Την εποχή του Γιάννη Γούμενου, την έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Ακόμα κι εκείνοι που κάθε τρεις και λίγο ανηφόριζαν στο Πανόραμα με τα μηχανάκια, για να αυξήσουν την πίεση προς τον άλλοτε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, μιας και ήθελαν να αποχωρήσει... χθες!

Από την ημέρα που είχε διαδεχθεί τον Γιώργο Μπατατούδη στην ηγεσία του "δικέφαλου", ο Γούμενος έδειχνε όχι μόνο ανήμπορος να ηγηθεί μίας ομάδας σε αυτό το επίπεδο, αλλά δημιουργούσε την πεποίθηση ότι θα αποδεικνυόταν χειρότερος και από τον προκάτοχό του. Και στην πράξη, αυτό συνέβη! Με συνέπεια, τις καταδρομικές των ΠΑΟΚτσήδων στο Πανόραμα, όπου είχε φτιάξει ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ το καταφύγιό του.  Χωρίς ίχνος υπερβολής η χρήση του όρου.

Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έφτιαξε καταφύγιο με… ξηρά τροφή

Για να καταλάβουμε οι σύγχρονοι φίλοι της ομάδας τι ακριβώς είχε δημιουργήσει ο επιχειρηματίας που εμφανίστηκε ξαφνικά ως επίδοξος σωτήρας του "δικέφαλου", θα σας παραπέμψουμε στα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ από τα... τούνελ της Γάζας! Ναι, έτσι έμοιαζε το καταφύγιο του Γούμενου στα έγκατα της γης, κάτω από το σπίτι του. Για να αποφύγει δυσάρεστες εμπειρίες, ο Γιάνναρος, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, είχε μετατρέψει σε κατοικία και το υπόγειο. Το επίπλωσε, το γέμισε με ξηρά τροφή. Είχε ένα πρόβλημα στην επικοινωνία διότι δεν έπιανε το κινητό και οι φήμες της εποχής τον ήθελαν να 'χει αποκτήσει δορυφορικό τηλέφωνο για τις σοβαρές επικοινωνίες του. Για τις αναγκαίες, εάν θέλουμε να το αποδώσουμε πιο σωστά.

Το αντίπαλον δέος του ΠΑΟΚ απέναντι στη συμμαχία Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ για τη Super League

Παρά την ασφυκτική πίεση από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ο Γούμενος είχε καψουρευτεί τη δημοσιότητα και δεν ήθελε να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. Έτσι, δέχθηκε να γίνει το αντίπαλο δέος στους τρεις μεγάλους του τέως ΠΟΚ, που συνασπίστηκαν πίσω από τον Χρήστο Πανόπουλο και συμφώνησαν μαζί του να δημιουργήσουν τη Σούπερ Λίγκα και να διαλύσουν τον τότε συνεταιρισμό, την ΕΠΑΕ που έπνεε τα λοίσθια.
Όσοι βρέθηκαν απέναντι σε Ξάνθη, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ αναζήτησαν κάποιον να σταθεί απέναντί τους. Βρήκαν τον Γούμενο, αλλά όχι ως οντότητα, μα ως ιδιότητα.

Μπορεί ο ίδιος να μην είχε το ειδικό βάρος να σταθεί απέναντι στον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ακόμα και τον Ντέμη Νικολαϊδη ή τον Χρήστο Πανόπουλο και ας εμφάνιζε έσοδα 6 δισ. δραχμές σε μία εξαετία. Ήταν, ωστόσο, πρόεδρος στον ΠΑΟΚ, ο οποίος παρέμενε τεράστιο μέγεθος ακόμα και στα πέτρινα χρόνια του. Έτσι, ο Γούμενος δέχθηκε την πρόταση να βγει μπροστά ως εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία της Προ Λιγκ. Έλα, όμως, που έπρεπε να γνωρίζει το σχέδιο και να 'χει έτοιμο το πλάνο σε μορφή που θα μπορούσε να προβληθεί από τους προτζέκτορες της εποχής...

To απαγορευμένο ποτό που ήπιε ο Γούμενος επειδή τον κυνηγούσν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ


Κατέβηκε, λοιπόν, στην Αθήνα για να πάρει το σχέδιο και να το παρουσιάσει. Παράλληλα, όμως, άρχισε και διάφορες επαφές για να βρει επενδυτή που θα έβγαζε και τον ίδιο, αλλά και τον ΠΑΟΚ από το αδιέξοδο. Το γήπεδο της Τούμπας είχε νομιμοποιηθεί με Προεδρικό Διάταγμα το 2003, άρα η ομάδα ήταν ήδη ελκυστική. Ναι, σωστά το διαβάσατε! Η Τούμπα νομιμοποιήθηκε το 2003. Έτσι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά και ο Ιβάν Σαββίδης.
Χαμένος μέσα στα ραντεβού του, ο Γούμενος συνεννοήθηκε με τους εμπνευστές της Προ Λιγκ για μία συνάντηση αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο που διέμενε, στην πλατεία Συντάγματος. Μόνο που η κλεισούρα του καταφυγίου τον επηρέασε. Είπε ο άνθρωπος να πιει ένα ποτό που ήταν απαγορευμένο στη Θεσσαλονίκη, διότι τον κυνηγούσαν οι οπαδοί. Έτσι, πέρασε η ώρα και το αργά το βράδυ μετατράπηκε σε νωρίς το πρωί. Ή, μάλιστα χαράματα.

Κατά τις 3 μετά τα μεσάνυχτα άρχισε να τηλεφωνεί ότι γύρισε στο ξενοδοχείο. Βρέθηκε μόνο ένας ξενύχτης που ανέλαβε να του πάει το πλάνο της Προ Λιγκ. Ήταν τέτοια η ώρα, που ο άνθρωπος πήγε με τη φόρμα. Επιχείρησε να μπει στο τότε Μεριντιέν, αλλά δεν τον άφηναν. Με τα πολλά έπεισε τον υπεύθυνο της εισόδου, έφτασε στη ρεσεψιόν και τότε άρχισε η αναζήτηση του Γούμενου. Στο δωμάτιο δεν απαντούσε. Το μπαρ ήταν κλειστό. Εν τέλει, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ βρέθηκε να κοιμάται σε έναν καναπέ! Τον είχε πάρει ο ύπνος καθιστό!

Όταν τον ξύπνησε ο επισκέπτης, η εύλογη απορία του προϊδέαζε για την αποτυχία του σχεδίου. "Ποια είναι η Προ Λιγκ", ρώτησε ο Γούμενος. Μόνο το... χικ του έλειπε για να θυμίσει Ορέστη Μακρή στον κλασικό ρόλο του μεθύστακα. Είπαμε, οι επιπτώσεις της απομόνωσης στο καταφύγιο. Τελικά, πήρε το σχέδιο, αλλά δεν πρόλαβε να μάθει ούτε τα βασικά και όταν το παρουσίασε την επόμενη μέρα, αντί να πάρει μαζί του τις ουδέτερες ομάδες, τις έσπρωξε προς τον Πανόπουλο. Κι έτσι εγένετο η Σούπερ Λίγκα.