Νόρα Δράκου: "Δεν θέλω να πάω στο Παρίσι μόνο για τη μικτή"
Συνέντευξη στην "Απογευματινή της Κυριακής"
Η Νόρα Δράκου προετοιμάζεται για τους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της και μιλάει για την πορεία της στην κολύμβηση και την επόμενη μέρα της
Με όλες τις συγκινήσεις που προσέφερε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, που έγινε από τις 2 έως τις 18 Φεβρουαρίου, το λαμπερό χαμόγελο της Νόρας Δράκου όταν πήρε την πέμπτη θέση στον τελικό των 50μ. ύπτιο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις να είναι από τις πλέον αξιομνημόνευτες. Επρόκειτο για κάτι σπουδαίο για την ίδια την Πατρινή κολυμβήτρια, αφού έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με 27.80, αλλά έπασχε στα αντικειμενικά κριτήρια: τα 50μ. ύπτιο δεν είναι ολυμπιακό αγώνισμα, κάτι που κάνει και την ίδια τη Δράκου να αναρωτιέται, "διότι είναι πιο εμπορικό προϊόν από τα 800μ. ή τα 1.500μ., αλλά μας έχουν πει ότι τόσο αυτά όσο και τα 50μ. πεταλούδα δεν χωράνε στο πρόγραμμα, αφού είναι επιπλέον έξι κούρσες", όπως είπε στην "Απογευματινή της Κυριακής".
Τι είχε, λοιπόν, εκείνο το χαμόγελο της κολυμβήτριας που στα 32 κάνει πανελλήνια ρεκόρ, ενώ με την ομάδα των 100μ. μικτή ομαδική μικτή (δηλαδή την Άννα Ντουντουνάκη, τον Απόστολο Χρήστου και τον Αργύρη Ασπουγάλη) έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, που θα είναι οι τέταρτοι της σπουδαίας καριέρας της;
Είναι το χαμόγελο της κοπέλας που ευχαριστιέται τη ζωή και έχει κατορθώσει, συνειδητά, να συμπεριλαμβάνει τον πρωταθλητισμό στο κέφι της, παρ’ ότι "δεν υπάρχει κολυμβητής που να ξυπνάει κάθε πρωί έχοντας όρεξη για προπόνηση", όπως τόνισε σκωπτικά. Είναι το χαμόγελο ενός κοριτσιού με ανόθευτη ψυχή, το οποίο έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην πορεία, δυσκολία ακόμα και στο να βρίσκει αξιοπρεπείς συνθήκες προπόνησης, τραυματισμούς κάθε είδους, όπως ο τελευταίος, στον δεξιό ώμο και παρ’ όλα αυτά να εφορμά λες και είναι η πρωταγωνίστρια ενός μιούζικαλ. Αθωότητα κατ’ επιλογή. Πρέπει να έχεις πρόβλημα, ούτως ειπείν, για να γνωρίσεις τη Δράκου και να μη συμπαθήσεις τη ζωτικότητα, την ευφορία, ακόμα και το ελαφρύ ψεύδισμα που εμπνέει, χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν τη ζωή από πιο ανεκτή έως πιο όμορφη.
Αυτή η κινούμενη μεταδοτικότητα χαράς από την Πάτρα μοιάζει να κρύβει τις δικές της δυσκολίες σε ένα μπαούλο και ακόμα κι όταν εκτοξεύει τα δικά της παράπονα, το κάνει με ηχώ το λαχάνιασμα του παιδιού, που μόλις έχει μάθει τη γλώσσα και βιάζεται να λέει προτάσεις μονοκοπανιά. Οι επαΐοντες, εκείνοι που γνωρίζουν τα μυστικά του γλυκού νερού και ποτέ δεν θα τα φωνάξουν, παρά θα τα ψιθυρίσουν, κάνουν λόγο για ένα θρύλο της ελληνικής κολύμβησης, μία κολυμβήτρια με 26 ατομικά πανελλήνια ρεκόρ και έξι στις σκυτάλες, που το αγαπημένο της, όπως είπε, είναι το 25.13 στα 50μ. ελεύθερο "που έκανα στη Σαγκάη (σημ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011) και πια δεν είναι δικό μου, αφού η σπουδαία Νέρι Νιαγκουάρα μού το πήρε τον επόμενο χρόνο". Μία κολυμβήτρια με 34 πανελλήνιες νίκες, τρεις λιγότερες από τη Μαριάννα Λυμπερτά, για την οποία είπε ότι "θέλω να είναι πάντα στη συζήτηση, είναι μια κολυμβήτρια με μεγάλη πορεία, που αποχώρησε στα 37", ωστόσο μπορεί ακόμα και φέτος να ισοφαρίσει το ρεκόρ της, αρκεί να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να επικρατήσει στα 50μ. και τα 100μ. ύπτιο και στα 50μ. ελεύθερο.
Σίγουρα θα πάρει μέρος και στα τρία αγωνίσματα, εφόσον είναι καλά. Στο πρώτο, επειδή είναι το... δικό της και η κυριαρχία της δεν αμφισβητείται εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Στα άλλα δύο, διότι, πλην του ότι θα συμμετείχε ούτως ή άλλως ως... τζάνκι της κολύμβησης, θα κυνηγήσει τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Νόρα Δράκου: "Δεν θέλω να με δουν μόνο σε ένα αγώνισμα"
Η Δράκου το λέει ξεκάθαρα: "Δεν θέλω να με δουν μόνο σε ένα αγώνισμα". Αστειεύεται για την κυριολεξία της πρότασής της, παρ’ όλα αυτά ο αθλητικός εγωισμός της δεν της επιτρέπει να μην παλέψει για να είναι και σε ένα ατομικό. Δεν θέλει να είναι, παρ’ ότι δεν θα είναι ακόμα κι αν δεν το κατορθώσει, διακοσμητικό στοιχείο.
Το όριο για τα 50μ. ελεύθερο είναι τα 24.72 και το δεύτερο όριο τα 24.82, χρόνοι που, αν πιάσει σε μίτινγκ, το θερινό πανελλήνιο πρωτάθλημα ή το Ευρωπαϊκό κολύμβησης που θα γίνει από τις 10 έως τις 23 Ιουνίου στο Βελιγράδι, θα είναι πανελλήνια ρεκόρ στην πενηντάρα: "Είμαι αισιόδοξη για το δεύτερο όριο", αναφέρει και εκτιμά ότι "οι κολυμβητές που πιάνουν το δεύτερο όριο δέχονται πρόσκληση από τη ΔΟΕ να συμμετέχουν στο αγώνισμα, αν δεν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις από εκείνους που πιάνουν το πρώτο". Σε ό,τι αφορά τα 100μ. ύπτιο, το πρώτο όριο είναι 59.79 και το δεύτερο 1.00.25, χρόνοι που επίσης δεν έχει πετύχει στην πενηντάρα πισίνα.
Συγχρόνως, πρέπει να φροντίσει τα δέοντα και για την ομάδα. Έχει την πεποίθηση ότι "μπορούμε να μπούμε στον τελικό, αφού στο Παγκόσμιο (που πήρε την έκτη θέση), μόνο η Άννα πήγε καλά, ο Αργύρης, ο Απόστολος και εγώ πήγαμε πιο αργά από ό,τι έπρεπε". Με βάση την ίδια, "ενδεχομένως να κάνουμε μια κοινή προετοιμασία το Πάσχα, θα έχουμε σίγουρα χρόνο μαζί πριν φύγουμε για τους Ολυμπιακούς, αφού είχαμε και πριν το Παγκόσμιο δύο εβδομάδες". Σε ό,τι αφορά την ίδια, θα μείνει στην Πάτρα για προπονήσεις, αφού "ο προπονητής μου, Λευτέρης Μήτρακας, είναι στον ΝΟΠ και δεν μπορώ να πάω για προετοιμασία 12 μέρες χωρίς προπονητή".
Η Δράκου είναι εδώ. Όχι για πολύ, όμως: "Μετά τους Ολυμπιακούς, ίσως κολυμπήσω ακόμα ένα χρόνο και μετά σταματήσω. Θέλω να δω τι θα κάνω στη ζωή μου μετά την κολύμβηση, έχω σπουδάσει φιλόλογος, και δεν ξέρω αν θέλω να γίνω προπονήτρια, μια ζωή μέσα στην κολύμβηση. Θέλω να δω και κάτι άλλο".