Ντινάμο Ζάγκρεμπ: Οι Κροάτες επιστρέφουν, ο δολοφόνος του Μιχάλη ακόμη αναζητείται!
Που "κολλάνε" οι έρευνες
Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ αντιμετωπίζει και πάλι ελληνική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (τον ΠΑΟΚ στους "16" του Europa Conference League, αλλά η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη που συνόδεψε την «εισβολή» των ακροδεξιών οπαδών της στη χώρα μας παραμένει ανεξιχνίαστη.
Ένα βλέμμα που θα παρακολουθεί κάπου από ψηλά την επιστροφή της Ντινάμο σε ελληνικό γήπεδο, 220 μέρες μετά από εκείνη τη «μαύρη» νύχτα της 7ης Αυγούστου που ο Μιχάλης Κατσούρης άφησε αιμόφυρτος την τελευταία του πνοή στον περιβάλλοντα χώρο της “Opap Arena” που αποκαλούσε «δεύτερο σπίτι του».
Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη... Νέα Φιλαδέλφεια στη σκιά του Μιχάλη Κατσούρη
Τι τραγική ειρωνεία Θεέ μου; Στον ίδιο χώρο που κόπηκε τόσο απότομα το νήμα της ζωής ενός 29χρονου οπαδού, εκεί στη Νέα Φιλαδέλφεια, 2 ομάδες από τις 16 που έχουν απομείνει «ζωντανές» στη διεκδίκηση του φετινού Europa Conference League θα επιχειρήσουν στις 29 Μαΐου να κόψουν πρώτες το νήμα του τερματισμού της τρίτης διοργάνωσης της UEFA. Και ανάμεσά στις υποψήφιες να φτάσουν στη γραμμή του φίνις δύο ελληνικές: Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ!
Το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαρτίου, οι δύο εναπομείναντες «πρεσβευτές» μας στα κύπελλα Ευρώπης θα εκκινήσουν την προσπάθεια πρόκρισης για τα προημιτελικά απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Κι αν στην περίπτωση των «ερυθρόλευκων» τα ερωτήματα είναι αμιγώς ποδοσφαιρικά και σχετίζονται με τον «εξορκισμό της ποδοσφαιρικής κατάρας» που τους κυνηγά όποτε βρίσκονται αντιμέτωποι με ομάδες του Ισραήλ, στην περίπτωση της σύγκρουσης του «Δικέφαλου του Βορρά» με τη μόνιμη πρωταθλήτρια Κροατίας, ξεφεύγουν κατά πολύ από τα στενά αθλητικά πλαίσια.
Και ιδίως το ένα μοιάζει αμείλικτο: Πως είναι δυνατόν να έχουν περάσει 220 ολόκληρες μέρες, να επιστρέφει στη χώρα μας η Ντινάμο Ζάγκρεμπ και ακόμη και να μην έχει βρεθεί ο δολοφόνος του Μιχάλη;
ως μπορούν να αισθάνονται οι γονείς και οι συγγενείς του Μιχάλη, γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού τους, ενδέχεται να παρακολουθήσει από την εξέδρα τα παιχνίδια της Ντινάμο με τον έτερο «Δικέφαλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου;
Το χρονικό του μη εντοπισμού του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσούρη
Τι έχει μεσολαβήσει, όμως, όλους αυτούς τους εφτά μήνες και δεν έχουν καταφέρει οι Αρχές να προχωρήσουν στον εντοπισμό του ανθρώπου που αφαίρεσε με μαχαίρι τη ζωή του Μιχάλη Κατσούρη;
Διευκρινίζουμε αρχικά ότι η ανάκριση της υπόθεσης παραμένει ανοιχτή. Δεν έχει κλείσει. Παρά το γεγονός ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν ελπίδες για άμεση διαλεύκανση της ταυτότητας του δολοφόνου η ανακριτική διαδικασία που ακολούθησε αντί να ξεδιαλύνει θόλωσε περισσότερο το τοπίο.
Οι 105 συλληφθέντες οπαδοί που φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για το φονικό (102 Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας Αλβανός) αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, με τα μέλη των “Bad Blue Boys” που πρωταγωνίστησαν στην «εισβολή» στη χώρα μας να επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν δύο μαχαίρια στον τόπο του εγκλήματος που αρχικά εκτιμήθηκε ότι θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση του δράστη. Το πρώτο ανήκε σε πολύ στενό φίλο του Μιχάλη Κατσούρη που συμμετείχε μαζί με τον αδικοχαμένο οπαδό της ΑΕΚ στις συμπλοκές στον περιβάλλοντα χώρο της «Αγιά Σοφιάς». Ήταν και το μόνο μαχαίρι στο οποίο βρέθηκε DNA του δολοφονημένου 29χρονου. Το δεύτερο μαχαίρι που ερευνήθηκε από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ανήκε στον συλληφθέντα Αλβανό, μόνο που σε αυτό δεν υπήρχε ίχνος DNA του Μιχάλη.
Παρότι αναπτύχθηκε έντονη φημολογία για εύρεση DNA του θύματος και σε μαχαίρι Κροάτη οπαδού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Με τις μελέτες όλων των αντικειμενικών στοιχείων (αποτυπώματα, έλεγχος DNA, βίντεο, φωτογραφίες) να μην οδηγούν σε ξεκάθαρα ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιον εκ των συλληφθέντων, λίγο πριν τα Χριστούγεννα (τέσσερις και πλέον μήνες μετά την έναρξη της κράτησής τους) αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι από τους οπαδούς που είχαν οδηγηθεί στη φυλακή.
Η άρση απορρήτου των κινητών και η τελευταία ελπίδα για τον εντοπισμό του δολοφόνου
Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ελπίδα να βρεθεί σύντομα ο δολοφόνος του Μιχάλη Κατσούρη; Το ερώτημα μοιάζει εύλογο.
Το μόνο «όπλο» που ενδεχομένως να βοηθήσει την ανακρίτρια στην εξιχνίαση του μυστηρίου και τον εντοπισμό του δράστη, είναι η άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα που έχει ζητηθεί και η οποία έχει καθυστερήσει.
Οι γνώστες της υπόθεσης, πάντως, αφήνουν ορθάνοιχτη την πιθανότητα να μην εντοπιστεί ποτέ ο δολοφόνος. Και ο οπαδός που θα ευθύνεται για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής θα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσά μας στις εξέδρες κάποιου γηπέδου. Κροατικού; Ελληνικού; Σε γήπεδο κάποιας άλλης χώρας;
Το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που η Ντινάμο Ζάγκρεμπ θα διασχίζει τα ελληνικά σύνορα για να αντιμετωπίζει εκπρόσωπο της χώρας μας στις διοργανώσεις της UEFA, η σκέψη όλων θα επιστρέφει σε εκείνη τη νύχτα της 7ης Αυγούστου 2023. Το βράδυ που η απροκάλυπτη εισβολή των «Bad Blue Boys» οδήγησε στο θάνατο ενός 29χρονου νέου ανθρώπου και βύθισε στο πένθος μιας ολόκληρη οικογένεια. Και η οδύνη του πατέρα και της μητέρας του Μιχάλη θα σκεπάζει οποιονδήποτε άλλο ήχο θα ακούγεται στην εξέδρα στα παιχνίδια των Κροατών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ το βράδυ της 14ης Μαρτίου στην Τούμπα.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής".