Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου: Κολυμπώντας στην... έρημο της Ντόχα!
Στον δρόμο προς το Παρίσι
Το 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου ξεκινά στην Ντόχα του Κατάρ σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά με μειωμένο αγωνιστικό ενδιαφέρον, που εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εξασφάλιση των τελευταίων προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου αρχίζει σήμερα στη Ντόχα και ολοκληρώνεται στις 18 Φεβρουαρίου με πολλές ιδιαιτερότητες. Με τη συνήθη πλέον συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα όλο και πιο συχνά λόγω των αναθέσεων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αν και οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) δηλώνουν υπέρμαχοι της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις Ομοσπονδίες-, το 2016 μαζεύτηκαν στα γραφεία τους στη Λωζάνη, έχυσαν τα κροκοδείλια δάκρυά τους για την καταπάτησή αυτών στο Κατάρ και ανέθεσαν τη διοργάνωση στο εμιράτο που διαθέτει ένας από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο. Μόνο που τότε λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον κορονοϊό, ο οποίος προκάλεσε ένα ντόμινο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πήγαν ένα χρόνο αργότερα, το Παγκόσμιο στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας που επρόκειτο να διεξαχθεί το 2021, διεξήχθη το 2023 και κάπου εκεί η Ομοσπονδία «σφήνωσε» κι ένα έκτακτο παγκόσμιο, αυτό της Βουδαπέστης, το 2022. Έτσι, η διοργάνωση που αρχίζει σήμερα και επρόκειτο να είναι η 20ή, έγινε η 21η και αποτελεί πλέον το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου που φιλοξενείται στη Μέση Ανατολή, το πρώτο που διεξάγεται σε Ολυμπιακή χρονιά, αλλά το τρίτο που γίνεται χειμώνα –για εμάς του βορείου ημισφαιρίου- καθώς οι διοργανώσεις στο Περθ, το 1991 και το 1998, είχαν γίνει τον Ιανουάριο, οπότε στην Αυστραλία είναι κατακαλόκαιρο.
Τα εντυπωσιακά κολυμβητήρια του Κατάρ στην καρδιά της ερήμου
Το Κατάρ που δεν φείδεται χρημάτων, όταν πρόκειται να διοργανώσει αθλητικά events, προσφέρει τρεις εντυπωσιακούς χώρους για αγώνες και προπονήσεις. Αρχικά το Aspire Dome, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που οι Καταριανοί για τις ανάγκες των αγώνων μετέτρεψαν σε έναν τεράστιο πολυχώρο με τις απαιτούμενες υποδομές για την κολύμβηση, την καλλιτεχνική κολύμβηση και το πόλο. Πρόκειται για μια αρένα 40.000 τετραγωνικών μέτρων, με συνολική χωρητικότητα 15.500 θέσεις σε 13 ανεξάρτητες αίθουσες πολλαπλών αθλημάτων.
Περίπου 200 μέτρα πιο μακριά βρίσκεται το Hamad Aquatic Center, ο χώρος για τους αγώνες κατάδυσης, με χωρητικότητα 4.500 θεατών και το προπονητήριο για το πόλο και την καλλιτεχνική κολύμβηση. Όσον αφορά το παλιό λιμάνι της Ντόχα, είναι ο χώρος στον οποίο θα γίνουν οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας.
H ελληνική αποστολή των ρεκόρ
Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα δούμε τους 64 αθλητές και αθλήτριες της ελληνικής αποστολής, Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ –το προηγούμενο ήταν οι 61 κολυμβητές μας στην Φουκουόκα.- κάτι που οφείλεται στα πολλά άτομα –συνολικά 20- που θα δούμε στην κολύμβηση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους αθλητές μας που δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε, αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο και οι Καταριανοί κρυφό καμάρι είναι ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελεί ευκαιρία –για κάποιους τελευταία- να πιάσουν το όριο για τους αγώνες. Προφανώς και τα εκθαμβωτικά μετάλλια που προβάλουν την ναυτική κληρονομιά της χώρας, έχουν την αξία τους, αλλά μπροστά στο Παρίσι 2024 μάλλον έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Για τα δικά μας παιδιά, η ανανεωμένη Εθνική ομάδα της Καλλιτεχνικής κολύμβησης, οι κολυμβητές που θα πάρουν μέρος στις σκυταλοδρομίες και οι αθλητές της Ανοιχτής Θάλασσας, αλλά και στις καταδύσεις, ο Θάνος Τσιρίκος, θα βρεθούν στο επίκεντρο. Για τις δύο εθνικές ομάδες πόλο, το ζητούμενο είναι το μετάλλιο, καθώς έχουν προκριθείς το Παρίσι. Σημειώστε, τον 22χρονο Δημήτρη Μάρκο, ο οποίος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 στο Δουβλίνο το 2023 σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ ελεύθερο με 1:46.65 και έχασε για λίγο το όριο που είναι 1:46.26. Επίσης, ο Απόστολος Παπαστάμος στα 400μ μεικτή με ρεκόρ κάτω από το όριο πρόκρισης στο Παρίσι.
Στις σκυταλοδρομίες τις περισσότερες ελπίδες συγκεντρώνουν οι ομάδες στα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών με τους Χρήστου, Γκολομέεβ, Βαζαίο και Μπίλα και στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed με τους Χρήστου, Ασπουγαλή, Ντουντουνάκη και Δράκου. Στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών μετέχουν οι Βαζαίος, Μάρκος, Στάμου και Εγγλεζάκης.
Στην καλλιτεχνική κολύμβηση, το ντουέτο των Ευαγγελίας Πλατανιώτη και Σοφίας Μαλκογεώργου φλερτάρει με το Παρίσι, ενώ στο ομαδικό, η Ελλάδα θα παλέψει για ένα από τα πέντε εισιτήρια απέναντι σε Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδάς και ΗΠΑ.
Στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, πολλές είναι οι ελπίδες του Άλκη Κυνηγάκη στα 10χλμ.. Μαζί του θα «πέσει» Αστέριος Δαλδογιάννης με τον ίδιο βεβαίως στόχο, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Γεωργία Μακρή. Ο 22χρονος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 στο Δουβλίνο το 2023 σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ ελεύθερο με 1:46.65 και έχασε για λίγο το όριο που είναι 1:46.26.
Οι επιστροφές για Πίτι και Ντέιλι
Ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου ποτέ δεν είναι αδιάφορο ακόμα και όταν διεξάγεται υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που προαναφέρθηκαν. Οι λάτρεις των υδάτινων σπορ κυρίως, έχουν σημαντικούς λόγους να περιμένουν τους αγώνες. Ένας από αυτούς είναι η πολυαναμενόμενη επιστροφή σ του Άνταμ Πίτι,. Τον είδαμε για τελευταία φορά το 2019 στην πόλη Γκαϊντζού. Είναι οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. πρόσθιο με 56,88 στη Νότια Κορέα και παραμένει ο μοναδικός αθλητής που κολύμπησε μέσα σε 57 δευτερόλεπτα την διαδρομή. Αγωνιστικά, στις σκυταλοδρομίες, θα μάθουμε ποιες ομάδες θα πάνε στο Παρίσι. Μόλις τρεις ομάδες από κάθε αγώνισμα έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλες δεκατρείς ομάδες –σε κάθε αγώνισμα- θα προκύψουν τη Ντόχα.Στην ανοιχτή θάλασσα πρώην και νυν Ολυμπιονίκες -Σάρον βαν Ρούβεντααλ, Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι, Φλόριαν Ουέλμπρουκ, Λεόνι Μπεκ, Κριστόφ Ρασόβσκι, Όλιβερ Κλέμετ- ψάχνουν ένα εισιτήριο για την Πόλη του Φωτός, στους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων. Στις καταδύσεις, το κεντρικό πρόσωπο είναι ο 29χρονος Βρετανός Τομ Ντέιλι, Ολυμπιονίκης του Τόκιο, ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από απουσία δύο ετών και θα παλέψει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους πέμπτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην καριέρα του.
Θα αγωνιστεί μαζί με τον Νόα Ουίλιαμς στο αγώνισμα συγχρονισμού των 10 μέτρων. Για την καλλιτεχνική κολύμβηση η χρονιά είναι ούτως ή άλλως ιστορική, καθώς για πρώτη φορά, θα επιτραπεί σε άνδρες αθλητές να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέντε θέσεις θα προκύψουν στη Ντόχα. Τέλος, στο πόλο, με 16 ομάδες να έχουν ήδη κλείσει τη θέση τους για το Παρίσι, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα(οκτώ άνδρες, οκτώ γυναίκες), οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις ανδρών και δύο γυναικείες ομάδες θα προκύψουν στη Ντόχα.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".