Πάρτι τίτλου έστησαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μετά τη λήξη του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αν και το ματς αφορούσε την 20ή αγωνιστική, οι φίλοι του “δικεφάλου” είχαν κάθε λόγο να ονειρεύονται την επιστροφή στο θρόνο, καθώς η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση της Super League, με δύο βαθμούς διαφορά από τη 2η ΑΕΚ, αλλά κυρίως έδειξε στο πρώτο από τα τρία εντός έδρας ντέρμπι ότι διαθέτει και την αγωνιστική ποιότητα και την προσωπικότητα για να κόψει πρώτη το νήμα.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, κάθε απουσία του Αντρέ Βιεϊρίνια από κάποιο ντέρμπι οδηγούσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ στην αναζήτηση κάθε διαθέσιμης “μαύρης πλερέζας”. Ακόμη και στη χρονιά της απόσυρσής του, ο Πορτογάλος έμοιαζε απαραίτητος για την προσωπικότητά του και τη νοοτροπία νικητή.

Ο Ντεσπόντοφ και το “χρυσάφι” του ΠΑΟΚ

Για πρώτη φορά, όμως, η απουσία του έμοιαζε ως μη γενόμενη. Ούτε ως θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια της Θεσσαλονίκης δεν τέθηκε ο αρχηγός της ομάδας. Γιατί; Διότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει φέτος τον... Κύριλλο και τον Μεθόδιο. Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ και ο Τάισον μεταδίδουν την ισχύ του “δικεφάλου” με τον ίδιο τρόπο που δίδαξαν οι δύο άγιοι από τη Θεσσαλονίκη το χριστιανισμό σε κάθε πόλη και χωριό της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά στα σλαβικά κράτη.

Ο Ντεσπόντοφ, αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας, αποτελεί την απόδειξη που θέλει κάθε ομάδα να παίρνει ό,τι πληρώνει. Για τον 27χρονο μεσοεπιθετικό η ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε στη Λουντογκόρετς 3 εκατ. ευρώ και ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο για 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, όταν ο Ιβάν Σαββίδης άλλαξε πολιτική και άρχισε να λειτουργεί στη λογική “ίσα βάρκα, ίσα γιαλό”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cykhoztw9b21)

Αν και χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής, ο Βούλγαρος έδειξε αμέσως ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αρχικά με τις εκτελέσεις των στημένων φάσεων. Για έναν προπονητή όπως ο Λουτσέσκου, τα φάουλ και τα κόρνερ με συστημένες μπαλιές αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του και ο Ντεσπόντοφ άρχισε να το... αλείφει. Αλλά ο παίκτης δεν παρέλειψε να βάλει και το... μέλι!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cvosp590m75d)
Διότι καλές είναι οι ασίστ, αλλά χρειάζονται και τα γκολ σε μία ομάδα με υψηλούς στόχους. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός έχει ήδη κάνει νταμπλ με 11 γκολ και 10 τελικές σε 26 εμφανίσεις για όλες τις διοργανώσεις. Η σημαντικότερη προσφορά του, ωστόσο, είναι ότι συνηθίζει να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα! Κάπως έτσι προσπέρασε ακόμη και τον Αντρίγια Ζίφκοβιτς στις επιλογές του Ρουμάνου τεχνικού για τα ντέρμπι.

Ο Τάισον και ο νόμος του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ

Παρά τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο... Κύριλλος έδειξε τον... Μεθόδιο για MVP της αναμέτρησης. Ακόμη μία απόδειξη ότι στην Τούμπα παίζουν για την ομάδα κι έπειτα για τους εαυτούς τους. Και αν κάποια φορά ξεφεύγουν, τότε εμφανίζεται από τη... γωνιά ο Λουτσέσκου και τους επαναφέρει στην τάξη.

Διότι στον ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα μετράει ως νόμος ο λόγος του “Στρατηγού”. Και αν ο 54χρονος προπονητής είναι το “αφεντικό” στα αποδυτήρια και στον πάγκο, ο Τάισον Μπαρκέλος Φρέντα μπορεί να πάρει εύκολα τον τίτλο του “στρατηγού” στο γήπεδο. Με την εμμονή του να παίζει ενενήντα λεπτά, αν κι έφτασε τα 36, ο Βραζιλιάνος θυμίζει κάτι από Γιώργο Καραγκούνη ή και Μίμη Δομάζο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cpvdd4p2l9dd)

Ούτε εκείνοι ήθελαν να βγαίνουν, ακόμη και από τα ματς των... παλαιμάχων. Ο Τάισον, πάντως, δικαιολογημένα ζητάει να μένει στον αγωνιστικό χώρο. Οι μετρήσεις του είναι από τις καλύτερες στον ΠΑΟΚ. Παρά την ηλικία του, διατηρείται σε άψογη κατάσταση και στους περισσότερους αγώνες αποδεικνύει την καλή ζωή του και τη σωστή εκγύμνασή του με την ταλαιπωρία των αντιπάλων του.

Φέτος, έφτασε ήδη τις 31 συμμετοχές, τα 4 γκολ και τις 11 ασίστ. Πάνω απ’ όλα, όμως, ενεργεί στα αποδυτήρια ως μεγάλος αδερφός για τους μικρούς και ως ο τέλειος συμπαίκτης για τους 30άρηδες. Γι’ αυτό πιέζει ο Λουτσέσκου να επεκταθεί άμεσα το συμβόλαιό του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cwuhkn1ftfah)

Γι’ αυτό και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 1η θέση, συνεχίζει στο Κύπελλο κι έκανε “όργια” στο Conference League. Διότι έχει παίκτες-προσωπικότητες, όπως ο Ντεσπόντοφ και ο Τάισον, που μπαίνουν στη σειρά για να υπηρετήσουν το πλάνο του “Στρατηγού” με στόχο την καλύτερη πορεία ελληνικής ομάδας στο βάθος της ιστορίας. Βλέπετε, οι φιλοδοξίες όλων στον ΠΑΟΚ δεν έχουν ταβάνι. Όπως και η αυτοπεποίθησή τους!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"