Euro 2024: Τι ελληνικό έχει το κύπελλο Ανρί Ντελονέ
Euro με κάτι από Ελλάδα
Λιγότερες από 100 μέρες πριν από τη σέντρα στο Euro 2024, το κύπελλο Ανρί Ντελονέ αρχίζει την περιοδεία του στις πόλεις της Γερμανίας που θα φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2024 έχει αρχίσει. Λιγότερες από 100 ημέρες απομένουν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας και το Trophy Tour είναι προ των πυλών. Εν όψει του εναρκτήριου αγώνα του Euro 2024 στις 14 Ιουνίου, το Κύπελλο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας, το λεγόμενο Ανρί Ντελονέ -Henri Delaunay Cup- θα επισκεφθεί και τις δέκα διοργανώτριες πόλεις, δίνοντας στους φιλάθλους μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν τόσο κοντά σε αυτό, όσο σε λίγο καιρό οι τελικοί νικητές.
Η περιοδεία του Κυπέλλου Ανρί Ντελονέ αρχίζει από τη Στουτγάρδη την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στο Μόναχο την Τρίτη 14 Μαΐου, ακριβώς ένα μήνα πριν η Γερμανία και η Σκωτία αναμετρηθούν στο εναρκτήριο ματς ποδοσφαίρου του Euro 2024 στη Munich Football Arena. Στο μεταξύ, οι οπαδοί σε κάθε μια από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που διοργανώνονται από την UEFA, με τους εταίρους της και τις ίδιες τις πόλεις.
Το τρόπαιο του Euro 2024, το Κυπέλλο Ντελόνε και η Ελλάδα
Το κύπελλο πήρε το όνομά του από ένα από τα ιδρυτικά μέλη και πρώτο Γενικό Γραμματέα της UEFA, τον Ανρί Ντελονέ. Ενώ το τουρνουά δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1960, η ιδέα της διοργάνωσης ενός τουρνουά ποδοσφαίρου Euro εμφανίστηκε στο μυαλό του Ντελονέ, ήδη από τη δεκαετία του 1920. Ο ίδιος πάντως δεν είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την πρώτη διοργάνωση, καθώς πέθανε το 1955 από ανίατη ασθένεια. Ο γιος του Πιερ Ντελονέ, ήταν αυτός που ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του. Δεύτερος γενικός γραμματέας της UEFA από το 1956, έκανε πράξη το όνειρο του πατέρα του, το οποίο είχε άρωμα Ελλάδας.
«Η Ευρώπη είναι λέξη ελληνικής προέλευσης», είπε ο Πιέρ Ντελονέ στο επίσημο περιοδικό της UEFA τον Σεπτέμβριο του 2005. «Η Ευρώπη σίγουρα προήλθε από τη λεκάνη της Μεσογείου και η Ελλάδα επινόησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να βρω έναν Αρχαιοελληνικό τεχνούργημα, που να απεικονίζει μια μπάλα αν είναι δυνατόν –κάτι που δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο– και να το αναπαράγει με τη μορφή τροπαίου».
Ο Πιέρ Ντελονέ έψαξε και βρήκε τη λύση: «Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που ήταν φίλος του Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, βρήκε ένα γλυπτό ενός αθλητή που έλεγχε μια μπάλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ο Παριζιάνος αργυροχόος Chobillon, στον οποίο ανατέθηκε η κατασκευή του τρόπαιου, το αναπαρήγαγε στο κύπελλο, στην πίσω πλευρά του τίτλου του». Ο Πιέρ Ντελονέ πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 2019 ηλικία σε ηλικία 100 ετών. Το Euro διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, τη χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το τρόπαιο του Euro 2004, το βάρος, το ύψος
Το σχεδιασμό του Κυπέλλου είχε αναλάβει ο Αρθούς Μπερτράντ, ένας Παριζιάνος κοσμηματοπώλης, τη δεκαετία του '50 εμπνεόμενος από ρωμαϊκούς αμφορείς. Ο Μπερτράντ είχε γίνει γνωστός για τα μετάξιά του, τις χρυσοκεντημένες σημαίες του, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις διακοσμήσεις του, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου παλατιού της Λεγεώνας της τιμής.
Το πρώτο τρόπαιο ήταν ασημένιο, είχε ύψος 60 εκατοστά, με τετράγωνη μαύρη βάση και ζύγιζε 8 κιλά. Η βάση αφαιρέθηκε το 2008, διότι το τρόπαιο αποδείχθηκε αρκετά βαρύ στα χέρια των παικτών που πανηγύριζαν. Το παλαιό τρόπαιο εκτίθεται σε βιτρίνα της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας.
Ο ομάδα που κατακτά του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παίρνει το Κύπελλο Ανρί Ντελονέ στο γήπεδό της για 4 χρόνια. Για να το αποκτήσει μια ομάδα ένα γνήσιο πανομοιότυπο αντίγραφο πρέπει να κερδίσει το Euro πέντε φορές, ή τρεις φορές συνεχόμενα. Τα υπόλοιπα αντίγραφα που επιτρέπεται να κατασκευάζονται πρέπει να έχουν διαστάσεις έως και 4/5 του γνησίου και να φέρουν ευανάγνωστα την επιγραφή «Replika».