Ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ελλάδα τον Σαμέτ Ακαϊντίν κι αυτή η μεταγραφή είναι πολύ πιθανό να σβήνει ένα απωθημένο του Τούρκου ποδοσφαιριστή. Ο 29χρονος αμυντικός βρήκε στο «τριφύλλι» έναν συμπατριώτη του. «Ο προπονητής Φατίχ Τερίμ έπαιξε ρόλο», ήταν η πρώτη ατάκα του στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος». Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω στο τέλος του 2021. Τότε που ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού βρισκόταν από το 2017 στη Γαλατασαράι, στην τέταρτη θητεία του στον πάγκο της ομάδας της Κωνσταντινούπολης. Αναζητούσε κεντρικό αμυντικό και ένας εκ των υποψηφίων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην Τουρκία, ήταν ο Ακαϊντίν, που έπαιζε στην Κετσιορενγκουτσού.

Αυτός που απέρριψε τον Ακαϊντίν ήταν ο Τερίμ. Τα δημοσιεύματα της εποχής υποστήριξαν ότι θεωρούσε ότι δεν είχε εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό δεν τον ήθελε. Ο καιρός έχει γυρίσματα και ήρθε η ώρα της δικαίωσης για τον διεθνή ποδοσφαιριστή. Ο Τερίμ δεν τον πήρε στη Γαλατασαράι, πήγε τότε στην Άντανα Ντεμίρσπορ, η οποία μάλιστα πλήρωσε 471.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, και τον περασμένο Ιανουάριο μετακόμισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καντίκιοϊ, για λογαριασμό της Φενερμπαχτσέ, από την οποία τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού ο Παναθηναϊκός.

Ο κόουτς που τον βρήκε σε ηλικία 10 ετών



Μοιάζει με δικαίωση για τον γεννημένο στην Τραπεζούντα, στις 13 Μαρτίου του 1994 Σαμέτ, που μπορεί σήμερα να έχει διατροφολόγο και προσωπικό γυμναστή, όμως κουβαλά το παρελθόν του με τα δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο Καμίλ Αϊντίν είναι προπονητής εδώ και πολλά χρόνια στην Τραμπζόν Ιντμανοκάτσι και γυρίζει κι αυτός τον χρόνο πίσω: «Όταν πήρα τον Σαμέτ στην Ιντμανοκάτσι ήταν δέκα ετών. Έμεινε μαζί μας μέχρι τα 16 του. Το σπίτι του ήταν μακριά, του ήταν δύσκολο να πηγαινοέρχεται. Ο πατέρας του τον έφερνε συνέχεια. Πήγαιναν πέρα δώθε. Μια φορά έφτασε και είχε μόνο το ένα παπούτσι. Το άλλο έλειπε. Ήταν φτωχός. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα». Εκτός από τις δυσκολίες για την οικογένεια ξεκάθαρη ήταν και η αγάπη του Σαμέτ για το ποδόσφαιρο.

Ο Αϊντίν έχει πει: «Δούλεψε σκληρά μικρός και τώρα συνεχίζει να δουλεύει πλέον με τον προσωπικό προπονητή του». Ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν αμυντικό που ξεκίνησε ως επιθετικός. Ο Αϊντίν τον δοκίμασε στην άμυνα αργότερα και τον καθιέρωσε. Πήγε για λίγο στην Τραμπζονσπόρ, ώσπου βρέθηκε στην Μπολούσπορ, στην οποία έγινε επαγγελματίας. Πέρασε από την Αρσίνσπορ, συνέχισε για μια τετραετία στην Σαντσάκτεπε της Δ΄ κατηγορίας, πήγε στη Σανλιούρφασπορ της Γ΄ κατηγορίας, ένα χρόνο αργότερα στην Κετσιορενγκουτσού, στην ίδια κατηγορία, όπου έκανε «πράματα και θάματα» για να τον αρπάξει η Άντανα Ντεμίρσπορ, να βρεθεί αργότερα στη Φενέρ, που πλήρωσε για να τον αποκτήσει 3.700.000 ευρώ.

Η σχέση του με τον Ιταλό Βιτσέντζο Μοντέλα

Υπερκινητικός σε μικρή ηλικία, δεν τον άφηναν ποτέ μόνο του οι γονείς του, καθώς έμπλεκε συνεχώς σε ατυχήματα. Ποδόσφαιρο άρχισε να παίζει στα δέκα και τότε τον είδε ένας δάσκαλος και τον έστειλε στον Καμίλ Αϊντίν. Αυτός είναι ο ένας προπονητής που έπαιξε ρόλο στην πορεία του. Ο άλλος είναι ο Ιταλός Βιτσέντζο Μοντέλα, ο οποίος τον ανέλαβε στην Άντανα Ντεμίσπορ. «Όταν λέω το όνομα Μοντέλα, θέλω αμέσως να πω “πατέρας”. Τόσο κοντά είμαστε για μένα. Τον φώναζα πατέρα κι εκείνος με αποκαλούσε γιο και αστειευόμασταν», έχει πει ο Σαμέτ Ακαϊντίν. Ο σημερινός oμοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας είναι αυτός που αργότερα τον κάλεσε και στην εθνική ομάδα.

Οι σπουδές που άφησε στη μέση

Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού έχει ως πρότυπό του τον Σέρχιο Ράμος, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του διατροφολόγου και του πέρσοναλ τρέινερ που έχει, καθώς δεν αφήνει τίποτα στην τύχη όσον αφορά το σώμα του. Δεν σπούδασε λόγω του ποδοσφαίρου, αλλά θέλει έστω και σε μεγάλη ηλικία να συνεχίσει στο πανεπιστήμιο. Περπατά πολλά χιλιόμετρα καθημερινά και τρώει κοτόπουλο.

«Δεν είμαι μεγάλος φαν του κόκκινου κρέατος. Μερικές φορές τρώω κεμπάμπ από τα Άντανα, αλλά μετά με πιάνει στομαχόπονος για μια εβδομάδα, ωστόσο δεν μπορώ να τα σταματήσω εντελώς. Έχουν κάτι το διαφορετικό, που σε κάνουν να τα αγαπάς και να τα τρως. Δεν μου αρέσει το ψάρι», έχει πει. Δηλώνει «ξεροκέφαλος» και «μαχητής» και τονίζει ότι δεν τα παρατάει ποτέ. Δεν τα παράτησε ούτε φέτος, όταν οι οπαδοί της Φενέρ τον αποδοκίμασαν έντονα λόγω της κακής απόδοσής του σε κάποια ματς. Γι’ αυτό ζήτησε να φύγει από τη Φενέρμπαχτσε και τότε ο Φατίχ Τερίμ και ο Παναθηναϊκός άνοιξαν την αγκαλιά τους.

Κατηγορήθηκε ότι έφτυσε παίκτη τη... στιγμή που έκανε προσευχή!


Τον περασμένο Μάιο η Τραμπζονσπόρ προσέφυγε στην Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου καταγγέλλοντας ασέβεια του Σαμέτ Ακαϊντίν εναντίον του Αιγύπτιου παίκτη της Μαχμούντ Τρεζεγκέ. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον τότε ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε που είχε κατηγορηθεί ότι έφτυσε τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή την ώρα που αυτός προσευχόταν, λίγο μετά το γκολ που είχε πετύχει. «Στον αγώνα της Spor Toto Super League παίξαμε με τη Φενέρμπαχτσε στις 18 Μαΐου 2023. Ενώ ο ποδοσφαιριστής μας Μαχμούντ Τρεζεγκέ προσκυνούσε πανηγυρίζοντας ένα γκολ, ο παίκτης της Φενέρμπαχτσε Σαμέτ Ακαϊντίν γύρισε επίτηδες και τον έφτυσε», υποστήριξε τότε η Τραμπζονσπόρ. Ο ίδιος ο Ακαϊντίν μίλησε τότε για «μέρος της συνήθειας ενός αθλητή», έκανε λόγο για «ανήθικους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανήθικες καταγγελίες» και τόνισε ότι κάποιοι «προσπαθούν να μολύνουν τον ανταγωνισμό στο ποδόσφαιρο και την ανθρωπότητα με τέτοιες συκοφαντίες με τη φτηνή προσέγγιση των social media». Η Τραμπζονσπόρ απευθύνθηκε και στη FIFA ζητώντας την τιμωρία του Τούρκου ποδοσφαιριστή, ο οποίος όμως απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"