«Ίσως υπάρχουν κάποιοι παίκτες που στην αρχή δεν θα τους αρέσει πώς θέλω να παίζουμε. Αλλά μετά θα το απολαύσουν. Σας το εγγυώμαι αυτό. Όλοι κάνουμε επίθεση, όλοι κάνουμε άμυνα. Όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε. Δεν γίνεται να μην παλεύουμε όλοι. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε, εάν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο».

Τάδε έφη Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, δεν έκανε απλά δυναμική εμφάνιση στην καθημερινότητα του συλλόγου. Ήταν καθηλωτικός. Και φρόντισε με το καλημέρα να μην κρατήσει κλειστά χαρτιά. Παρέθεσε τις ιδέες του στους νέους του παίκτες. Εξήγησε σε όλους πώς θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός. Τους έδειξε τον δικό του δρόμο για την επιτυχία. Και παράλληλα τους προκάλεσε να τον ακολουθήσουν. Μοιραζόμενος μαζί τους σκέψεις που άναψαν το φυτίλι του ενδιαφέροντος στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Έτσι... τσίγκλησε τους παίκτες του Ολυμπιακού ο Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ έδειξε βίντεο με συγκεκριμένες φάσεις που “αποκαλύπτουν” τη φιλοσοφία του και τον τρόπο σκέψης του στο ποδόσφαιρο. Αλλά φρόντισε να “τσιγκλήσει” και να προκαλέσει τους ποδοσφαιριστές με κάποια πολύ ενδιαφέροντα “τρικ”.

Σε κάποιο σημείο της παρουσίας, λοιπόν, έδειξε στο βίντεο δύο διαφορετικές φάσεις με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Ράκιτιτς. Στη μία ο Κροάτης πρώην ηγέτης της Σεβίλλης έκανε άμυνα με τάκλιν, ένταση και διεκδίκησε με μένος την μπάλα. Και στην άλλη δημιούργησε και έφτιαξε ένα γκολ για την ομάδα του. Με τον Μεντιλίμπαρ να θέλει να περάσει το μήνυμα πως λίγη αμυντική προσπάθεια από όλους, πάντα ανταμείβεται στην επίθεση.

Μάλιστα, κλείνοντας την παρουσίαση των σκέψεων, των ιδεών και της φιλοσοφίας του για το ποδόσφαιρο που τον χαρακτηρίζει ως προπονητή, ο Μεντιλίμπαρ στάθηκε στο προφανές. Ότι όλα έχουν να κάνουν με τους ποδοσφαιριστές. Και όχι με ό,τι θα κάνει ο ίδιος από τον πάγκο.

Μεντιλίμπαρ: "Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα ο Ολυμπιακός"

Λόγια με ειλικρίνεια και αμεσότητα: “Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα να είμαι εδώ, να σας προπονώ και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας. Αλλά εσείς είστε οι αρτίστες. Εγώ μπορώ μόνο να δώσω την ιδέα, τη δουλειά, να σας δείξω τι πρέπει να κάνουμε, να σας προετοιμάσω σωστά. Αλλά μόνο αυτά. Δεν παίζω εγώ. Εάν εσείς είστε καλοί, θα είμαι καλός και εγώ. Εάν δεν είστε καλοί εσείς, εγώ θα είμαι χάλια.

Από εσάς εξαρτάται τι θα πετύχουμε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Από την πλευρά μου θα σας δώσω τα πάντα, ό,τι μπορώ για να σας προετοιμάσω, να σας βοηθήσω και να σας δείξω τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε. Αλλά εσείς θα αποφασίσετε εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι. Εάν δείξετε την ποιότητα και την προσωπικότητά σας στο γήπεδο, θα πετύχουμε”.

Τι είπε με απλά λόγια ο Μεντιλίμπαρ; Πως ο ίδιος θα κάνει τα απλά. Θα κάνει τη δουλειά του. Αλλά εάν οι ποδοσφαιριστές δεν ανταποκριιθούν, δεν μπορούν, δεν θέλουν, αδυνατούν, τίποτα δεν θα γίνει. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, έχει παίκτες υψηλού επιπέδου. Και στη συγκεκριμένη φάση που έχει φτάσει η χρονιά, δεν υπάρχει η φράση “δεν μπορώ”.