ΑΕΚ: Έχει μετατραπεί σε «νοσοκομείο» και τα ερωτηματικά για τους τραυματισμούς πολλαπλασιάζονται
Ο Ματίας Αλμέιδα μετρά διαρκώς απόντες στην ΑΕΚ από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου με τους μυϊκούς τραυματισμούς να πολλαπλασιάζονται και να στερούν από τον Αργεντινό τεχνικό πολύτιμες λύσεις στη Super League.
Ακόμη και... περονόσπορος να είχε πέσει στην ΑΕΚ, δεν θα έχανε ο Ματίας Αλμέιδα τόσους παίκτες από αγώνα σε αγώνα. Το πολυδιαφημισμένο ρόστερ ως το πληρέστερο στην ιστορία της «Ένωσης» αποδεικνύεται ελλιπές και περιορισμένο, εξαιτίας των απανωτών τραυματισμών, μυϊκών στη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Από τον περασμένο Αύγουστο και το πρώτο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ έως προχθές το απόγευμα στο Αγρίνιο, ο «Πελάδο» βλέπει τους παίκτες του να πέφτουν κάτω σαν τα... κοτόπουλα, κατά τη λαϊκή ρήση.
Η ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν με “κατάλοιπα” από την περσινή σεζόν
Η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν με... κατάλοιπα από την προηγούμενη. Με τον Σέρχιο Αραούχο να προετοιμάζει την επιστροφή του στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά να ξαφνιάζει τους πάντες με την παρουσία του στα ματς κατά της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ένα μήνα νωρίτερα.
Ο Πάολο Φερνάντες είχε τεθεί εξαρχής νοκ άουτ, ενώ ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς αισθανόταν ενοχλήσεις και στην προετοιμασία ακολουθούσε συντηρητικό πρόγραμμα. Και αν κόντρα στους Κροάτες όλοι φώναξαν «παρών», από τον πρώτο αγώνα με την Αντβέρπ άρχισαν τα προβλήματα.
Ο Λιβάι Γκαρσία υπέστη θλάση και άνοιξε το... χορό των τραυματισμών. Και των δικών του και της ομάδας γενικότερα. Το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της ΑΕΚ πρόλαβε κι έπαιξε τέσσερα ματς πρωταθλήματος έως τώρα και άλλα πέντε στην Ευρώπη. Αλλά δεν ήταν ο μόνος που πήγε στα πιτς. Ο Γκατσίνοβιτς έμεινε δύο φορές εκτός αγώνων λόγω τραυματισμών. Συνολικά, ο Σέρβος μετράει δέκα συμμετοχές στο πρωτάθλημα, χωρίς όμως να έχει φτάσει στα επίπεδα της απόδοσης που είχε το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης σεζόν, όταν μέχρι το χειρουργείο αποτέλεσε τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας του.
Ακόμη δύο φορές έμεινε εκτός και ο Χάρολντ Μουκουντί, ο οποίος τραυματίστηκε και στο Αγρίνιο. Μόλις έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα έχει ο Καμερουνέζος. Νοκ άουτ και, μάλιστα, δύο φορές τέθηκε και ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αν εξαιρέσουμε την γκέλα του στη Μασσαλία κόντρα στη Μαρσέιγ. Για τέσσερις αγώνες στη Σούπερ Λίγκα, τον Αυστριακό αντικατέστησε ο Γιώργος Αθανασιάδης, που δεν θυμίζει σε κάτι τον τερματοφύλακα της προηγούμενης σεζόν. Πρόβλημα τραυματισμού άφησε πίσω και τον Εσχάν Χατζισαφί, ο οποίος δημιούργησε πέρσι την εικόνα του... βιονικού, διότι έπαιξε και για το λαβωμένο συμπατριώτη του, Μιλάντ Μοχαμάντι.
Οι απουσίες της ΑΕΚ απόν την έναρξη της χρονιάς γεμίζουν βιβλίο
Ακόμη και ο Γενς Γιόνσον μπήκε στα πιτς και, μάλιστα, δύο φορές. Αν κάτσουμε και μετρήσουμε τις απώλειες του Αλμέιδα κάθε αγωνιστική, θα γεμίσουμε βιβλίο. Μόνο στο Αγρίνιο, η ΑΕΚ είχε εκτός επτά ποδοσφαιριστές, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Άρα, είναι πιο εύκολο να πάμε στο δεύτερο μεγάλο άτυχο, τον Αραούχο, ο οποίος ενδεχομένως να πληρώνει και την επιθυμία του να βοηθήσει νωρίτερα την προσπάθεια των συμπαικτών του για πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Ο «Τσίνο» έχει τεθεί εδώ κι ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης και, μάλλον, οδεύει προς ακόμη ένα χειρουργείο
H “λαβωμένη» AΕΚ και η ξεχωριστή περίπτωση του Πινέδα
Εντελώς διαφορετική περίπτωση λογίζεται ο Ορμπιλίν Πινέδα. Με σωστή διαχείριση, ο Μεξικανός γλίτωσε από τους μυϊκούς τραυματισμούς, αν κι έπαιζε όλο το καλοκαίρι με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Αλλά την... πάτησε από τον Μουκουντί, που τον τραυμάτισε και τον έθεσε νοκ άουτ από τον «τελικό» με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ και από το ματς με τον Παναιτωλικό.
Άρα, αν πάμε στους τυχερούς, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν γλιτώσει μόνο οι Σιμάνσκι, Σιντιμπέ, Ελίασον, Μοχαμάντι, Αθανασιάδης, Μήτογλου και Πήλιος. Ο δεύτερος αισθάνθηκε ενοχλήσεις και αντικαταστάθηκε από τον Ρότα. Ανησυχίες εκφράζονται και για τον Μοχαμάντι. Και όλα αυτά, ενώ ο Αλμέιδα έχει να διαχειριστεί και τις επικείμενες απουσίες των Μουκουντί και Ζίνι στο Copa Africa και των Μοχαμάντι, Χατζισαφί στο Asia Cup. Δύσκολοι καιροί για προπονητές. Ακόμη και για... Αργεντινούς! Αλλά, μάλλον, ευθύνεται και το πρόγραμμα προπόνησης. Ή μήπως όχι;
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"