UEFA Youth League: Έτσι "χτίζονται" στον Ολυμπιακό τα αστέρια του μέλλοντος
Ραντεβού με την ιστορία
Η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού έχει το απόγευμα της Τρίτης (17.00) ραντεβού με την ιστορία στα προημιτελικά του UEFA Youth League με την Μπάγερν, ωστόσο πίσω από τη φετινή εντυπωσιακή πορεία της κρύβεται μια πολυετής προσπάθεια.
Αξιολόγηση. Εξέλιξη. Πρόοδος. Χαρακτήρας. Προσωπικότητα. Γνώση. Εκπαίδευση. Ευ αγωνίζεσθαι. Διαχείριση συναισθημάτων. Νοοτροπία. Δεν είναι ατάκτως ερριμμένες λέξεις και φράσεις. Είναι έννοιες κομβικές στη "δόμηση" ενός υγειούς ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος, που έχει στόχο την ανάπτυξη των νέων παιδιών και της προετοιμασίας τους για το πραγματικό ποδόσφαιρο.
Η ιστορία της ομάδας Κ19 του Ολυμπιακού, είναι η επιβεβαίωση πως όταν όλες οι παραπάνω έννοιες συνδυάζονται, εφαρμόζονται και τηρούνται από όλους, η επιτυχία είναι δεδομένη. Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους "8" του UEFA Youth League, του Champions League Νέων της UEFA δεν είναι ένα πυροτέχνημα. Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς και πλάνου χρόνων. Που ξεκίνησε από την ηγεσία του συλλόγου και μεταφέρθηκε σε εκείνους που έχουν την ευθύνη της υλοποίησης.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από το 2010 έως σήμερα, έχει ξοδέψει περισσότερα από 55.000.000€ σε ό,τι έχει να κάνει με τη βελτίωση των υποδομών (εγκαταστάσεις Ρέντη), τη φιλοξενία και την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής. Οι εγκαταστάσεις των "μικρών" του Ολυμπιακού στο Ρέντη, είναι ανώτερες από των περισσότερων ομάδων της Super League και μοναδικές ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα λεφτά δίνονται για να υπάρχει αποτέλεσμα. Και πλέον ο σύλλογος βλέπει τα αποτελέσματα των κόπων, των χρημάτων και της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Η ανίχνευση ταλέντων από τον Ολυμπιακό και ο περιζήτητος Κωστούλας
Οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν πλέον τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες. Από την Κ10 έως την Κ19, έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν, δημιουργήσουν, αξιολογήσουν ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο, δημιουργώντας μια ποδοσφαιρική βάση, που είναι δεδομένο ότι θα αρχίσει να παράγει ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα, μέσω και της εξαιρετικά αποδοτικής παρουσίας «μικρών» και στην ομάδα Β.
Ήδη το αστέρι του 16χρονου Μπάμπη Κωστούλα λάμπει και ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί επίσημες κρούσεις, από την Ιντερ και τη Λανς για το στάτους του. Τις δύο ομάδες που απέκλεισε για να φτάσει στους "8" της Ευρώπης. Η ταμπέλα, ωστόσο, είναι μεγάλη και ευανάγνωστη: "Δεν πωλείται". Παρόμοιες περιπτώσεις ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός Ισίδωρος Κουτσίδης, βασικός στην ομάδα Β' και έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Με τον 17χρονο μέσο Χρήστο Μουζακίτη και τον 19χρονο μεσοεπιθετικό, Αντώνη Παπακανέλλο να είναι επίσης μέλη της λίστας... προβιβασμού.
Ζοσέ Ανιγκό: "Να ετοιμάζουμε καλούς ανθρώπους"
"Όταν με κάλεσε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης για να αλλάξουμε την ακαδημία, μας έδωσε εντολή να φτιάξουμε τα τμήματα υποδομής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Τον τρόπο λειτουργίας, τη μεθοδολογία, την αξιολόγηση, την εκπαίδευση. Στόχος είναι να ετοιμάσουμε καλούς αθλητές και καλούς ανθρώπους για τον Ολυμπιακό, από την Κ10 έως την Κ19", λέει στην "Α" ο διευθυντής της ακαδημίας των Ερυθρόλευκων, Ζοσέ Ανιγκό και συμπληρώνει με νόημα:
"Η πρόκριση της ομάδας Νέων στους 8 της Ευρώπης είναι απλά το αποτέλεσμα όλης αυτής της δουλειάς και της διαδικασίας από όλους. Η δουλειά ξεκινάει από τον πρόεδρο και συνεχίζει στο σκάουτινγκ, το ιατρικό, το αθλητικό τμήμα, τη διεύθυνση, τους προπονητές, τους υπαλλήλους του Ρέντη. Είναι ομαδική δουλειά το ποδόσφαιρο και αυτό είναι ένα μήνυμα που το έχουμε περάσει σε όλους. Είναι το κλειδί της επιτυχίας μας".
Σωτήρης Συλαϊδόπουλος: "Να περιμένουμε πολλά ως Ελλάδα"
Βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός, στην προσπάθεια να αναδείξει τον πλούτο της ακαδημίας του τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η απροθυμία, στο σημείο αδιαφορίας πολλές φορές, των προπονητών της πρώτης ομάδας για ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής. Η έλλειψη συνεργασίας, μάλιστα, στοίχιζε σε μεγάλο βαθμό και στην ετοιμότητα και βελτίωση των παικτών, καθώς δεν υπήρχε οριζόντια κοινός τρόπος δουλειάς. Και κυρίως δεν υπήρχε ουσιαστική επικοινωνία.
Αυτό έχει αλλάξει. Μάλιστα, ειδικά ο Μεντιλίμπαρ, αν και είναι λίγο διάστημα στον σύλλογο, δείχνει διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά και με ουσία με τους "μικρούς". Παρακολουθεί παιχνίδια τους, βλέπει προπονήσεις, μιλάει με τους προπονητές και από τη στιγμή που ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος βρίσκεται πλέον στο επιτελείο του, η πληροφορία είναι εύκολη. Την ίδια στιγμή, δε, ο αθλητικός διευθυντής των Πειραιωτών, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ασχολείται ενδελεχώς με την Ακαδημία, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφαση της διοίκησης, να μην χαθεί κανένα παιδί που αξίζει.
"Στόχος είναι η εξέλιξη, η πρόοδος και να γινόμαστε καλύτεροι ποδοσφαιριστές και να αξιολογούμε τους παίκτες που έχουμε εδώ. Έχουμε μία καλή φουρνιά παικτών και πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλά ως Ελλάδα απ’ αυτά τα παιδιά", λέει στην "Α" ο πρωτομάστορας τους "θαύματος" της Κ19, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος. Επιβεβαιώνοντας την πίστη πως ο Ολυμπιακός έχει κάνει όλα τα βήματα που πρέπει, ώστε να "παράξει" το δικό του "χρυσάφι".
Με τον Ανιγκό να μην κρύβει τη βεβαιότητά του επί του θέματος: "Ειδικά από την Κ19, βλέπω ήδη 2-3 παίκτες έτοιμους να κάνουν το βήμα για την πρώτη ομάδα. Διότι δείχνουν πως έχουν τι δυνατότητες και τα προσόντα για κάτι τέτοιο. Και έρχονται κι άλλοι από τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες".
Το πλάνο του Ολυμπιακού για τα τμήματα υποδομής του είναι μακροπρόθεσμο και κυρίως μεγαλόπνοο. Στόχος είναι η επάνδρωση της πρώτης ομάδας, με όσους περισσότερους γηγενείς. Νέους Φορτούνηδες, Ρέτσους, Τζολάκηδες. Και ακόμη καλύτερους. Ωστόσο, κανείς δεν εμποδίζει αυτά τα παιδιά να ονειρεύονται κορυφές. Ένα 90λεπτο με την Μπάγερν (την Τρίτη στις 17.00) χωρίζει την Κ19 του Θρύλου από το Final 4 του Youth League. Και όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα, με το ταλέντο, το πείσμα, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, είναι βέβαιο ότι δεν θα το χαραμίσουν. Θα κάνουν τα πάντα, ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει η πρώτη ομάδα σε επίπεδο Ακαδημιών, με... ευρωτίτλο. Γιατί όχι; Το ταλέντο, οι ικανότητες, το πλάνο, είναι εκεί...
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής".