Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τίθενται αντιμέτωποι απόψε στο μεγάλο ντέρμπι της Basket League (20:15) και αν θελήσουμε να προσωποποιήσουμε το «κλειδί» της εξέλιξης της αναμέτρησης σε έναν μόνο παίκτη, τότε αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αζάια Κάνααν. Ας εξηγήσουμε γιατί... 

Η παράδοση του Κάνααν στα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Αρχικά ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού έχει χτίσει μια εντυπωσιακή παράδοση απέναντι στο «τριφύλλι» στον περίπου ενάμιση χρόνο που αγωνίζεται στη χώρα μας. Να θυμηθούμε την εκπληκτική εμφάνισή του στον περσινό τελικό του Κυπέλλου με την… οργιώδη τρίτη του περίοδο και τους πανηγυρισμούς του μπροστά στον πάγκο του Παναθηναϊκού;



Να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο επιβλητικό 95-71 επί του «αιώνιου» αντιπάλου στο ΟΑΚΑ για τη Euroleague, με τον Αμερικανό να πετυχαίνει 17 πόντους;



Και φέτος, όμως, η χρονιά ξεκίνησε με άλλο ένα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (στον τελικό του Super Cup) όπου το… μάτι του «Ησαΐα» γυάλιζε!

Οι αμυντικές "τανάλιες" του Αταμάν και του Παναθηναϊκού

Απόψε στο ΟΑΚΑ, όμως, ο Αζάια Κάνααν θα βρει απέναντί του μια άμυνα που τον τελευταίο μήνα… περνά χειροπέδες ακόμη και στα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Στην πρόσφατη επίσκεψη της Μονακό στην Αθήνα, ο Μάικ Τζέιμς έμεινε στους 11 πόντους μετρώντας μόλις 4/15 εύστοχα σουτ! Ο Λάρκιν… μία από τα ίδια: 9 πόντους με μόλις 3/9 σουτ! Στον θρίαμβο επί της Βαλένθια ο Κρις Τζόουνς κατάφερε να πάρει μόλις και μετά βίας 8 προσπάθειες, ευστοχώντας σε μόλις 3 σουτ μένοντας στους 10 πόντους. Στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ, ο Μίλος Τεόντοσιτς έμεινε στο απόλυτο μηδέν!



Μπορεί ο Παναθηναϊκός να διαθέτει ένα ρόστερ πλούσιο σε ταλέντο, ωστόσο αυτό που λίγοι περίμεναν ήταν να βλέπουν την ομάδα του Αταμάν να εξελίσσεται σε «μηχανή εξολόθρευσης» των αντιπάλων της.

Χωρίς Κάνααν, ο Ολυμπιακός τα βρίσκει σκούρα στην επίθεση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η επίδραση που έχει η απόδοση του Κάνααν στη συνολική επιθετική παραγωγικότητα του Ολυμπιακού. Στα φετινά παιχνίδια της Euroleague ο Αμερικανός γκαρντ έχει πετύχει 14+ πόντους σε 10 αναμετρήσεις του Ολυμπιακού.

Υπάρχει λοιπόν ένα στατιστικό που επιβεβαιώνει πόσο κομβικός είναι ο βασικός σούτινγκ γκαρντ των πρωταθλητών στην επιθετική εξίσωση του Γιώργου Μπαρτζώκα: Στα 10 παιχνίδια που ο Κάνααν έχει πετύχει 14 και πλέον πόντους, ο μέσος όρος της παραγωγικής επιθετικότητας του Ολυμπιακού ξεπερνά τους 80 πόντους (81,1). Στα παιχνίδια που ο Αμερικανός κινείται σε ρηχά νερά, η παραγωγικότητα της ομάδας του κάνει… βουτιά κάτω από τους 75 πόντους (74,58) χαμηλότερα από τον ούτως ή άλλως χαμηλό μέχρι στιγμής μέσο όρο της «ερυθρόλευκης» επίθεσης με 77,5 πόντους.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει με αξιώσεις διπλό στο ΟΑΚΑ χωρίς να πετύχει περισσότερους από 75 πόντους; Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο! Για να το πετύχει, όμως, θα πρέπει το πιο «καυτό πιστόλι» της περιφέρειάς του να αγωνιστεί το βράδυ της Δευτέρας με… καπνισμένες κάννες. Και ο Αταμάν ξέρει καλά ότι αν βρει ρυθμό ο Κάνααν μπορεί να σε «σκοτώσει». O στόχος του λοιπόν θα είναι προφανής: Να μη φτάνει καν η μπάλα στα χέρια του Αμερικανού και να περιοριστεί ο αριθμός των προσπαθειών που θα επιχειρήσει.