Εργκίν Αταμάν και Γιώργος Μπαρτζώκας ανήκουν στην κατηγορία των προπονητών που είναι… εθισμένοι με την επιτυχία! Θαρρείς και θρέφουν τα κύτταρά τους με τις νίκες, τους θριάμβους και τις κατακτήσεις τίτλων. Αμφότεροι, λοιπόν, θα βρεθούν απόψε (20:15) στο παρκέ του ΟΑΚΑ με μοναδικό στόχο να οδηγήσουν Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στη νίκη.

Αν, όμως, ζήταγες από τους τεχνικούς των δύο «αιωνίων» να επιλέξουν ένα ντέρμπι στο οποίο ήταν «υποχρεωμένοι» να ηττηθούν από τον μεγάλο τους αντίπαλο, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επέλεγαν χωρίς συζήτηση το αποψινό!

«Πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωποι τρεις φορές από το ξεκίνημα της σεζόν (με απολογισμό 2-1 υπέρ των Πειραιωτών) και ενδέχεται να μονομαχήσουν έως και… 13 φορές ακόμη αν διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στα playoffs της Euroleague και στους τελικούς της Basket League, με τις δύο τελευταίες σειρές να κρίνονται στα πέντε παιχνίδια!

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς της Basket League

Γιατί, όμως, το αποψινό είναι το λιγότερο σημαντικό, με δεδομένο ότι αν ο Παναθηναϊκός το κερδίσει εξασφαλίζει ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς της Basket League;

Πρώτον γιατί έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι η έδρα δεν αποτελεί πλέον καταλυτικό παράγοντα για το πού θα γύρει η ζυγαριά των «αιωνίων» στο τέλος της σεζόν. Περισσότερο ρόλο έχει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο μονομάχοι τον Ιούνιο, όταν κρίνεται ο τίτλος του πρωταθλητή.
Δεύτερον, για να τερματίσει πρώτος ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια πιθανότατα θα χρειαστεί να κερδίσει δύο φορές στο ΟΑΚΑ και όχι μόνο απόψε.
Με τους πρωταθλητές να κουβαλούν ένα «βαρύ» -12 (από το εκκωφαντικό 54-66 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ στο παιχνίδι του πρώτου γύρου) θα πρέπει να κερδίσουν σήμερα με μεγαλύτερη διαφορά, έτσι ώστε να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έδρας στον έξτρα γύρο που καθιερώνει από φέτος ο ΕΣΑΚΕ.

Θυμίζουμε ότι οι έξι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα δώσουν από ένα επιπλέον παιχνίδι μεταξύ τους πριν από τα playoffs με τον 1ο να υποδέχεται τον 2ο της κανονικής περιόδου στην έδρα του.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός... κι από εδώ και πέρα "αίμα και άμμος"

Αν, λοιπόν, οι «αιώνιοι» βαδίσουν χέρι χέρι αήττητοι στη συνέχεια της χρονιάς (στα παιχνίδια με τους υπόλοιπους εγχώριους αντιπάλους τους), ακόμη κι αν κερδίσει ο Ολυμπιακός απόψε, αλλά με διαφορά μικρότερη των 12 πόντων, και η τρίτη φετινή τους μονομαχία θα φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ.

Σε αντίθεση με το αποψινό, όμως, τα υπόλοιπα παιχνίδια (όσα κι αν διεξαχθούν ανεξαρτήτως διοργάνωσης) θα είναι… αίμα κι άμμος. Μετρήστε:
1) Τελικός Κυπέλλου (αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη) στις 18 Φεβρουαρίου, με τον πρώτο μεγάλο τίτλο της σεζόν στο τραπέζι.
2) Euroleague στις 14 Μαρτίου στο ΣΕΦ, σε ένα παιχνίδι που ενδεχομένως θα κρίνει την τελική κατάταξη των δύο «αιωνίων» στη regular season, με τον Ολυμπιακό να έχει το πλεονέκτημα του «διπλού» στο ΟΑΚΑ.
3) Αν υπάρξει επόμενο ραντεβού στην Euroleague αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα συμβεί είτε στα playoffs σε σειρά αγώνων, είτε στο Final 4 του Βερολίνου!

Άντε να υπάρξει ένα ακόμη αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι στον έξτρα γύρο της Basket League σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός «ζευγαρώσει» απόψε τις νίκες του στο πρωτάθλημα και εξασφαλίσει πρακτικά το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στον Ολυμπιακό ενόψει της τελικής τους σύγκρουσης για τον τίτλο. Σημαντικό, λοιπόν, το αποψινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, αλλά πιθανότατα… το λιγότερο σημαντικό απ’ όσα μας περιμένουν μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου!

Ο Παναθηναϊκός με το βάρος του φαβορί και η απάντηση που ψάχνει ο Ολυμπιακός

Το μεγαλύτερο βάρος της βραδιάς πέφτει ουσιαστικά στους ώμους των παικτών του Ολυμπιακού που αναζητούν μια «ηχηρή» απάντηση στην αμφισβήτηση των τελευταίων εβδομάδων. Γιατί, κακά τα ψέματα, το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός τρέχει με το… πόδι πατημένο στο γκάζι, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να… αλλάξουν τσιπάκι, αφήνοντας πίσω τους τα σημαντικά προβλήματα που συνοδεύουν την έως τώρα διαδρομή τους στη σεζόν.

Έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από το τελευταίο ντέρμπι που είδαμε τον Παναθηναϊκό να παρατάσσεται σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, κουβαλώντας τον τίτλο του φαβορί. Κι αυτή είναι μια ιδιαίτερη παράμετρος της αποψινής μονομαχίας του ΟΑΚΑ.

Ακόμη και στις τρεις φετινές αναμετρήσεις, σε καμία δεν είχαν στα χαρτιά οι «πράσινοι» περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στη νίκη, με δεδομένο ότι ήταν μια ολοκαίνουργια ομάδα και αντιμετώπιζαν ένα πιο «δεμένο» σύνολο. Σήμερα, όμως, η κατάσταση που βρίσκονται οι δύο «αιώνιοι» καθιστά μεγάλο φαβορί για τη νίκη το «τριφύλλι» και έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα ανταποκριθούν οι γηπεδούχοι στη συγκεκριμένη συνθήκη. Αφήστε που στα μάτια πολλών ουδέτερων αναλυτών, ο Αταμάν και οι παίκτες του έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον Μπαρτζώκα και τους δικούς του αθλητές αν «ανοίξουν» τη διαφορά του σκορ υπέρ τους!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".