Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου: "Θεός" Τεντόγλου, χρυσό μετάλλιο και στη Γλασκώβη
Συνεχίζει να γράφει ιστορία
Ο Μίλτος Τεντόγλου συνεχίζει να γράφει ιστορία στον στίβο και με άλμα στα. 8.22μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στη Γλασκώβη σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο μήκος!
"Με προβληματίζει λίγο το ότι αγωνίζομαι πρωί", είχε δηλώσει κατά την αναχώρηση του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης, ο Μίλτος Τεντόγλου. Ακόμη και... νυσταγμένος, όμως, ο "Έλληνας θεός του κλασικού αθλητισμού" από τα Γρεβενά μπορεί να γράφει ιστορία. Ο Έλληνας ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής προσέθεσε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στη θρυλική του συλλογή, καθώς με άλμα στα 8.22 μ. ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από έναν τελικό... θρίλερ, απέναντι στο νέο "παιδί-θαύμα" του παγκόσμιου στίβου, τον 19χρονο Ιταλό, Ματία Φυρλάνι. Ριπίτ χρυσών μεταλλίων σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και επόμενη στάση... οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού για ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία!
Ο Τεντόγλου "πέταξε" στα 8.22μ. στο πρώτο του άλμα
Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ο τέταρτος κατά σειρά άλτης που ξεκίνησε τις προσπάθειές του στο μεγάλο τελικό του μήκους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, έχοντας καλύτερη φετινή του επίδοση τα 8,26μ. Και ο αθεόφοβος πριν καλά-καλά “ζεσταθεί” πλησίασε τη συγκεκριμένη επίδοση με απίθανο άλμα στα 8.22μ.! Στο πρώτο του άλμα!
Οι Έλληνες ομογενείς που βρίσκονταν στις εξέδρες του υπέροχου σταδίου της Γλασκώβης ανέμιζαν τις γαλανόλευκες σημαίες γεμάτοι περηφάνια και προσμονή για ένα ακόμη μετάλλιο του Μίλτου. Το είχαν επαναλάβει και λίγα λεπτά αργότερα όταν ο Έλληνας πρωταθλητής εμφανίστηκε… χαλαρός, χαλαρός φορώντας την κουκούλα του στη σάλα.
Η άμεση απάντηση του Φουρλάνι στον Τεντόγλου
Εξίσου εντυπωσιακή, όμως, ήταν και η εκκίνηση του νέου μεγάλου ταλέντου του αγωνίσματος, του 19χρονου Ματία Φουρλάνι. Ο χαρισματικός Ιταλός (πρωταθλητής Ευρώπης τόσο στο μήκος, όσο και στο ύψος στα πρωταθλήματα U18) “πέταξε” επίσης στα 8.22 ισοφαρίζοντας την επίδοση του Τεντόγλου και “φωτογραφίζοντας” το θρίλερ που θα ακολουθούσε στον τελικό.
Με τους δύο αντιπάλους να εκκινούν με εντυπωσιακά άλματα τον τελικό (και να ολοκληρώνουν την πρώτη τους προσπάθεια στην πρώτη θέση), ήταν φανερό ότι κάθε άλμα θα έπαιζε τεράστιο ρόλο στο... ισοζύγιο της μάχης των μεταλλίων. To δεύτερο άλμα του Τεντόγλου δεν ήταν αυτό που περίμενε ο Έλληνας πρωταθλητής, καθώς προσγειώθηκε στα 7.94μ.
Στο τέλος της δεύτερης προσπάθειας, όμως, ο Τεντόγλου παρέμενε πρώτος, καθώς το δεύτερο άλμα του Φουρλάνι ήταν χαμηλότερο (στα 7.91). Με τον μεγάλο αντίπαλο του Μίλτου, τον Τζαμαϊκανό Γουέιν Πίνοκ να απουσιάζει από τη διοργάνωση, έμοιαζε δεδομένο από το πρώτο ζευγάρι αλμάτων του τελικού ότι το χρυσό θα κρινόταν σε μια συγκλονιστική προσωπική μονομαχία Τεντόγλου - Φουρλάνι. Κι έτσι ακριβώς συνέβη...
Με τους δύο μονομάχους να γνωρίζουν τη δυνατότητα του αντιπάλου τους να πετύχουν επίδοση ακόμη και πάνω από τα 8.40 μ., άρχισαν να ρισκάρουν περισσότερο στα πατήματά τους στη βαλβίδα και κάπως έτσι το τρίτο άλμα του Τεντόγλου ήταν άκυρο. Την ίδια ώρα ο Φουρλάνι έμεινε στα 7.86μ. και το χρυσό παρέμενε στην ισοβαθμία στα χέρια του Μίλτου, λόγω του δεύτερου καλύτερου άλματός του. Υπήρχαν, όμως, ακόμη τρεις προσπάθειες... θρίλερ και ο Τεντόγλου έσπευσε για συμβουλές στον μέντορά του, τον Γιώργο Πομάσκι.
Ο τελικός-θρίλερ και η επική μονομαχία Τεντόγλου - Φουρλάνι
Οι καρδιές στην Γλασκώηβη πήγαιναν να σπάσουν. Όπως θα... έσπαγαν και οι τσουγκράνες των υπαλλήλων του σταδίου που έστρωναν το σκάμα, αν προσγειωνόταν πάνω τους ο Τζαμαϊκανός ΜακΛάουντ, ο οποίος επιχείρησε προσπάθεια σε εντελώς... άκυρο χρόνο.
Αυτή ήταν ίσως και η τελευταία στιγμή... χαλάρωσης σε έναν απίθανο τελικό. Με τον Αμερικανό Λόσον να γίνεται μόλις ο τρίτος αθλητής που πέρασε τα 8 μέτρα (8.06μ.) και να πλασάρεται στην τρίτη θέση του βάθρου, άπαντες ανέμεναν τα επόμενα άλματα του ελληνικού "φαινομένου" και του "παιδιού θαύματος" από την Ιταλία, με τους δύο άλτες μάλιστα να αγωνίζονται τελευταίοι από την οκτάδα που συνέχισε στις τρεις τελευταίες προσπάθειες για τη διεκδίκηση των μεταλλίων, με μία διαφορά: Ο Τεντόγλου θα επιχειρούσε τα άλματά του μετά τον Φουρλάνι, άρα θα είχε τον τελευταίο λόγο στον τελικό ό,τι κι αν συνέβαινε.
Ο απίθανος 19χρονος Ιταλός, ήρθε να αυξήσει την πίεση στον Έλληνα πρωταθλητή με άλμα στα 8.10μ. κάτι που σήμαινε ότι το χρυσό άλλαζε χέρια. Έστω και για λίγα δευτερόλεπτα...
Γιατί η απάντηση του Τεντόγλου ήρθε στο αμέσως επόμενο άλμα του. "Πτήση" στα 8.15 μ. και ξανά το χρυσό σε... ελληνικά χέρια. Τελικός - έπος, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αθλητές έδειχναν επηρεασμένοι από την ώρα διεξαγωγής του αγώνα και δεν μπορούσαν να βρουν τα μεγάλα άλματα που έχουν δεδομένα στο ρεπερτόριό τους. Απέμεναν, όμως, άλλες δύο προσπάθειες.
Και ξαφνικά στην εξίσωση του χρυσού και ο ΜακΛάουντ
Το φινάλε του τελικού, έμελλε να είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Κι αυτό γιατί οι διεκδικητές του χρυσού έγιναν ξαφνικά τρεις! Με άλμα στα 8.21 μ. ο ΜακΛάουντ έφτασε μια ανάσα από το δίδυμο Τεντόγλου - Φουρλάνι και βρέθηκε σε απόσταση... ενός εκατοστού από την ψηλότερη θέση του βάθρου.
Ήταν η ώρα για το πέμπτο άλμα του Φουρλάνι. 8.04μ. και ο Τεντόγλου βρισκόταν μια ανάσα από το χρυσό. 8.11 μ. ο Τεντόγλου και η κορυφή του κόσμου θα κρινόταν στην έκτη και τελευταία προσπάθεια! Άκυρος ο αγχωμένος Ιταλός (που όμως θα μας απασχολήσει δεδομένα στο μέλλον), 8.19μ. ο "φτερωτός θεός" της Ελλάδας για... κερασάκι στην τούρτα και ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο ήταν γεγονός!