Ντόπινγκ: “Enhanced games” ή “Ολυμπιακοί Αγώνες” με αναβολικά
Κατηγορηματικός ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ
Ντοπαρισμένοι αθλητές πειραματόζωα στους “Enhanced games” -“Ολυμπιακοί Αγώνες” με αναβολικά, αλλιώς- όπου πάμπλουτοι υπόσχονται χρήμα, ρεκόρ και νιάτα και κρύβουν κινδύνους για τους οποίους μιλά ο Γρηγόρης Λέων
Πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Περί των “Enhanced games” –“Ενισχυμένοι αγώνες”, ελληνιστί- ο λόγος, τους “Ολυμπιακούς Αγώνες” με αθλητές που δεν θα ελέγχονται για ντόπινγκ, μια ιδέα ενός Αυστραλού επιχειρηματία. Ο γεννημένος στη Μελβούρνη Ααρον ντε Σόουζα, επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο, είναι αυτός που συνέλαβε την ιδέα για αγώνες με αναβολικά και έφρε το ντόπινγκ στο προσκήνιο. Είναι επίσης ο πρόεδρος της εταιρείας “Enhanced games”, η οποία φιλοδοξεί να διοργανώσει τους αγώνες τον Δεκέμβριο -άγνωστο πού- και αυτοπαρουσιάζεται ως “συνασπισμός αθλητών, γιατρών και επιστημόνων”. “Η ΔΟΕ είναι ουσιαστικά ένα μοναρχικό κράτος που διοικεί τον κόσμο του αθλητισμού εδώ και 100 χρόνια”, δήλωσε ο Ντε Σόουζα. Χαρακτήρισε το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων «κατεστραμμένο, διεφθαρμένο και μαφιόζικο”, βγάζοντας απ’ τα ρούχα του τον Σεμπάστιαν Κόε.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου -World Athletics- υποστήριξε ότι δεν «έχει χάσει τον ύπνο του», όμως χαρακτήρισε τους συγκεκριμένους αγώνες “ανοησία” και ξεκαθάρισε ότι “εάν κάποιος αθλητής είναι αρκετά ανόητος ώστε να θέλει να λάβει μέρος σε αυτούς, θα αποκλειστεί και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα”. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σίγουρα δεν είναι προπύργιο καθαρότητας του αθλητισμού. Κατά καιρούς έχουν προκύψει θέματα διαχείρισης και διαφθοράς. Ουδέποτε όμως το κίνημα ενθάρρυνε αθλητές να χρησιμοποιήσουν ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θορυβηθεί κι αυτό είναι δεδομένο. Τα παγκόσμια ρεκόρ γίνονται όλο και πιο σπάνια κι αυτό είναι απόλυτα λογικό. Ο κόσμος του στίβου -και όχι μόνο- ψάχνει λύσεις στις τεχνολογίες, όπως είναι τα βελτιωμένα παπούτσια για τους δρομείς ή σε αλλαγές των κανονισμών, όπως η σκέψη κατάργησης της βαλβίδας στο μήκος.
Τα "Enhanced games" και ο Γρηγόρης Λέων που αποκαλύπτει τους κινδύνους
Οι “Enhanced games” είναι ένα θέμα με τρεις διαφορετικές οπτικές: τη νομική, την ιατρική και φυσικά την ηθική. Καθ’ ύλην αρμόδιος να μιλήσει και για τις τρεις είναι ο διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”, κάτοχος τριών μάστερ, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λέει για την ιατρική πλευρά: “Εχω δει πώς προωθούν ή διαφημίζουν οι άνθρωποι τη συγκεκριμένη προσπάθεια και τίθεται σοβαρό θέμα. Προβάλλουν ότι θα ελέγχουν ιατρικά τους αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και πριν από αυτούς για τα αναβολικά. Αυτό που αποκρύπτουν είναι ότι για πολλές αναβολικές ουσίες οι επιπλοκές είναι μακροχρόνιες, όχι βραχυχρόνιες.
Ακόμα και αν ελέγχουμε για ένα διάστημα έναν αθλητή, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αθλητής δεν θα έχει κάποια επιπλοκή». Ο κ. Λέων γίνεται ακόμα πιο σαφής: «Για παράδειγμα, οι καρκινογενέσεις είναι πολύ συχνές. Μιλάμε για χημικές ουσίες που διαταράσσουν τον οργανισμό με επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε μακρύτερο χρονικό διάστημα”.
Ο κ. Λέων είναι κατηγορηματικός και για τη νομική πλευρά: “Δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Εχουμε παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας. Αλλωστε μέσα σε αυτές τις ουσίες έχουμε και ναρκωτικές ουσίες, άκρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αλίμονο αν τις επιτρέψουμε ελεύθερα”. Το ηθικό μέρος είναι εξίσου σημαντικό: “Το ηθικό κομμάτι που αναδεικνύεται από την όλη αυτή κίνηση είναι σημαντικό, καθώς χάνεται εξ ολοκλήρου το ευ αγωνίζεσθαι, το να αγωνίζεσαι επί ίσοις όροις. Θα φτάσουμε σε έναν αθλητισμό όπου θα υπερτερούν όχι οι καλύτεροι, αλλά αυτοί που θα έχουν τους περισσότερους οικονομικούς πόρους για να πληρώνουν ιατρικές ομάδες και αναβολικά. Οι άνθρωποι θα γίνουν εργαλεία. Θα τους κάνουν πειραματόζωα για οικονομικούς λόγους. Θα είναι ένας οικονομικός ανταγωνισμός, όχι αθλητικός αγώνας”.
"Ολυμπιακοί αγώνες" με αναβολικά, χρήμα και νιάτα
Αθλητές-πειραματόζωα, θυσία στον βωμό του χρήματος, σύγχρονοι Φάουστ, πρόθυμοι να παραχωρήσουν την ψυχή τους στον διαβολικό Μεφιστοφελή, με αντάλλαγμα τη βοήθειά του προκειμένου να ξαναβρούν τη νεότητά τους, όπως ακριβώς συμβαίνει στην τραγωδία του Γκέτε. Τη νεότητα που έταξε ο Ντε Σόουζα, μιλώντας πρόσφατα στον “Independent”: “Δεν έχει να κάνει με τα στεροειδή και την αύξηση των μυών. Αφορά στο να είσαι καλύτερος, ισχυρότερος, ταχύτερος, νεότερος αθλητής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και ποιος δεν θέλει να είναι νεότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;”.
Το "ραβδάκι" για τη νεότητα τάζουν οι "Ολυμπιακοί αγώνες" με αναβολικά;
Εχει τάξει και άφθονο χρήμα για τις πέντε κατηγορίες αθλημάτων -στίβος, κολύμβηση, άρση βαρών, γυμναστική και μαχητικά αθλήματα-, που θα είναι στο πρόγραμμα των αγώνων, που θα διεξάγονται κάθε χρόνο. Αν και υποστηρίζει πως “θέλω να δω έναν αθλητή 40, 50, 60 ετών να σπάει παγκόσμια ρεκόρ, γιατί η ιατρική επιδόσεων είναι το ραβδάκι για την αντιγήρανση, είναι η διαδρομή προς την πηγή της νεότητας”, πριμοδοτεί κάθε ρεκόρ έχοντας ήδη οικονομική στήριξη. Εχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον Γερμανοαμερικανό Πίτερ Τιλ, ιδρυτή της PayPal, τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο Κρίστιαν Ανγκερμάγιερ, ιδιοκτήτη της Apeiron Investment Group με έδρα τη Μάλτα, η οποία επενδύει μεταξύ άλλων σε βιοεπιστήμες, Τεχνητή Νοημοσύνη και κρυπτονομίσματα, και τον Ινδοαμερικανό Μπαλάγι Σρινιβάσαν, που μέσω των κρυπτονομισμάτων έχει θησαυρίσει. “Ο λόρδος Κόε αντιπροσωπεύει άλλη εποχή του αθλητισμού, η οποία εκτιμούσε την καθαρότητα του παιχνιδιού.
Το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε. Οι ‘‘Ενισχυμένοι αγώνες’’ αντιπροσωπεύουν κάτι νέο, την ένωση του αθλητισμού και της επιστήμης. Μπορεί να το αποκαλεί ανοησία, αλλά οι προσβολές δεν κερδίζουν. Οι ‘‘Enchanced games’’ είναι αναπόφευκτοι”, ήταν το μήνυμα του Ντε Σόουζα στην Εναρκτήρια Διάσκεψη για τη Human Enhancement (Ανθρώπινη Ενίσχυση) στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο.
Δημοσιέυθηκε στην "Απογευματινή της Κυριακής"