Η ρεαλιστική προσέγγιση του αγώνα με την ΑΕΚ είναι μία: ο Ολυμπιακός έχασε το πλεονέκτημα να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του. Πλέον, ακόμη και 24 βαθμούς (8 στα 8) να κάνουν οι Ερυθρόλευκοι στα play offs της Super League, κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Ούτε καν ότι θα είναι κοντά στην κορυφή. Και αυτό είναι το μεγάλο πλήγμα που προκάλεσε το γκολ του Ελίασον στο 91ο λεπτό.

Ένα γκολ κόντρα στη ροή, την εικόνα, αλλά και την αίσθηση του αγώνα. Με τον Ολυμπιακό να κάνει την πιο γεμάτη εμφάνιση της σεζόν. Να δημιουργεί (και να χάνει) συγκλονιστικές ευκαιρίες. Να κυριαρχεί σε κάθε πήχη του αγωνιστικού χώρου. Να δείχνει ποιοτική και αγωνιστική ανωτερότητα. Να παίζει σαν πρωταθλητής μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια και να κάνει μια εντυπωσιακή “δήλωση” ικανοτήτων και ποιότητας. Και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αντίθετα, είναι ένα πολύ ξεκάθαρο δείγμα γραφής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d087kircya9d)

O Ιανουάριος που άλλαξε τα πάντα στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι εγκλωβίστηκε στις κακές επιλογές του Αντόνιο Κορδόν και των συνεργατών του. Αλλά οι κινήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο άλλαξαν την κατάσταση. Η είσοδος στην αγωνιστική εξίσωση ποδοσφαιριστών όπως ο Τσικίνιο, ο Νταβίντ Κάρμο, ο Αντρέ Όρτα, αλλά και οι Ζέλσον Μαρτίνς, Νέλσον Άμπι προσέδωσε διαφορετική δυναμική στους Ερυθρόλευκους. Και παράλληλα “έδειξε” τι υπάρχει και τι λείπει από το ρόστερ.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο σημερινός Ολυμπιακός είναι μια ομάδα 14-15 ποδοσφαιριστών υψηλής ποιότητας. Αυτή είναι μια σπουδαία βάση για το μέλλον. Μια βάση που δείχνει ότι με κατάλληλες κινήσεις το καλοκαίρι, στοχευμένες, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και παίκτες με δίψα και όρεξη για διακρίσεις, αλλά και βασικό προσόν την ταχύτητα, μπορεί να προκύψει ένα ρόστερ που θα κάνει πολύ σημαντικά πράγματα.

Ο Ολυμπιακός, οι ανανεώσεις, οι δανεικοί και ο “ιδιαίτερος” Κάρμο

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να παράγει ποδόσφαιρο όπως αυτό στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι η απόδειξη πως κάτι καλό έχει δημιουργηθεί. Προφανώς και χρειάζεται πολλή δουλειά.

Προφανώς και θα πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά και να μείνουν ποδοσφαιριστές, είτε που τελειώνουν τα συμβόλαιά τους (Φορτούνης, Τζολάκης, Μασούρας) είτε να αποκτηθούν με κανονική μεταγραφή παίκτες προερχόμενοι από δανεισμό (Ποντένσε, Ορτα). Και φυσικά υπάρχει και η υπόθεση Κάρμο, την οποία έχουμε αναλύσει διεξοδικά πόσο δύσκολο είναι να προκύψει αγορά. Αλλά όχι απίθανο να προκύψει... νέος δανεισμός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0853pb7ev95)

Ο σημερινός Ολυμπιακός πρέπει να είναι για όλους (μισή) εικόνα από το μέλλον. Πάνω σε αυτή την ομάδα που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο πρέπει να γίνουν οι σωστές ενέσεις ποιότητας και αθλητικότητας. Προφανώς χρειάζονται αρκετές προσθήκες. Αλλά ήδη κάποιες έχουν γίνει.

Ο Κοστίνια έρχεται για backup του Ροντινέι. Ο Άμπι είναι παίκτης τρομερής προοπτικής. Ο Αλέξης Καλογερόπουλος έδειξε φέτος στον Βόλο πως είναι ο κορυφαίος Ελληνας στόπερ κάτω των 20 ετών. Επίσης, υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Μπιέλ (27 ετών) και ο Αγκιμπού Καμαρά (22 ετών), που εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να προσφέρουν πολλά.

To Europa Conference League και η κομβική τρίτη θέση για τον Ολυμπιακό

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί με 6-7 σημαντικές κινήσεις το καλοκαίρι (π.χ. στόπερ, αριστερό μπακ, 6άρι, σέντερ φορ) να ενισχύσει την εξαιρετική βάση που έχει δημιουργήσει. Αφήνοντας, παράλληλα, χώρο και χρόνο για 2-3 παιδιά από τη χρυσή γενιά (Κωστούλας, Παπακανέλλος, Μουζακίτης, Κουτσίδης) που αναδεικνύει η ακαδημία του.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν επ' ουδενί ότι ο Ολυμπιακός πρόκειται να παρατήσει τη σεζόν. Το αντίθετο. Οι Ερυθρόλευκοι, έχοντας παράλληλα το εξόχως σημαντικό μαξιλαράκι του Europa Conference League στην άλλη μασχάλη, οφείλουν να συνεχίσουν με την ίδια δυναμική και εξίσου καλό ποδόσφαιρο έως το τέλος της σεζόν. Και με νίκες, βεβαίως.

Διότι η χρονιά όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά είναι κομβικό να κατακτηθεί τουλάχιστον η 3η θέση, για να εξασφαλίσει ο σύλλογος μια θέση στην Ευρώπη τη νέα σεζόν. Και όπως φάνηκε φέτος, το Conference είναι μια διοργάνωση που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις σημαντικά πράγματα.