Η 23η στροφή της Euroleague βρίσκει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό σε εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες να αναζητούν υπό διαφορετικές συνθήκες διπλά απέναντι σε Μακάμπι και Ρεάλ Μαδρίτης, σε μια από τις σπάνιες βραδιές της regular seson που οι δύο ελληνικές ομάδες αγωνίζονται την ίδια μέρα. Ουσιαστικά, βέβαια, το “γαλανόλευκο” ενδιαφέρον του πρώτου πιάτου της 23ης αγωνιστικής της Euroleague (που σερβίρεται το βράδυ της Πέμπτης) μοιάζει μονόπλευρο, καθώς μόνο ο Παναθηναϊκός διατηρεί ρεαλιστικές ελπίδες για να προσθέσει άλλη μια νίκη στο ενεργητικό του. Αν, μάλιστα, έρθει το διπλό δεν χρειάζεται καν να καλύψει  τη διαφορά των πέντε πόντων του πρώτου αγώνα (οι Ισραηλινοί είχαν κερδίσει 86-81 στο ΟΑΚΑ) καθώς σε περιπτώσεις ισοβαθμιών λαμβάνονται υπόψη μόνο τα αποτελέσματα των 40λεπτων και όχι των παρατάσεων. 

Οι “πράσινοι” αντιμετωπίζουν τη φιλόδοξη Μακάμπι στο ουδέτερο Βελιγράδι (21.05) με τον Εργκίν Αταμάν να καλείται να βρει λύσεις στην… αποψιλωμένη περιφερειακή του γραμμή, καθώς στο κενό του Βιλντόζα ήρθε να προστεθεί και η απουσία του Κώστα Σλούκα. Θα μπορέσει ο Τζέριαν Γκραντ να προσθέσει άλλη μια προσωπική ραψωδία στο φετινό του ρεπερτόριο σηκώνοντας εξ ολοκλήρου στις πλάτες του το βάρος της δημιουργίας στα γκαρντ;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cy73rz33pxs1)

Μακάμπι - Παναθηναϊκός με τον Τζέριαν Γκραντ σε... ειδική αποστολή

Η αποστολή του μόνο εύκολη δεν θα είναι καθώς – εκτός των άλλων – ο Όντεντ Κάτας μπορεί να υπολογίζει πλέον στις υπηρεσίες και του Λορέντζο Μπράουν που επέστρεψε στη δράση. Αν, πάντως, ο Παναθηναϊκός προσθέσει άλλη μια εκτός έδρας νίκη στη συλλογή του (απέναντι, μάλιστα, σε μια ομάδα από τις βασικές διεκδικήτριες μιας θέσης των play off της Euroleague) θα πραγματοποιήσει ίσως το πλέον αποφασιστικό βήμα όχι μόνο για να ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με εξασφαλισμένο το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και για να τερματίσει δεύτερος στη βαθμολογία, πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Για την πρωτιά… ούτε συζήτηση να γίνεται. Αυτή έχει κριθεί προ πολλού, καθώς η “βασίλισσα της Eυρώπης” τρέχει με σπασμένα φρένα από το ξεκίνημα της σεζόν και έχει ουσιαστικά στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή της βαθμολογίας από τις πρώτες αγωνιστικές έχοντας αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από τον ανταγωνισμό.

Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός με το διπλό... στα όρια του θαύματος

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον Παναθηναϊκό που έχει βάσιμες πιθανότητες να επικρατήσει επί της Μακάμπι (παρά την απουσία του διδύμου Σλούκα-Βιλντόζα), ενδεχόμενο διπλό του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη (21.45) θα αγγίζει τα όρια του… μπασκετικού θαύματος!

Με τους “ερυθρόλευκους” να μην έχουν προλάβει ακόμη να συνέλθουν από το σοκ του σοβαρού τραυματισμού του Νίκολα Μιλουτίνοφ (και να βρίσκονται στην αγορά για την εύρεση αντικαταστάτη του) οι πρωταθλητές καλούνται να τα βγάλουν πέρα απέναντι στην κορυφαία ομάδα της φετινής Euroleague όντας… γυμνοί στη ρακέτα τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cylhfg2uzwh5)

Όσο κι αν ο Ολυμπιακός αποτελεί την ομάδα που διδάσκει τη νοοτροπία του #refuse to lose σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια το αποψινό του η αποστολή του απέναντι στη Ρεάλ ισορροπεί στα όρια του… αδύνατου.

Μεγαλύτερη σημασία έχουν για τους “ερυθρόλευκους” τα επόμενα τρία παιχνίδια που ακολουθούν (με Άλμπα, Μπάγερν και Βαλένθια) τα οποία και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους ρεαλιστικούς στόχους με τους οποίους θα ολοκληρώσουν την κανονική περίοδο της Euroleague οι φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής της Euroleague

Σήμερα: Φενερμπαχτσέ – Βίρτους Μπολόνια (19.45), Άλμπα Βερολίνου – Ερυθρός Αστέρας (21.00), Μακάμπι – Παναθηναϊκός (21.05), Μπάγερν – Βιλερμπάν (21.30), Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός (21.45).

Αύριο: Αναντολού Εφές – Μονακό (19.30), Αρμάνι Μιλάνο – Μπαρτσελόνα (21.30), Παρτιζάν – Ζαλγκίρις (21.30), Μπασκόνια – Βαλένθια (21.30).

Η βαθμολογία της Euroleague

  1. Ρεάλ Μαδρίτης 19-3
  2. Μπαρτσελόνα 15-7
  3. Βίρτους Μπολόνια 15-7
  4. Παναθηναϊκός 14-8
  5. Φενέρμπαχτσε 13-9
  6. Ολυμπιακός 12-10
  7. Μονακό 12-10
  8. Μπασκόνια 12-10
  9. Μακάμπι Τελ Αβίβ 12-10
  10. Βαλένθια 11-11
  11. Παρτιζάν 11-11
  12. Ερυθρός Αστέρας 9-13
  13. Αρμάνι Μιλάνο 9-13
  14. Μπάγερν 9-13
  15. Αναντολού Εφές 9-13
  16. Ζαλγκίρις Κάουνας 8-14
  17. Άλμπα Βερολίνου 4-18
  18. Βιλερμπάν 4-18