Ευάγγελος Δουδέσης: Ο Έλληνας "αρχιτέκτονας" που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου στο γυναικείο πόλο
Συνέντευξη στην "Απογευματινή"
Ο προπονητής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και πρωταθλήτριας Ευρώπης εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών της Ολλανδίας, Ευάγγελος Δουδέσης, μίλησε στην "Απογευματινή" για τον τρόπο που πείραξε το... γονιδιακό σπείρωμα των παικτριών του
Ο Έλληνας προπονητής της εθνικής Ολλανδίας πόλο Γυναικών, Ευάγγελος Δουδέσης, είναι ο νέος αρχιτέκτονας της ομάδας που αυτήν τη στιγμή είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια και η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όπως είπε στην "Α" ο 38χρονος ομοσπονδιακός, η επέμβαση στη νοοτροπία των παικτριών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υπήρξε καταλυτική για να φτάσει στους θριάμβους.
Στην αναμονή για την άφιξη της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών της Ελλάδας στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" την περασμένη Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, περιέγραφε πώς ο μικρός τελικός με την Ιταλία, τον οποίο η Εθνική νίκησε 7-6 και μαζί με το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν πήρε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), του θύμισε το δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997, όταν η ομάδα πόλο Ανδρών της Βουλιαγμένης νίκησε "με το ίδιο σκορ", όπως θυμήθηκε ο Ευάγγελος Δουδέσης για χάρη της «Απογευματινής», τη Ρόμα για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει το τρόπαιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Η σύνδεση δεν είναι πασιφανής, αλλά ο Δουδέσης ήταν… ball boy εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Μαρτίου 1997, στο ΟΑΚΑ. Κολυμπούσε στη μικρή πισίνα πίσω από τα τέρματα και έζησε την κορυφαία στιγμή της 12χρονης, τότε, ζωής του. "Μάλιστα, η τελευταία φάση ήταν ίδια. Η Βουλιαγμένη είχε την κατοχή, κέρδισε αποβολή και εξάντλησε το χρόνο", θυμήθηκε σε μια στιγμή διαύγειας. Ποιος να του το έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή θα φιγούραρε ως πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στο πόλο Γυναικών, μετά τις διαδοχικές επικρατήσεις της Ολλανδίας, της οποίας είναι πρώτος προπονητής, επί της Ισπανίας στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα στις 28 Ιουλίου 2023 και το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.
Η επιτυχία έρχεται με μια απορία, διότι δεν είναι απλά τα ομαδικά σπορ στην Ολλανδία. Υπάρχει μια συγκεκριμένη αίσθηση, ότι "άλλη παιδί δεν έκανε, μόνο η Μαριώ τον Γιάννη". Οι Ολλανδοί διέπονται από ένα συγκεκριμένο είδος έπαρσης, το οποίο ενδεχομένως και να εκρέει από τη γεωμετρία, άλλωστε "τουλάχιστον στην εθνική ομάδα πόλο Γυναικών μιλάμε για αθλήτριες που έχουν εκπληκτική αντίληψη του χώρου, τη γεωμετρία μέσα στο κεφάλι τους", όπως είπε ο Δουδέσης. Αυτό το χάρισμα, βέβαια, δεν αποσοβεί τις ήττες. Μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2021, ο Έλληνας προπονητής, ο οποίος χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στα ενδότερα διότι έχει συνδυαστικά στοιχεία, την υποτονικότητα Σουηδού ηθοποιού, τουλάχιστον κοινωνικά, αλλά και τη δοτικότητα που οι Έλληνες a propo διαθέτουν, και στο αθλητικό σύμπαν. Ο Δουδέσης έπρεπε να επέμβει στο γονιδιακό σπείρωμα της εθνικής ομάδας. Να τους παρουσιάσει τους στόχους του μαζί της, οι οποίοι έτειναν προς την άσχημη πραγματικότητα.
Ο Δουδέσης είναι νέος πατέρας, ενός κατάξανθου αγοριού 14 μηνών, και ακόμη λογίζεται νέος προπονητής, άλλωστε δεν είχε εμπειρία ίσαμε το 2015 για το τι είναι να βρίσκεσαι στον πάγκο. Έγινε, όμως, κάποιος που έχει φωτογραφία με τον… Γιόχαν Κρόιφ, όταν ο μάγιστρος των Κάτω Χωρών τού απένειμε το μεταπτυχιακό του στο sports management, και πλέον κάθε λογής τίτλο με την εθνική ομάδα πλην του ολυμπιακού βάθρου. Το Παρίσι πλησιάζει.
Έχει αλλάξει τον τρόπο που η εθνική Ολλανδίας ενεργεί, "μας λένε επιθετική μηχανή, αλλά η Σιμόνε φαν ντερ Κρατς, στον ημιτελικό του Παγκόσμιου πέρυσι (σ.σ. Ολλανδία-Ιταλία 9-8), βγήκε MVP με 0 στα 6 σουτ, 4 μπλοκ και 2 ασίστ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έχει αυτή η ομάδα είναι απόλυτα συμβιβασμένη με την πραγματικότητα". Ο Δουδέσης, που βλέπει στις παίκτριές του στοιχεία στριτ παιχνιδιού, αυτοσχεδιαστικά, άλλαξε και μικρότερα πράγματα, όπως «το ντύσιμο. Έπρεπε να ντυνόμαστε ομοιόμορφα, να μας βλέπουν από μακριά και να λένε “έρχεται η Ολλανδία”. Αυτή η εμμονή κόπηκε. Τώρα ντυνόμαστε όπως θέλουμε».
Ο Δουδέσης, πάντως, έχει μόνο καλά λόγια να πει για τους δύο ομολόγους και ομόγλωσσούς του. "Η Αλεξία και ο Τεό με ξέρουν από μωρό, μεγάλωσα μαζί τους, για την ακρίβεια μεγάλωσα στα σπίτια τους". Η Βουλιαγμένη έγινε λίκνο, είναι πλέον αυταπόδεικτο. Το όραμα του Γιάννη Γιαννουρή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, που δημιούργησε τους περίφημους "μπέμπηδες", ακόμη ενσαρκώνεται με τον ιδανικό τρόπο. Πλέον, και στην άκρη του πάγκου.
Εννοείται ότι ο Δουδέσης έχει μόνο καλά λόγια να πει για τους έτερους… Καππαδόκες, με τους οποίους θα ανταμώσει στο Παρίσι. Κρατά τις αποστάσεις, βέβαια, καθώς στον κόσμο του πρωταθλητισμού δεν γίνεται να είσαι "κολλητός", αλλά ανταποδίδει τη δήλωση της Καμμένου πριν το ματς με την Ολλανδία για τους ομίλους του Ευρωπαϊκού του Αϊντχόφεν (ήττα της Ελλάδας 15-10), ότι, δηλαδή, "πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα με καταπληκτικό προπονητή". "Υπάρχει τεράστιος σεβασμός τόσο για την Αλεξία όσο και για τον Τεό, εννοείται. Οι Έλληνες προπονητές έχουν χαρακτηριστικό τη σκληρή δουλειά, ενώ ταυτοχρόνως δουλεύουν σε ατελείς συνθήκες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοώ εμένα, διότι δεν έχω υπάρξει προπονητής στην Ελλάδα. Το χαρακτηριστικό του Έλληνα προπονητή είναι η σκληρή δουλειά, ενώ η δομή του αθλητισμού στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη. Στην Ολλανδία δεν είναι τόσο έντονη". Είναι ένας πιο ευγενικός και επιεικής τρόπος για να ειπωθεί ότι ενώ στην Ελλάδα τα αποτελέσματα στις ηλικιακές κατηγορίες μοιάζουν με το άπαν, στην Ολλανδία υπάρχει τάση να μαθαίνουν αθλητισμό τα παιδιά, άλλωστε, όπως λένε και στη χώρα, δεν υπάρχει πρωταθλητισμός χωρίς τον αθλητισμό.
Για να φτάσει η εθνική Ολλανδίας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έπρεπε να νικήσει την Ισπανία σε σημαντικά ματς. Οι δύο ομάδες έχουν αποστασιοποιήσει εαυτούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, αλλά κομίζονται γλαύκες στην Αθήνα: αλίμονο αν δεν εξαγόταν αυτό το συμπέρασμα ύστερα από δύο τελικούς μεταξύ τους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Ολλανδία νίκησε δύο φορές στις λεπτομέρειες. Στην Ιαπωνία, ο τελικός έληξε 12-12 και πήγε στα πέναλτι, με τις παίκτριες του Ευάγγελου Δουδέση να αποδεικνύονται πιο ψύχραιμες και να επικρατούν 5-4. Στην Ολλανδία, νίκησαν 8-7.
"Το σκορ ήταν διαφορετικό, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η Ισπανία πήρε τάιμ άουτ για την τελευταία επίθεση. Στην πρώτη το έβαλε και πήγαμε στα πέναλτι και στη δεύτερη το έχασε", είπε ο Δουδέσης επιγραφικά. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Ολλανδία έχει επικρατήσει της Ισπανίας τέσσερις διαδοχικές φορές στο γκολ, αρχής γενομένης των ομίλων στο Παγκόσμιο του 2023 και συνεχίζοντας στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το ίδιο έτος. Μοιάζουν, οι "τουλίπες", να έχουν βρει τον… αλγόριθμο και ο Δουδέσης σπεύδει να διευκρινίσει ότι "όλα αυτά αλλάζουν. Θα μπορούσαν να είναι οι Ισπανίδες νικήτριες". Δεν ήταν πάντα η Ολλανδία που έβγαινε στον αφρό, μερικές φορές "χάναμε από την Ισπανία πριν μπούμε να παίξουμε". Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2014 στη Βουδαπέστη υπήρξε Βατερλό. Η αλλαγή σε αυτήν την περίπτωση έγινε στη θητεία του Άρνο Χαβένγκα, ο οποίος περιέλαβε τον Δουδέση στο τεχνικό επιτελείο του. Ο Έλληνας τεχνικός, που πήγε το 2012 στην Ολλανδία για να κάνει σπουδές στο sports management και έπαιξε πόλο για να "βγάζω ένα χαρτζιλίκι", όπως είχε πει, άρχισε το 2015 να "δουλεύω εθελοντικά" στην Εθνική, ειδικά με τις μικρές ηλικίες.
Η διαχείριση για τα παιχνίδια με την Ισπανία είναι η πλέον εύκολη. "Δεν κάναμε κάτι πολύπλοκο. Είναι μια ομάδα που έχει φουλ ρόστερ. Ξεκινήσαμε ένα βίντεο, είδαμε την επτάδα τους, «δεν είναι κακοί», σχολίασα. Όλα τα κορίτσια γέλασαν. Η Ισπανία είναι dream team, υπερπλήρης, έχει εκπληκτικές περιφερειακούς και φανταστικές φουνταριστούς, από την Μπέα Ορτίθ και την Τζούντιθ Φόρκα έως τη Μάικα Γκαρσία και την Άνι Εσπάρ. Είπαμε ότι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε πάντα, τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι ότι θα εκπλήξουμε κάποιον από τους αντιπάλους μας. Παίζουμε το παιχνίδι μας", είπε και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για κάτι εντελώς… ολλανδικό. Αυτό το στοιχείο της έλλειψης έκπληξης εντυπωσιάζει στους Ολλανδούς, προς το τέλος του περασμένου αιώνα λεγόταν ότι "όλοι ξέρουν τι θα κάνουν, ουδείς μπορεί να το σταματήσει».
Ο ποδοσφαιριστής Άριεν Ρόμπεν είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Μάλιστα, περιχαρής εξομολογήθηκε ότι "γνώρισα τον Ρόμπεν πέρυσι, στα βραβεία που έδινε η Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με το κρατικό κανάλι". Για την Ιστορία, το βραβείο για την καλύτερη ομάδα πήγε στην 4Χ400μ. Γυναικών, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του 2023 στη Βουδαπέστη, ενώ το βραβείο για τον καλύτερο προπονητή πήγε στον τεχνικό της. Υποψήφιοι, πλην εθνικής Ολλανδίας πόλο Γυναικών και Δουδέση, ήταν η ομάδα ποδηλασίας, θριαμβεύτρια στο Tour de France και το Giro d’ Italia, Τζάμπο Βίσμα και ο προπονητής τηςΈνα χαρακτηριστικό του Έλληνα κόουτς είναι "ο σεβασμός και η ταπεινότητα. Αν κάποια παίκτρια έχει τη μύτη της ψηλά, απλώς δεν παίζει στην ομάδα". Ο ίδιος απένειμε το σεβασμό του μετά τη λήξη του τελικού, όταν, κοιτάζοντας προς την πισίνα, πήγε να δώσει το χέρι του στον ομόλογό του, Μίκι Ότσα, πριν πανηγυρίσει: "Τι να κάνω; Να πέσω στην πισίνα χαμογελαστός, ενώ ξέρω ότι ο συνάδελφός μου είναι στενοχωρημένος;"
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".
Στην αναμονή για την άφιξη της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών της Ελλάδας στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" την περασμένη Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, περιέγραφε πώς ο μικρός τελικός με την Ιταλία, τον οποίο η Εθνική νίκησε 7-6 και μαζί με το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν πήρε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), του θύμισε το δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997, όταν η ομάδα πόλο Ανδρών της Βουλιαγμένης νίκησε "με το ίδιο σκορ", όπως θυμήθηκε ο Ευάγγελος Δουδέσης για χάρη της «Απογευματινής», τη Ρόμα για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει το τρόπαιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Η σύνδεση δεν είναι πασιφανής, αλλά ο Δουδέσης ήταν… ball boy εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Μαρτίου 1997, στο ΟΑΚΑ. Κολυμπούσε στη μικρή πισίνα πίσω από τα τέρματα και έζησε την κορυφαία στιγμή της 12χρονης, τότε, ζωής του. "Μάλιστα, η τελευταία φάση ήταν ίδια. Η Βουλιαγμένη είχε την κατοχή, κέρδισε αποβολή και εξάντλησε το χρόνο", θυμήθηκε σε μια στιγμή διαύγειας. Ποιος να του το έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή θα φιγούραρε ως πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στο πόλο Γυναικών, μετά τις διαδοχικές επικρατήσεις της Ολλανδίας, της οποίας είναι πρώτος προπονητής, επί της Ισπανίας στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα στις 28 Ιουλίου 2023 και το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.
Η επιτυχία έρχεται με μια απορία, διότι δεν είναι απλά τα ομαδικά σπορ στην Ολλανδία. Υπάρχει μια συγκεκριμένη αίσθηση, ότι "άλλη παιδί δεν έκανε, μόνο η Μαριώ τον Γιάννη". Οι Ολλανδοί διέπονται από ένα συγκεκριμένο είδος έπαρσης, το οποίο ενδεχομένως και να εκρέει από τη γεωμετρία, άλλωστε "τουλάχιστον στην εθνική ομάδα πόλο Γυναικών μιλάμε για αθλήτριες που έχουν εκπληκτική αντίληψη του χώρου, τη γεωμετρία μέσα στο κεφάλι τους", όπως είπε ο Δουδέσης. Αυτό το χάρισμα, βέβαια, δεν αποσοβεί τις ήττες. Μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2021, ο Έλληνας προπονητής, ο οποίος χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στα ενδότερα διότι έχει συνδυαστικά στοιχεία, την υποτονικότητα Σουηδού ηθοποιού, τουλάχιστον κοινωνικά, αλλά και τη δοτικότητα που οι Έλληνες a propo διαθέτουν, και στο αθλητικό σύμπαν. Ο Δουδέσης έπρεπε να επέμβει στο γονιδιακό σπείρωμα της εθνικής ομάδας. Να τους παρουσιάσει τους στόχους του μαζί της, οι οποίοι έτειναν προς την άσχημη πραγματικότητα.
«Ευχαριστώ που μου είπες την αλήθεια»
"Λοιπόν, τι θα κάνουμε; Πώς θα μάθουμε να ανεχόμαστε να παίζουμε άσχημα ώστε να φτάσουμε να νικάμε;" Παραλλακτικά, ήταν αυτό το πρώτο ερώτημα που έθεσε στις πολίστριές του, από τη βετεράνο Σαμπρίνα φαν ντερ Σλοτ μέχρι την πιο πρόσφατη Σιμόνε φαν ντερ Κρατς. Ήταν ζήτημα μείζον, διότι είναι γνωστή η έφεση των Ολλανδών να στηλιτεύουν ό,τι δεν είναι όμορφο, άλλωστε, στις περισσότερες πόλεις της Ολλανδίας τα κτίσματα βρίσκονται σε ίσες αποστάσεις. Τούτη η εμμονή έρεπε εντόνως σε έναν αληθινό ψυχαναγκασμό, μια λέξη που έχει χάσει τη σημασία της χρησιμοποιούμενη καθ’ εκάστη και τινί τρόπω. Απέδωσε και σημασία έχει ότι "οι μεγαλύτερες ανταποκρίθηκαν με εκπληκτικό τρόπο, ειδικά η Σαμπρίνα φαν ντερ Σλοτ. Η συγκεκριμένη είναι διαφορετική παίκτρια από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια, κάποια στιγμή μού είπε «ευχαριστώ που μου είπες την αλήθεια»".Ο Δουδέσης είναι νέος πατέρας, ενός κατάξανθου αγοριού 14 μηνών, και ακόμη λογίζεται νέος προπονητής, άλλωστε δεν είχε εμπειρία ίσαμε το 2015 για το τι είναι να βρίσκεσαι στον πάγκο. Έγινε, όμως, κάποιος που έχει φωτογραφία με τον… Γιόχαν Κρόιφ, όταν ο μάγιστρος των Κάτω Χωρών τού απένειμε το μεταπτυχιακό του στο sports management, και πλέον κάθε λογής τίτλο με την εθνική ομάδα πλην του ολυμπιακού βάθρου. Το Παρίσι πλησιάζει.
Έχει αλλάξει τον τρόπο που η εθνική Ολλανδίας ενεργεί, "μας λένε επιθετική μηχανή, αλλά η Σιμόνε φαν ντερ Κρατς, στον ημιτελικό του Παγκόσμιου πέρυσι (σ.σ. Ολλανδία-Ιταλία 9-8), βγήκε MVP με 0 στα 6 σουτ, 4 μπλοκ και 2 ασίστ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έχει αυτή η ομάδα είναι απόλυτα συμβιβασμένη με την πραγματικότητα". Ο Δουδέσης, που βλέπει στις παίκτριές του στοιχεία στριτ παιχνιδιού, αυτοσχεδιαστικά, άλλαξε και μικρότερα πράγματα, όπως «το ντύσιμο. Έπρεπε να ντυνόμαστε ομοιόμορφα, να μας βλέπουν από μακριά και να λένε “έρχεται η Ολλανδία”. Αυτή η εμμονή κόπηκε. Τώρα ντυνόμαστε όπως θέλουμε».
Ευάγγελος Δουδέσης: «Οι Έλληνες προπονητές δουλεύουν σκληρά σε ατελείς συνθήκες»
Τρεις Έλληνες προπονητές θα είναι παρόντες στο ολυμπιακό τουρνουά πόλο Γυναικών στο Παρίσι. Πλην του Δουδέση με την Ολλανδία, η Αλεξία Καμμένου θα οδηγήσει την εθνική πόλο Γυναικών στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια ομαδικού σπορ που θα πάει στη διοργάνωση. Επιπλέον, ο Τεό Λοράντος θα είναι ο ομοσπονδιακός της οικοδέσποινας εθνικής ομάδας της Γαλλίας. Θα μπορούσαν, οι προπονητές, να είναι τέσσερις, δηλαδή ένας στους τρεις να είναι Έλληνας, όμως ο Χάρης Παυλίδης έλυσε το συμβόλαιό του με την… κυβέρνηση της Κίνας και, παρ’ ότι την οδήγησε στη διοργάνωση μέσω των Ασιατικών, χάνει το κυρίως γεύμα.Ο Δουδέσης, πάντως, έχει μόνο καλά λόγια να πει για τους δύο ομολόγους και ομόγλωσσούς του. "Η Αλεξία και ο Τεό με ξέρουν από μωρό, μεγάλωσα μαζί τους, για την ακρίβεια μεγάλωσα στα σπίτια τους". Η Βουλιαγμένη έγινε λίκνο, είναι πλέον αυταπόδεικτο. Το όραμα του Γιάννη Γιαννουρή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, που δημιούργησε τους περίφημους "μπέμπηδες", ακόμη ενσαρκώνεται με τον ιδανικό τρόπο. Πλέον, και στην άκρη του πάγκου.
Εννοείται ότι ο Δουδέσης έχει μόνο καλά λόγια να πει για τους έτερους… Καππαδόκες, με τους οποίους θα ανταμώσει στο Παρίσι. Κρατά τις αποστάσεις, βέβαια, καθώς στον κόσμο του πρωταθλητισμού δεν γίνεται να είσαι "κολλητός", αλλά ανταποδίδει τη δήλωση της Καμμένου πριν το ματς με την Ολλανδία για τους ομίλους του Ευρωπαϊκού του Αϊντχόφεν (ήττα της Ελλάδας 15-10), ότι, δηλαδή, "πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα με καταπληκτικό προπονητή". "Υπάρχει τεράστιος σεβασμός τόσο για την Αλεξία όσο και για τον Τεό, εννοείται. Οι Έλληνες προπονητές έχουν χαρακτηριστικό τη σκληρή δουλειά, ενώ ταυτοχρόνως δουλεύουν σε ατελείς συνθήκες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοώ εμένα, διότι δεν έχω υπάρξει προπονητής στην Ελλάδα. Το χαρακτηριστικό του Έλληνα προπονητή είναι η σκληρή δουλειά, ενώ η δομή του αθλητισμού στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη. Στην Ολλανδία δεν είναι τόσο έντονη". Είναι ένας πιο ευγενικός και επιεικής τρόπος για να ειπωθεί ότι ενώ στην Ελλάδα τα αποτελέσματα στις ηλικιακές κατηγορίες μοιάζουν με το άπαν, στην Ολλανδία υπάρχει τάση να μαθαίνουν αθλητισμό τα παιδιά, άλλωστε, όπως λένε και στη χώρα, δεν υπάρχει πρωταθλητισμός χωρίς τον αθλητισμό.
Πώς οι «τουλίπες» έβαλαν την Ισπανία από κάτω
Για να φτάσει η εθνική Ολλανδίας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έπρεπε να νικήσει την Ισπανία σε σημαντικά ματς. Οι δύο ομάδες έχουν αποστασιοποιήσει εαυτούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, αλλά κομίζονται γλαύκες στην Αθήνα: αλίμονο αν δεν εξαγόταν αυτό το συμπέρασμα ύστερα από δύο τελικούς μεταξύ τους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Ολλανδία νίκησε δύο φορές στις λεπτομέρειες. Στην Ιαπωνία, ο τελικός έληξε 12-12 και πήγε στα πέναλτι, με τις παίκτριες του Ευάγγελου Δουδέση να αποδεικνύονται πιο ψύχραιμες και να επικρατούν 5-4. Στην Ολλανδία, νίκησαν 8-7.
"Το σκορ ήταν διαφορετικό, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η Ισπανία πήρε τάιμ άουτ για την τελευταία επίθεση. Στην πρώτη το έβαλε και πήγαμε στα πέναλτι και στη δεύτερη το έχασε", είπε ο Δουδέσης επιγραφικά. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Ολλανδία έχει επικρατήσει της Ισπανίας τέσσερις διαδοχικές φορές στο γκολ, αρχής γενομένης των ομίλων στο Παγκόσμιο του 2023 και συνεχίζοντας στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το ίδιο έτος. Μοιάζουν, οι "τουλίπες", να έχουν βρει τον… αλγόριθμο και ο Δουδέσης σπεύδει να διευκρινίσει ότι "όλα αυτά αλλάζουν. Θα μπορούσαν να είναι οι Ισπανίδες νικήτριες". Δεν ήταν πάντα η Ολλανδία που έβγαινε στον αφρό, μερικές φορές "χάναμε από την Ισπανία πριν μπούμε να παίξουμε". Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2014 στη Βουδαπέστη υπήρξε Βατερλό. Η αλλαγή σε αυτήν την περίπτωση έγινε στη θητεία του Άρνο Χαβένγκα, ο οποίος περιέλαβε τον Δουδέση στο τεχνικό επιτελείο του. Ο Έλληνας τεχνικός, που πήγε το 2012 στην Ολλανδία για να κάνει σπουδές στο sports management και έπαιξε πόλο για να "βγάζω ένα χαρτζιλίκι", όπως είχε πει, άρχισε το 2015 να "δουλεύω εθελοντικά" στην Εθνική, ειδικά με τις μικρές ηλικίες.
Η διαχείριση για τα παιχνίδια με την Ισπανία είναι η πλέον εύκολη. "Δεν κάναμε κάτι πολύπλοκο. Είναι μια ομάδα που έχει φουλ ρόστερ. Ξεκινήσαμε ένα βίντεο, είδαμε την επτάδα τους, «δεν είναι κακοί», σχολίασα. Όλα τα κορίτσια γέλασαν. Η Ισπανία είναι dream team, υπερπλήρης, έχει εκπληκτικές περιφερειακούς και φανταστικές φουνταριστούς, από την Μπέα Ορτίθ και την Τζούντιθ Φόρκα έως τη Μάικα Γκαρσία και την Άνι Εσπάρ. Είπαμε ότι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε πάντα, τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι ότι θα εκπλήξουμε κάποιον από τους αντιπάλους μας. Παίζουμε το παιχνίδι μας", είπε και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για κάτι εντελώς… ολλανδικό. Αυτό το στοιχείο της έλλειψης έκπληξης εντυπωσιάζει στους Ολλανδούς, προς το τέλος του περασμένου αιώνα λεγόταν ότι "όλοι ξέρουν τι θα κάνουν, ουδείς μπορεί να το σταματήσει».
Ο ποδοσφαιριστής Άριεν Ρόμπεν είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Μάλιστα, περιχαρής εξομολογήθηκε ότι "γνώρισα τον Ρόμπεν πέρυσι, στα βραβεία που έδινε η Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με το κρατικό κανάλι". Για την Ιστορία, το βραβείο για την καλύτερη ομάδα πήγε στην 4Χ400μ. Γυναικών, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του 2023 στη Βουδαπέστη, ενώ το βραβείο για τον καλύτερο προπονητή πήγε στον τεχνικό της. Υποψήφιοι, πλην εθνικής Ολλανδίας πόλο Γυναικών και Δουδέση, ήταν η ομάδα ποδηλασίας, θριαμβεύτρια στο Tour de France και το Giro d’ Italia, Τζάμπο Βίσμα και ο προπονητής τηςΈνα χαρακτηριστικό του Έλληνα κόουτς είναι "ο σεβασμός και η ταπεινότητα. Αν κάποια παίκτρια έχει τη μύτη της ψηλά, απλώς δεν παίζει στην ομάδα". Ο ίδιος απένειμε το σεβασμό του μετά τη λήξη του τελικού, όταν, κοιτάζοντας προς την πισίνα, πήγε να δώσει το χέρι του στον ομόλογό του, Μίκι Ότσα, πριν πανηγυρίσει: "Τι να κάνω; Να πέσω στην πισίνα χαμογελαστός, ενώ ξέρω ότι ο συνάδελφός μου είναι στενοχωρημένος;"
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".