Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Από το breakdancing στην αναρρίχηση - Τα 4 νέα αθλήματα που θα δούμε στο Παρίσι
Citius, Altius, Fortius
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 φιλοξενούν τέσσερα νέα αθλήματα με στόχο να πιάσουν τον παλμό της νεολαίας
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου 2024) φιλοξενούν τέσσερα νέα αγωνίσματα, το breakdancing, το surfing, το skateboard και την αναρρίχηση.
Παρά τα μπορό και τα συνέδρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να αποφασίζονται αθλήματα που κόβονται, είναι εκπληκτικό ότι από το 1936 και έπειτα μόνο το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ έχουν κοπεί -κι αυτά επέστρεψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Η προδιάθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να κόψει σπορ αναμφίβολα υπάρχει, άλλωστε μετά το 2012 η σπέκουλα για την πάλη πήρε και ηθικές διαστάσεις, αφού πρόκειται για τη μητέρα των αθλημάτων, το ένα από τα δύο είδη του παγκρατίου, το οποίο ήταν από τα πρώτα αγωνίσματα στα οποία έλαβαν μέρος οι συμμετέχοντες στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 προ Χριστού.
Τα τέσσερα αγωνίσματα που προστέθηκαν δεν είναι άσχετα με το zeitgeist. Ο ίδιος ο Τόμας Μπακ, ο υπεραθάνατος των αθανάτων αυτά τα χρόνια, ήτοι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, τόνισε ότι το breakdancing μπήκε για να προσελκυστούν νέοι άνθρωποι, κοινό με υψηλή ήβη. Γίνεται, προκειμένου μαζί με το βασιλικό των χορηγιών να ποτίζεται και η γλάστρα της εικόνας.
Ποιο, όμως, από τα τέσσερα νέα αθλήματα δεν αφορά σε μια ζώσα κοινωνική κουλτούρα, έναν οργανισμό που βρίσκεται σε διαύγεια κατά τους μοντέρνους καιρούς; Μήπως η αναρρίχηση δεν είναι, ακόμα και στα ημέτερα, μια ενασχόληση που δυναμιτίζει ορμόνες και προσφέρει ευκαιρία για παρέα; Το skateboard, πειραματικό το 2021 στο Τόκιο, δεν συζητείται καν, με τα φαρδιά παντελόνια του και την αλανίστικη εσάνς. Τέλος, υπάρχει το σέρφινγκ, που οι ρέκτες της θάλασσας το λατρεύουν, στο σημείο που λόγος γίνεται για μια… αυτόνομη φυλή.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το breakdancing
Η επιλογή του breakdancing, δροσιστική καθώς ακούγεται, δεν είναι απαραίτητο πως δεν διαθέτει κοινωνικό υπόβαθρο. Πρόκειται για χορευτική τεχνοτροπία η οποία γεννήθηκε από τα βάθη της hip hop και έγινε συνώνυμο της μαύρης κουλτούρας πριν διανεμηθεί. Η υποψηφιότητα “Παρίσι 2024” είχε ακόμα ένα λόγο για να ζητήσει από τη ΔΟΕ την εισαγωγή του χορού στο ολυμπιακό πρόγραμμα, καθώς λανσάροντας τη Γαλλία της ανοχής έπρεπε να χαιρετίσει τους Αφρικανούς των γκέτο, εκείνους που εγκαταστάθηκαν στα προάστια κυρίως του Παρισίου, με τους προγόνους του να καταφτάνουν από τις αποικίες της αυτοκρατορίας.
Ουδείς, ωστόσο, υπόσχεται ότι στην εικόνα θα υπάρχει επαρκής κοινωνικός συμβολισμός. Ουσιαστικά, ο τρόπος που εισήχθη στο πρόγραμμα και οι ημερομηνίες που θα διεξαχθεί, 9 και 10 Αυγούστου, είναι ένας μίνι αποχαιρετισμός πριν την τελετή λήξης, η οποία είναι προγραμματισμένη μια μέρα νωρίτερα. Το Παρίσι θα χρησιμοποιήσει ό,τι υπάρχει προκειμένου να κάνει τους Αγώνες αξέχαστους και ερωτικούς, μια και ήδη έχουν διαρρεύσει πως η τελετή έναρξης πρόκειται να γίνει με αθλητές που θα διαβαίνουν τον Σηκουάνα με σκάφη, μια κατάσταση που στην απλότητά της πρόκειται να δώσει το αποτέλεσμα υπερπαραγωγής.
Γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιήσουν την Place de la Concorde για 16 νέα αγόρια και ισάριθμα κορίτσια, που ήδη αποκαλούνται B Boys και B Girls, προκειμένου να προσδώσουν μια διαφωτιστική αίγλη στο θέαμα;
Με τα rollerskates στους δρόμους
Ο ένας λέγεται Γιούτο Χοριγκόμε και πια είναι 25 χρόνων. Η άλλη, Μομίγι Νισίμα, ένα κορίτσι που πλέον βαδίζει στα 17 του, αλλά στις 26 Ιουλίου 2021, στο Ariake Urban Sports Park και μόλις 13 Μαΐων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο skateboarding, στο αγώνισμα του δρόμου. Ο πρώτος, επίσης Ιάπωνας, τα κατάφερε στο αντίστοιχο των Ανδρών.
Η πρόταση έγινε άμα τη λήξει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016, στο Ρίο, και η απήχηση ήταν τέτοια που ανάγκασε τη ΔΟΕ να το εντάξει πειραματικά στο πρόγραμμα για το Τόκιο. Πέτυχε, ως εκ τούτου είναι επίσημο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Δρόμοι και πάρκα απηχούν τον ήχο των μικρών ροδών, ενώ οι αθλητές κατεβαίνουν σκαλιά, κολόνες, κάνουν ό,τι είναι να κάνουν έχοντας… ανοσία από πτώσεις και γρατζουνιές.
Στη Γαλλία, το άθλημα είναι ευρέως διαδεδομένο, υπάρχουν άνω των 3.000 αδειοδοτημένων αθλητών skateboard, είναι ασφαλές να ειπωθεί λοιπόν ότι το διήμερο 27 και 28 Ιουλίου στον ειδικά διαμορφωμένο δρόμο και στις 6 και 7 Αυγούστου, ως… προαναγγελία του breakdancing, στο αντίστοιχα σχηματισμένο πάρκο της Place de la Concorde, το ενδιαφέρον θα βαρέσει… μπιέλες. Τέσσερα είναι τα αγωνίσματα, δύο δρόμου για Γυναίκες και Άνδρες και αντίστοιχα για το πάρκο.
Στη ζωή… σκαρφαλώνεις
Το ίδιο, δηλαδή ότι είχε υπαχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ισχύει για την αναρρίχηση. Ο χώρος που έχει ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει τα δύο σύνθετα αγωνίσματα, δηλαδή ξεχωριστά το συνδυασμό bouldering και δυσκολίας και ξεχωριστά εκείνο της ταχύτητας, τα οποία θα δώσουν τουλάχιστον 12 μετάλλια (έξι σε Άντρες και έξι σε Γυναίκες), ονομάζεται "Parc sportif et scolaire du Bourget", βρίσκεται ανάμεσα στο “Stade de France” και το “Aquatic Center” και λογίζεται ως το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα αγωνίσματα που θα διαγωνιστούν οι αθλητές από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου, περιλαμβάνουν την αναρρίχηση σε έναν τοίχο 15 μέτρων με σκοινί σε κάτω από έξι δευτερόλεπτα ή έξι λεπτά, αν δεν είναι γνωστή η πορεία, αλλά και το σκαρφάλωμα σε έναν τοίχο 4,5 μέτρων χωρίς σκοινί.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν γίνει μέλη αναρριχητικών ομάδων στη Γαλλία, ενώ οι αγώνες προσελκύουν πολύ κοινό, το οποίο φυσικά εντυπωσιάζεται από τα σπορ στα οποία υπάρχει αδρεναλίνη.
Στα πέλαγα της… Γαλλικής Πολυνησίας
Τελευταίο, αλλά φυσικά όχι έσχατο, το surfing, μια και ο λόγος για αδρεναλίνη. Όλο και κάποιος λουόμενος στα ελληνικά νησιά θα έχει απασχολήσει τις κόρες των ματιών του παρακολουθώντας σέρφερ να αγωνίζονται να τιθασεύσουν τα κύματα, αλλά φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο λόγος δεν γίνεται για τους κορυφαίους στον κόσμο.
Οι 24 θα βρίσκονται, όχι στο Παρίσι αλλά, στη Γαλλική Πολυνησία, συγκεκριμένα την Ταϊτή, και ένα μέρος που ονομάζεται “Teahupo'o Rollers”. Ο επίγειος παράδεισος εγκυμονεί κινδύνους, όχι υπό τη μορφή μήλων, αλλά ρηχών υφάλων. Τι χρειάζεται ώστε ένα πρόγραμμα να περάσει για αθλητικά άξιο; Μόνο η… Άρτα και τα Γιάννενα. Ο σέρφερ πρέπει να καβαλήσει κύματα δύο, τριών, ακόμα και επτά μέτρων, ενώ χρειάζεται να κάνει φιγούρες χωρίς να χάνει την ταχύτητά του, να αναχαιτίζει με δύναμη τα εμπόδια και να το κάνει με στυλ και ρυθμό. Αφ’ ης στιγμής το surfing εκχωρήθηκε ως πειραματικό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η θεαματικότητά του ανέβηκε κατακόρυφα, ενώ στη Γαλλία υπάρχουν 80.000 αδειοδοτημένοι σέρφερ.