Η ΑΕΚ γνώριζε ότι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τη 2η αγωνιστική των playoffs της Super League αποτελούσε το πρώτο από τα τρία διαδοχικά ντέρμπι που έχει να διαχειριστεί σε διάστημα μιας εβδομάδας για να φτάσει στο πρώτο match point στη μάχη του τίτλου.

Ο Ολυμπιακός από τη δική του πλευρά ήξερε ότι η πρώτη του ήττα στην “Opap Arena” για το πρωτάθλημα στη σύντομη ιστορία του νεόδμητου γηπέδου της ΑΕΚ, θα ήταν καταδικαστική για τα όποια σχέδια ολικής ανατροπής που έχει καταστρώσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Το τελικό 1-0 που σφράγισε την πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στο νέο της γήπεδο για το πρωτάθλημα, μοιάζει με "μαγική εικόνα" βάσει της εικόνας της αναμέτρησης και φέρει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα ενός ποδοσφαιριστή που έχει ακούσει τα εξ αμάξης από τους φίλους του "Δικέφαλου": Τον Γιώργο Αθανασιάδη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας ήταν εκείνος που κράτησε όρθια την ομάδα του σε ολόκληρο το 90λεπτο και τελικά ο Ελίασον "σκότωσε" τους Πειραιώτες με... κυνικό και ψυχρό τρόπο στις καθυστερήσεις. 

Το μυαλό των παικτών ΑΕΚ και Ολυμπιακού βρισκόταν αρχικά στην άμυνα

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα στον αγωνιστικό χώρο της “Αγιά Σοφιάς” – ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης – ήταν ότι οι ποδοσφαιριστές των δύο αντιπάλων είχαν πρώτιστα τη σκέψη τους στα ανασταλτικά και όχι στα επιθετικά τους καθήκοντα.

Ο Άμραμπατ για παράδειγμα ήταν κάκιστος επιθετικά, αλλά έμοιαζε προσηλωμένος στις βοήθειες στον Ρότα, προκειμένου να μη βρει πεδίο δράσης ο εξαιρετικά φορμαρισμένος Ποντένσε. Στην αντίπερα όχθη για πρώτη φορά, ενδεχομένως, από τη μέρα που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, ο Ροντινέι είχε τόσο λίγες προωθήσεις προς τα αντίπαλα καρέ. Ο Βραζιλιάνος είχε σαφή εντολή να μην δώσει την ευκαιρία στους γηπεδούχους να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης από την αριστερή πλευρά ανάπτυξής τους και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε.

Ο Ολυμπιακός τις μεγάλες ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου

Σε μια “μαγική” ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 30.000 φίλοι της “Ένωσης” κρατώντας στα χέρια τα επετειακά κίτρινα σημαιάκια για τον εορτασμό ενός αιώνα ζωής από τη μέρα ίδρυσης της αγαπημένης τους ομάδας, οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα εμφανίστηκαν αρκετά πιεστικοί στο πρώτο πεντάλεπτο του παιχνιδιού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d084alwelzip)

Ωστόσο τα πρώτα καρδιοχτύπια της βραδιάς ήταν… κιτρινόμαυρα και όχι ερυθρόλευκα! Κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που άγγιξε πρώτη το γκολ όταν στο 9’ ο Αθανασιάδης σταμάτησε εντυπωσιακά εξ επαφής κεφαλιά του Μασούρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d084koya5t2h)

Ο Έλληνας πορτιέρο, μάλιστα, εξελίχθηκε στο μεγάλο πρωταγωνιστή των πρώτων 45 λεπτών, καθώς στις καθυστερήσεις εξουδετέρωσε ξανά σωτήρια προσπάθεια του Ελ Κααμπί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d085kjpukqhd)

Ο Αθανασιάδης βρέθηκε… από το πουθενά στα δοκάρια της “Ένωσης”, λόγω ενοχλήσεων που αισθάνθηκε ο Στάνκοβιτς και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του αγωνιζόμενος για πρώτη φορά βασικός μετά τη ρεβάνς της ΑΕΚ με τον Άρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” για το κύπελλο Ελλάδος.

Το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου είδε την ΑΕΚ να αδυνατεί να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του Ολυμπιακού (στην οποία δέσποζε η ηγετική μορφή του Κάρμο) και μόλις μια φορά οι παίκτες των γηπεδούχων βρέθηκαν σε θέση βολής, αλλά το σουτ του Γκατσίνοβιτς από το ύψος της περιοχής δεν ανησύχησε τον Τζολάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d08526etqny1)

Οι δύο φάσεις του Λιβάι που διαμαρτυρήθηκε η ΑΕΚ χωρίς να έχει δίκιο

Το πρόβλημα στο οποίο χρειαζόταν να βρει λύσεις ο Αλμέιδα αφορούσε κυρίως τον απεγκλωβισμό του Λιβάι Γκαρσία, που έμοιαζε ολοκληρωτικά αφοπλισμένος στο πρώτο μισό του αγώνα. Μια φορά κατάφερε να βρεθεί ο χαρισματικός επιθετικός από το Τρινιντάτ σε θέση βολής, αλλά δέχτηκε την πίεση του Ρέτσου στο ύψος της περιοχής. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για αντικανονική χρήση του χεριού του διεθνή αμυντικού, όμως ο Γιουγκ άφηνε καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου τέτοιου είδους σωματικές επαφές σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d084paw3ptnt)

Ο Λιβάι, πρωταγωνίστησε και στην πρώτη άξιας αναφοράς φάση του δευτέρου ημιχρόνου, με τους "κιτρινόμαυρους" να διαμαρτύρονται για ανατροπή του από τον Κάρμο στο 51', αλλά όπως προκύπτει και από τα ριπλέι δεν υπήρχε η παραμικρή επαφή των δύο παικτών. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d085v9jth1qx)

Ωστόσο ήταν ολοφάνερο από τα πρώτα λεπτά της επανάληψης ότι η άμυνα του Ολυμπιακού είχε αρχίσει να αισθάνεται ολοένα και περισσότερο τον πιο ποιοτικό παίκτη που διαθέτει η "Ένωση" στο ρόστερ της. Ο Γκαρσία ήταν μια διαρκής πηγή κινδύνου από το 46' έως το 65', και θα μπορούσε να έχει σερβίρει έτοιμο γκολ στον Άμραμπατ στο 62' αν δεν υποδεικνυόταν σωστά σε θέση οφσάιντ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0862xq9ywrl)

Δύο λεπτά αργότερα δεν ήταν το σημαιάκι του βοηθού εκείνο που του στέρησε τη χαρά του γκολ, αλλά η έγκαιρη έξοδος του Τζολάκη εκτός περιοχής που πρόλαβε την εκτέλεσή του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0864idjn6oh)

Η ΑΕΚ την πίεση και πάλι ο Ολυμπιακός τη μεγάλη ευκαιρία

Και πάλι, όμως, μπορεί η ΑΕΚ να είχε την υπεροχή και να πίεζε περισσότερο ωστόσο - όπως συνέβη και στο πρώτο ημίχρονο - ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που έχασε την πρώτη σπουδαία ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου, όταν ο Ζέλσον Μαρτίνς (που είχε  μόλις μπει στο παιχνίδι) ξεχάστηκε από την άμυνα των γηπεδούχων, αλλά αστόχησε από πολύ πλεονεκτική θέση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d08698u4owi9)

Μπαίνοντας στο τελευταίο τέταρτο ενός ντέρμπι που άπαντες ήθελαν να αποφύγουν το... μοιραίο λάθος, οι δύο προπονητές επέλεξαν να "κλείσουν" τη βραδιά με τέσσερα φορ στο χορτάρι. Λιβάι - Πόνσε από τη μία, Ναβάρο - Γιόβετιτς από την άλλη, αν και η φάση που αρχικά σήκωσε στο πόδι τη Νέα Φιλαδέλφεια είχε δράστη τον Τσούμπερ στο 78'. Για καλή τύχη του Ελβετού στα ριπλέι φάνηκε ότι ήταν εκτεθειμένος γιατί το γκολ που έχασε θα τον... στοίχειωνε μέχρι το φινάλε της σεζόν. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d086jrcpa8n5)

"Ήρωας" Αθανασιάδης και στο φινάλε, εκτελεστής Ελίασον

Ο ήρωας της βραδιάς πάντως δεν φορούσε ούτε κιτρινόμαυρα, ούτε ερυθρόλευκα... αλλά κατάμαυρα. Ο Γιώργος Αθανασιάδης εξελίχθηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή του ντέρμπι, καθώς για άλλη μια φορά όρθωσε το ανάστημά του και με εκπληκτική επέμβαση σταμάτησε και τον Τσικίνιο στο 82', με τον Γιόβετιτς να αστοχεί στο ριμπάουντ! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d086muq6d6b5)

Ο πορτιέρο της ΑΕΚ, μάλιστα, έδειξε να απομακρύνει την μπάλα από την εστία του ακόμη και με τα... μάτια! Στο 88' νέα τεράστια ευκαιρία με τον Μαυροβούνιο επιθετικό του Ολυμπιακού που "πάγωσε" την "Opap Arena" με την μπάλα να φεύγει ελάχιστα εκατοστά άουτ. 

Κι ενώ στον πάγκο του Ολυμπιακού... τράβαγαν τα μαλλιά τους με τις διαδοχικές ευκαιρίες το σενάριο έμελλε να γίνει ακόμη χειρότερο στις καθυστερήσεις. Κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, ο Ελίασον βρήκε ελεύθερο διάδρομο προς την εστία του Τζολάκη στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και με ψύχραιμο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 προκαλώντας... ντελίριο στις εξέδρες! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d086pxjiaef5)

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα (77' Πόνσε), Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι (70' Μάνταλος), Γιόνσον, Άμραμπατ (70' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (70' Τσούμπερ), Πινέδα, Γκαρσία (86' Λιούμπισιτς).

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι, Ορτέγκα, Κάρμο, Ρέτσος, Έσε, Τσικίνιο (90+3' Ελ Αραμπί), Φορτούνης (79' Γιόβετιτς), Μασούρας (61 Ζέλσον Μαρτίνς), Ποντένσε, Ελ Κααμπί (61' Ναβάρο).