριο πρωτάθλημα για να έχουν την καλύτερη δυνατή άποψη για παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ορτέγκα, ο οποίος φέτος έκανε και το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό. Κάτι σημαντικό για το βιογραφικό του, ενώ ήρθε και το… κερασάκι στην τούρτα, να κληθεί στην εθνική ομάδα της χώρας του. Κάτι που του έγινε γνωστό πριν από 11 ημέρες, έπειτα από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από μέλος του τεχνικού επιτελείου. Στη συνέχεια έφτασε και η επίσημη κλήση στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Πηγή: Απογευματινή