Ευαγγελία Πλατανιώτη - Σοφία Μαλκογεώργου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι (δεν) μπορούν να περιμένουν
Η... σαλάτα της FINA
Μετά την έβδομη θέση που πήραν στο ντουέτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου θεωρητικά έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς, απλώς... όχι ακόμη
Εγένετο… χαμός άμα τη ολοκληρώσει του προγράμματος της Ευαγγελίας Πλατανιώτη και της Σοφίας Μαλκογεώργου στο ντουέτο του ελεύθερου, που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ντόχα. Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου έμειναν έβδομες στην κατάταξη, ύστερα από τον συγκερασμό και της προσπάθειας που έκαναν στο τεχνικό. Σε αυτό τερμάτισαν όγδοες και στο ελεύθερο έκτες, οπότε πήραν την έβδομη θέση συνολικά.
Το ντουέτο δίνει τρία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και αυτό λειτουργεί συμπυκνωτικά. Το συγκεκριμένο αγώνισμα στην καλλιτεχνική κολύμβηση, σε αυτό το Παγκόσμιο, εξαρτάται και από το ομαδικό, το οποίο δίνει πέντε εισιτήρια. Το ομαδικό υπερκερνά το ντουέτο, που σημαίνει ότι οι ομάδες που θα πάρουν τα πέντε εισιτήρια από αυτό, δεν “κλείνουν” τις θέσεις για το ντουέτο.
Ευαγγελία Πλατανιώτη - Σοφία Μαλκογεώργου: Η βαθμολογία στο ντουέτο
Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου, δηλαδή η Ελλάδα, είναι έβδομες συνολικά στο ντουέτο. Από πάνω τους βρέθηκαν Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία, Καναδάς και Ιταλία. Από αυτές, η Κίνα, η Ισπανία και ο Καναδάς έχουν σχεδόν κλειδώσει τη θέση τους μέσω του ομαδικού. Η τέταρτη Ιαπωνία θεωρητικά επίσης δεν απειλείται. Ωστόσο, έκτη είναι η Ιταλία, με αμυδρή διαφορά από την έβδομη Ουκρανία.
Αυτό που πρακτικά θέλουν τα δύο κορίτσια και οι προπονήτριές τους είναι την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, όταν γίνει το ελεύθερο στο ομαδικό, η Ιταλία να παραμείνει έκτη, προκειμένου να προκριθεί μέσω ομαδικού. Αν η εξέλιξη είναι αυτή, τότε ντουέτο θα στείλουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι οι Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Ελλάδα, δηλαδή οι τρεις πρώτες στη βαθμολογία του ντουέτου συνολικά που δεν έχουν πάρει το εισιτήριο στο ομαδικό. Θεωρητικά, ακόμη παίζεται, όχι μόνο επειδή όντως υφίσταται σενάριο αποκλεισμού, αλλά διότι και η FINA τα έχει κάνει σαλάτα, για ακόμα μία φορά. Επί του πρακτέου, άγχος δεν θα υπήρχε αν το νούμερο ένα όργανο του υγρού στίβου στον πλανήτη, δηλαδή η Παγκόσμια Ομοσπονδία του, έκανε το εξής απλό: ανακοίνωνε τα εισιτήρια που παίρνουν χώρες μέσω των δικών τους αγώνων.
Γιατί λέγεται ότι έχουν πάρει την πρόκριση
Το παράδειγμα του πόλο είναι σαφές. Οι Ασιατικοί Αγώνες και οι Αμερικανικοί Αγώνες δίνουν ένα εισιτήριο στις ομάδες που θα το κερδίσουν. Δηλαδή Κίνα, με προπονητή τον Χάρη Παυλίδη πριν φύγει, και ΗΠΑ πήραν το εισιτήριο πριν το Παγκόσμιο της Ντόχα. Αν, φερ’ ειπείν, στην κατάταξη πέντε πρώτες ομάδες είναι ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία, Ολλανδία και Ελλάδα, τότε τα δύο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς θα πάνε στην έκτη και την έβδομη ομάδα.
Έτσι, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί το ζήτημα και στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν έχει καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ έχουν προκριθεί μέσω των ηπειρωτικών αγώνων, κάτι που ισχύει για την Κίνα. Για την πρώτη, μάλιστα, ακούγεται έντονα ότι ισχύει, γι’ αυτό κιόλας στην ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία, η οποία προφανώς είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Παγκόσμια, μίλησαν με σιγουριά για πρόκριση στους Ολυμπιακούς.
Η Κίνα έχει πάρει ήδη το εισιτήριο και αν αυτό ισχύει με τις ΗΠΑ, τότε ακόμα κι αν η Ουκρανία περάσει την Ιταλία στο ομαδικό, τα κορίτσια της γείτονος θα έχουν προκριθεί μέσω εκείνου, οπότε η θέση θα μείνει άδεια. Ωστόσο, από τη στιγμή που είναι πληροφορία και όχι επίσημη ενημέρωση, η Κίνα και οι ΗΠΑ τρώνε θέση από το ομαδικό. Είναι άλλο να έχουν πει σε Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου ότι πάνε στους Ολυμπιακούς και άλλο να το έχουν ανακοινώσει. Το άγχος συνεχίζει να υφίσταται - και ουδεμία ομοσπονδία δικαιούται να το κάνει αυτό στους απόλυτους πρωταγωνιστές των αγωνισμάτων της, δηλαδή τους αθλητές.