Εθνική Ελλάδας: Δεν έχει προπονητή και χρόνο, αλλά υποχρεώσεις
Εθνική εναντίον εκλογών
Η Εθνική Ελλάδας πηγαίνει στην Γερμανία όχι όμως στο Euro 2024, έχει μπροστά της μια «φορτωμένη» διετία με Nations League και Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις εκλογές της ΕΠΟ.
Τη στιγμή που η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα της εστίας της Εθνικής Ελλάδας, μετά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Νίκα Κβεκβεσκίρι στην Boris Paichadze Arena την περασμένη Τρίτη, στέλνοντας τη Γεωργία για πρώτη φορά σε Euro, λογικά θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτόματα και το plan B της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την Εθνική ομάδα. Αυτό, αν θεωρήσουμε ότι το plan Α για την Ελλάδα θα αφορούσε την περίπτωση που ο Γκουστάβο Πογέτ και οι παίκτες αυτή τη στιγμή ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για τη Γερμανία.
Ποτέ δεν θα μάθουμε αν υπήρξε τέτοιο πλάνο, ξέρουμε όμως ότι δεν υπήρξε plan B, διαχείριση δηλαδή ακριβώς της κατάστασης που τώρα βιώνει ο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος, το ‘χε τούμπανο ότι αποκλεισμός από το Euro 2024 θα σήμαινε αυτομάτως μετάβαση στην μετά-Πογέτ εποχή για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Θα περίμενε κανείς ότι το αυτονόητο θα ήταν των φρονίμων τα παιδιά να έχουν μαγειρέψει πριν πεινάσουν. Φαίνεται όμως ότι μόνο των φρονίμων δεν είναι τα συγκεκριμένα παιδιά. Η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Μπορεί τα σενάρια να θέλουν την ΕΠΟ να σκέφτεται τον Φερνάντο Σάντος, τον Μανόλο Χιμένεθ, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τον Γιώργο Δώνη, όμως μάλλον τις εκλογές έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποί της.
Εθνική Ελλάδας και Nations League
Οι επίσημες υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας για το επόμενο Nations League δεν αργούν. Θα αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθούν στις 17 Νοεμβρίου 2024. Στο διάστημα αυτό το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα δώσει συνολικά έξι αγώνες ποδοσφαίρου μετέχοντας στον 2ο όμιλο της League Β με την Αγγλία η οποία είναι το απόλυτο φαβορί στο γκρουπ και τις Φινλανδία, Ιρλανδία.
Αναλυτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ως εξής: 1η αγωνιστική (7 Σεπτεμβρίου 2024): Ελλάδα-Φινλανδία (21:45), Ιρλανδία-Αγγλία (19:00), 2η αγωνιστική (10 Σεπτεμβρίου 2024): Ιρλανδία-Ελλάδα (21:45), Αγγλία-Φινλανδία (21:45), 3η αγωνιστική (10 Οκτωβρίου 2024): Αγγλία-Ελλάδα (21:45), Φινλανδία-Ιρλανδία (21:45), 4η αγωνιστική (13 Οκτωβρίου 2024): Ελλάδα-Ιρλανδία (21:45), Φινλανδία-Αγγλία (19:00), 5η αγωνιστική (14 Νοεμβρίου 2024): Ελλάδα-Αγγλία (21:45), Ιρλανδία-Φινλανδία (21:45) και 6η αγωνιστική (17 Νοεμβρίου 2024): Φινλανδία-Ελλάδα (19:00), Αγγλία-Ιρλανδία (19:00).
Στο τέλος της διαδικασίας, ο νικητής του ομίλου προβιβάζεται στη League A, ο 2ος παίζει play off ανόδου με κάποιον 3ο της League A, ο 3ος παίζει playoffs παραμονής με κάποιον 2ο της League C και ο 4ος υποβιβάζεται στη League C.
Εθνική Ελλάδας και Μουντιάλ 2026
Την περιπέτεια του Nations League θα ακολουθήσουν οι προκριματικοί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Μάρτιο του 2025 και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.
Συνεπώς η Ελλάδα έχει μπροστά της μια εξαιρετικά δύσκολη διετία και φυσικά καθόλου χρόνο για ξόδεμα. Προτού φτάσουμε σε όλα όσα προαναφέρθηκαν θα ξαναδούμε την Εθνική σε ένα φιλικό με άρωμα Euro. Θα αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γερμανία την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Borussia Park του Monchengladbach.
Θεωρητικά, ένα τέτοιο ματς θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον διάδοχο του Πογέτ να κάνει τις πρώτες δοκιμές του και να γνωριστεί με τους παίκτες, αλλά και τους συνεργάτες του, αν αληθεύουν τα όσα περί αποχωρήσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Αυτό θα έδειχνε επίσης μια ποδοσφαιρική κουλτούρα σύμφωνα με την οποία η Εθνική θα ήταν υπεράνω όλων. Τέτοιο κουλτούρα όμως διαθέτουν απ’ ότι φαίνεται άλλες χώρες αλλά όχι η Ελλάδα. Διότι στη δική μας γειτονιά, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπεράνω όλων είναι η εκλογική μάχη που έρχεται και αφορά τα ηνία της Ομοσπονδίας.
Το συμβόλαιο του Ουρουγουανού λήγει και η ιρλανδική «Mirror» τον στέλνει στην Εθνική Ιρλανδίας, αντίπαλο δηλαδή της Ελλάδας στο Nations League. Ο αντικαταστάτης του, με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο και ίσως προλάβει το φιλικό με τη Γερμανία, ίσως πάλι όχι οπότε θα πάμε σε αυτό με υπηρεσιακό προπονητή.
Η Εθνική Ελλάδας και το ποσό που έχασε η ΕΠΟ
Ενός κακού μύρια έπονται κατά το απόφθεγμα του Σοφοκλή, το οποίο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του αποκλεισμού της Εθνικής ομάδας από το Euro 2024. Τεράστιο το αγωνιστικό πλήγμα που υπέστη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, σημαντική και η οικονομική ζημιά για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA έχει αποφασίσει το σύστημα διανομής των μπόνους για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Euro 2024. Συνολικά το ποσό ανέρχεται σε 331 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε ομάδα που μετέχει στο τουρνουά θα εισπράξει ως μπόνους συμμετοχής 9,25 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το ποσό έχασε η ΕΠΟ και πήρε η Γεωργία και μάλιστα η απώλεια μπορεί να θεωρηθεί μεγαλύτερη καθώς το συνολικό ποσό μπορεί να αυξανόταν στην περίπτωση που η πορεία της Εθνικής στον τουρνουά ήταν καλή. Σε κάθε ματς το μπόνους ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ για τη νίκη και σε 500.000 ευρώ για την ισοπαλία. Η πρόκριση τους «16» θα αποφέρει επιπλέον 1,5 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες που θα καταφέρουν να συνεχίσουν σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης.
Η ζημιά αγγίζει και τους ίδιους τους παίκτες της Εθνικής ομάδας, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ είχε ανακοινώσει την απόφασή της να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου την καταβολή πριμ ύψους 50% των χρημάτων της UEFA προς τους διεθνείς, εάν προκρίνονταν στο Euro.
Η Εθνική Ελλάδας, ο “Ντέλιας”, ο Κουλιεράκης, ο Τζόλης και τ’ άλλα παιδιά
Η νέα εποχή στην οποία πρόκειται να περάσει η Εθνική ομάδα, είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές σε πρόσωπα παικτών που ενδεχομένως ταυτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ουσιαστικά ο νέος κόουτς της Εθνικής θα πρέπει να στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στο νέο αίμα, παίκτες δηλαδή που έχουν αποδείξει κυρίως σε συλλογικό επίπεδο ότι διαθέτουν περίσσιο ταλέντο, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα. Άλλωστε είναι αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος μιας άκρως απαιτητικής διετίας, η οποία ακολουθεί και οι σωματικές αντοχές όλων θα δοκιμαστούν ενδεχομένως περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν.
Το νόμισμα στη μια όψη του αναφέρει λοιπόν ότι κάποιοι είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι, σιγά σιγά να αποχωρήσουν. Ο ηλικιακός πίνακας δείχνει αμείλικτος για δύο από αυτούς. Ο λόγος για τον 37χρονο Γιώργο Τζαβέλλα και τον 36χρονο Κάρλος Ζέκα. Απόλυτα θεμιτό να μην θέλει κανένας από τους δύο να αποχωρήσει –ειδικά για τον Τζαβέλλα όλοι γνωρίζουν το πάθος του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα- όμως και για τους δύο φαίνεται πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Ίσως οι δύο συγκεκριμένοι είναι και οι μόνοι που λόγο ηλικίας θα πρέπει σιγά σιγά να αφήσουν πίσω τους την Εθνική ομάδα. Η περίπτωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη είναι εντελώς διαφορετική λόγω θέσης κι ας είναι έτοιμος να κλείσει τα 35 του χρόνια τον ερχόμενο Ιούλιο. Όσον αφορά τους υπόλοιπους παίκτες, ο Πέτρος Μάνταλος είναι ο μεγαλύτερος, όμως δεν είχε κλείσει καν τα 33του, ως εκ τούτου η διετία που ακολουθεί κάθε άλλο παρά απαγορευτική δείχνει για εκείνον.
Οι πιτσιρικάδες της Εθνικής Ελλάδας
Γυρίζοντας το νόμισμα από την άλλη πλευρά ή αν προτιμάτε τον ηλικιακό πίνακα ανάποδα βρίσκουμε το αύριο της Εθνικής ομάδας. Εκεί θα εντοπίσουμε τον 20άρη Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, τον 21χρονο Γιάννη Κωνσταντέλια και τον 22χρονο Χρήστο Τζόλη. Τους τρεις δηλαδή πιτσιρικάδες της Εθνικής που όμως μπορούν υπό προϋποθέσεις να μετατραπούν σε πρώτα βιολιά της ορχήστρας. Ο Κουλιεράκης που μόλις τον περασμένο Γενάρη προσπάθησε να αποκτήσει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ο κατά τον Ραζβάν Λουτσέσκου «ποιητής του ποδοσφαίρου», Κωνσταντέλιας, που έχει κάνει ένα σορό προπονητές στην Ευρώπη να βάλουν στο μπλοκάκι τους το όνομά του. Και ο Τζόλης των 17 γκολ και των 8 ασίστ στη Β΄ κατηγορία της Γερμανίας με τη φανέλα της Φορρτούνα Ντίσλεντορφ. Αυτός που είδε το ματς με τη Γεωργία από την εξέδρα, καθώς αποκλείστηκε από την αποστολή.
Η αναζήτηση για την Εθνική Ελλάδας
Κοντά στους τρεις προαναφερθέντες ως νέο αίμα λογίζεται και ο Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος στα 24 του είναι Έλληνας με τα περισσότερα γκολ στη Super League. Προφανώς η αναζήτηση παικτών σε αυτές τις ηλικίες –ενδεχομένως ο 22χρονος τερματοφύλακας της Λάτσιο, Χρήστος Μανδάς- είναι μια άλλη δύσκολη και εξαιρετικά σημαντική αποστολή που χρειαστεί να φέρουν εις πέρας τα νέα μέλη του τεχνικού τιμ.
Από κει και πέρα στο ρόστερ υπάρχει το τιμ των 26αρηδων, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Παυλίδης και οι λίγο μεγαλύτεροι Χατζηγιοβάννης, Ρότα, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας. Ηγετικές μορφές οι 30άρηδες Μπακασέτας, Μασούρας, δίπλα τους ο Σιώπης, και οι μεγαλύτεροι πλέον Μπουχαλάκης, Μπάλντοκ.
Σιγά σιγά στο κάδρο της Εθνικής ομάδας θα πρέπει να μπει και πάλι και ο πιο πολυσυζητημένος, δια της απουσίας του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ποδοσφαιριστής. Ο λόγος για τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει: «Θεωρώ ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε και θέλω να αφοσιωθώ στις υποχρεώσεις της ομάδας μου. Ελπίζω η απόφασή μου να αποχωρήσω από την Εθνική ομάδα να γίνει σεβαστή από όλους». Ενδεχομένως ο κύκλος του με την Εθνική ομάδα, στα 31 του να μην έχει κλείσει παρά τα λεγόμενά του αρκεί να βρεθεί κάποιος να τον πείσει γι’ αυτό. Η ποιότητά του είναι αδιαμφησβήτητη όπως και η εμπειρία του, στοιχεία απόλυτα απαραίτητη για τη νέα Εθνική ομάδα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".