Τζόρτζιο Μαρκέτι στην Απογευματινή: "Η UEFA, τα νέα κύπελλα Ευρώπης και o θησαυρός της Ελλάδας"
Αποκλειστική συνέντευξη
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, μίλησε στην “Απογευματινή της Κυριακής” για τις αλλαγές στο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τη νέα γενιά φιλάθλων με… τα κινητά και τα I-pads, και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.
Είναι το πρόσωπο που αντανακλά εδώ και πολλά χρόνια το… χτυποκάρδι εκατομμυρίων φιλάθλων σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε φορά που τα μπαλάκια των κληρώσεων της UEFA βγαίνουν από τις παραδοσιακές “σαλατιέρες” στα γραφεία της Νιόν και οριοθετούν το μονοπάτι που ακολουθεί κάθε ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Με την εγκαρδιότητά του, την απλότητα, αλλά και το μεσογειακό του ταμπεραμέντο (καθότι γεννημένος στο Λουίνο της Ιταλίας, μια μικρή γραφική πόλη στην περιοχή του Βαρέζε κοντά στα ελβετικά σύνορα) είναι αναμφισβήτητα το πιο αναγνωρίσιμο τηλεοπτικά πρόσωπο της UEFA. “Όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα υπάρχει άγχος στις κληρώσεις όταν ξέρεις ότι τόσα εκατομμύρια άνθρωποι σε παρακολουθούν και ταυτόχρονα… αγωνιούν”, έχει περιγράψει την εμπειρία του όποτε ανεβαίνει στη σκηνή για να καλωσορίσει ομάδες και φιλάθλους από κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο Τζόρτζιο Μαρκέτι, όμως, είναι πολλά περισσότερα από τον οικοδεσπότη των κληρώσεων των Κυπέλλων Ευρώπης. Αναπληρωτής γενικός γραμματέας και διευθυντής ποδοσφαίρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ο πολύπειρος 64χρονος παράγοντας επισκέφτηκε μεσοβδόμαδα τη χώρα μας – συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, τον διευθυντή διασυλλογικών διοργανώσεων, Τομπίας Χέντσουκ, τον διευθυντή στρατηγικής ανάπτυξης των διασυλλοτικών διοργανώσεων, Στεφάν Ανσελμό και τον media consultant της UEFA, Ανδρέα Δημάτο, προκειμένου να παρουσιάσουν στις ομάδες της Super League και σε Έλληνες δημοσιογράφους το καινοτόμο νέο format των Κυπέλλων Ευρώπης που από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής μας καθημερινότητας.
Οι ριζικές αλλαγές σε UEFA Champions League, Europa League και Europa Conference League
Ποιες είναι όμως οι βασικές καινοτομίες του format σε Champions League, Europa League και Conference League οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και τις ελληνικές ομάδες;
1) Αυξάνεται κατά δώδεκα ο αριθμός των ομάδων που θα προκρίνονται στην πρώτη φάση των τριών διοργανώσεων. Αντί για τις 32 που συμμετείχαν στην πρώτη φάση των ομίλων κάθε κυπέλλου, πλέον θα παίρνουν μέρος 36 (συνολικά 108 από 96 που προκρίνονταν μέχρι σήμερα).
2) Αυξάνεται ο αριθμός των εγγυημένων αγώνων που θα δίνουν οι ομάδες σε Champions και Europa League, προτού φτάσουμε στις φάσεις των νοκ άουτ. Αντί για 6 θα δίνουν πλέον 8 παιχνίδια (προστίθεται αγωνιστική δραστηριότητα και τον Ιανουάριο).
3) Καταργούνται οι όμιλοι της πρώτης φάσης που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 (αρχικά στο Champions League) και αντικαθίστανται από ενιαία βαθμολογία. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι 36 ομάδες που θα συμμετέχουν ξεκινούν από 0 βαθμούς και στο φινάλε καταλαμβάνουν τη θέση από το 1 έως το 36 που θα αντιστοιχεί στη συγκομιδή βαθμών που θα έχουν κατακτήσει στα 8 ή τα 6 (στο Conference League) παιχνίδια που θα έχουν δώσει.
4) Οι ομάδες πλέον θα μπορούν να κληρωθούν και στην πρώτη φάση με αντιπάλους από το ίδιο pot δυναμικότητας. Κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται τη διεξαγωγή περισσότερων ντέρμπι ανάμεσα στις “μεγάλες δυνάμεις” από την πρώτη φάση, αλλά και την αύξηση των πιθανοτήτων ομάδων χαμηλότερης δυναμικότητας να κερδίσουν βαθμούς καθώς δεδομένα θα κληρώνονται πλέον και με αντιπάλους της δικής τους δυναμικής.
5) Καταργείται η “μετακόμιση” ομάδων από διοργάνωση σε διοργάνωση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Οι οκτώ πρώτες της βαθμολογίας κάθε κυπέλλου προκρίνονται απ’ ευθείας στους “16”, οι ομάδες στις θέσεις 9 έως 24 δίνουν διπλούς αγώνες playoffs (διασταυρωμένες ανάλογα με τη θέση που έχουν τερματίσει π.χ. 9-24, 10-23 κ.ο.κ) και οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36 αποκλείονται.
6) Συνδέεται άμεσα η πορεία των ομάδων στην πρώτη φάση με τα νοκ άουτ. Οι ομάδες, για παράδειγμα, που θα τερματίσουν στην 1η και στη 2η θέση της βαθμολογίας των τριών διοργανώσεων, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα διασταυρωθούν πριν το μεγάλο τελικό. Θα λανσαριστεί, δηλαδή, μια μορφή bracket ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται στα επαγγελματικά τουρνουά του τένις.
Τζόρτζιο Μαρκέτι: “Μετεξέλιξη ναι, επανάσταση όχι”
Ο Τζόρτζιο Μαρκέτι αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια ακρογωνιαίο λίθο των συγκεκριμένων “επαναστατικών” αλλαγών. Αν και ο ίδιος αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο “επανάσταση”, ή να συγκρίνει τη μεταρρύθμιση στο format των κυπέλλων Ευρώπης με τη “γέννηση” του Champions League το 1992.
“Δε νομίζω ότι μπορούμε να αποκαλέσουμε ‘επανάσταση’ τη νέα δομή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τη γέννηση του Champions League στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Ο λόγος είναι απλός: Όταν η UEFA αποφάσισε να δημιουργήσει εκείνα τα χρόνια τη συγκεκριμένη διοργάνωση… απλά δεν υπήρχε Champions League. Ήταν κάτι ολοκληρωτικά καινούργιο. Μια καινοτομία! Δεν είχαμε ομίλους, δεν είχαμε πολλαπλή εκπροσώπηση των χωρών στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών. Γι’ αυτό και δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο “επανάσταση” για να περιγράψω τη νέα δομή των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA. Πιο πολύ ταιριάζει ο όρος ‘εξέλιξη’, ή ακόμη καλύτερα ο όρος ‘μετεξέλιξη’”, υπογράμμισε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην “Απογευματινή της Κυριακής”.
Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία σε μια τόσο δραστική παρέμβαση στη μορφή των διασυλλογικών της διοργανώσεων; “Αυτό που προσπαθούμε είναι να χτίσουμε μεθοδικά ένα format που θα βοηθήσει τα κύπελλα Ευρώπης να μαγνητίζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των φιλάθλων για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Και όταν έχεις να διαχειριστείς την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη, όταν καλείσαι να αναβαθμίσεις ακόμη περισσότερο κάτι τόσο πετυχημένο, η πρόκληση είναι και μεγάλη και δύσκολη και γοητευτική”.
Απ’ όλες τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μία μας κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον: Για ποιο λόγο αποφάσισε η UEFA να μην “μεταφέρει” πλέον ομάδες από διοργάνωση σε διοργάνωση μεσούσης της περιόδου; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αν, για παράδειγμα, μια ελληνική ομάδα τερμάτιζε στην τρίτη θέση ομίλου του Europa League… μετακόμιζε στα playoffs του Conference League. Κάτι τέτοιο παύει να υφίσταται.
“Πλέον οι ομάδες που με το σημερινό format αποκτούσαν μια δεύτερη ευκαιρία να μείνουν στην Ευρώπη σε άλλη διοργάνωση, θα μπορούν να το πράξουν στην ίδια. Επιπλέον ναι μεν το υπάρχον σύστημα ενδεχομένως να έστελνε δημοφιλή ευρωπαϊκά κλαμπ να συμμετέχουν και στις άλλες δύο διοργανώσεις – πλην του Champions League – ταυτόχρονα όμως δημιουργούσε ένα καθεστώς ανισότητας για το οποίο είχαμε δεχτεί αρκετά παράπονα”, διευκρινίζει ο Τζόρτζιο Μαρκέτι.
Το ποδόσφαιρο και η “Generation Z” των κινητών και των iPads
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου format των Κυπέλλων Ευρώπης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εκτεταμένη αναφορά των ανθρώπων της UEFA στο ρόλο της επονομαζόμενης “Generation Z” στη νέα εποχή όχι μόνο των κυπέλλων Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το χάσμα γενεών που χωρίζει τα παιδιά που γεννήθηκαν λίγο πριν, ή λίγο μετά το Millenium με τις προηγούμενες γενιές είναι το μεγαλύτερο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και η UEFA προσπαθεί να έχει το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, χωρίς ωστόσο – όπως επισημαίνει ο Τζόρτζιο Μαρκέτι – να παρεμβαίνει στη φύση του αθλήματος.
“Όλες οι έρευνες μας δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας εξακολουθεί να ενδιαφέρεται πολύ για το ποδόσφαιρο. Ακόμη και οι νεότερες γενιές. Το στοιχείο που πάντα έχουμε υπόψη μας είναι να προσαρμόζουμε το ποδόσφαιρο στο περιβάλλον που είναι πιο εξοικειωμένοι στην καθημερινότητά τους οι νέοι. Και η επονομαζόμενη ‘Generation Z’ είναι ταυτισμένη με την τεχνολογία. Όπως άνθρωποι της δικής μας ηλικίας θεωρούμαστε γενιά της τηλεόρασης, έτσι και τα παιδιά που γεννήθηκαν λίγο πριν ή λίγο μετά το Millenium είναι η γενιά των κινητών, των τάμπλετ, των iPads, των ειδικών πλατφορμών”, υποστηρίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA (πατέρας τριών παιδιών και ο ίδιος) και συνεχίζει:
“Το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να αλλάξει, απλά οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εποχής. Ακούω και διαβάζω πολλούς να υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο φθίνει σε ενδιαφέρον σε ότι αφορά την επιρροή του στις νεότερες γενιές. Από που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες, στοιχεία, συγκεκριμένα δεδομένα που πιστοποιούν ακριβώς το αντίθετο”.
Ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα εποχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος που μπορεί να διατελέσει η Ελλάδα στη νέα εποχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Ο Τζόρτζιο Μαρκέτι είναι κατηγορηματικός:
“Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρική χώρα, με πολύ παθιασμένο κοινό για το άθλημα. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα σας υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός θησαυρός. Θα πρέπει, λοιπόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα εκείνα βήματα, να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναδείξει το συγκεκριμένο θησαυρό. Θα πρέπει να γίνουν σοβαρές οικονομικές επενδύσεις. Για παράδειγμα χρειάζεται μεγάλη αναβάθμιση στις γηπεδικές εγκαταστάσεις και στις παροχές που προσφέρονται στους φιλάθλους και δεν αναφέρομαι στις μεγάλες ομάδες, αλλά στις υπόλοιπες”, υποστηρίζει ο Ιταλός παράγοντας και θυμάται τη δυναμική της χώρας μας τα πρώτα χρόνια που μετακόμισε ο ίδιος στη Νιόν:
“Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιστρέψει στο ψηλότερο επίπεδο. Θυμάμαι όταν ξεκινούσα τη θητεία μου στην UEFA τη δεκαετία του 2000, η Ελλάδα βρισκόταν στο Top10 του Ranking των ευρωπαϊκών συλλόγων. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο για τον οποίο δεν μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στη συγκεκριμένη θέση. Ως χώρα διαθέτει τα πάντα: Παράδοση στο ποδόσφαιρο, μεγάλους συλλόγους, πολύ πιστό κοινό που λατρεύει το άθλημα”.
“Στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της βίας”
Στη χώρα μας οι αναφορές… εις το όνομα της UEFA είναι τα τελευταία χρόνια συνεχείς και ουκ ολίγες φορές έχουν αποδειχτεί άκρως επικοινωνιακές και παραπλανητικές.
Πως αντιμετωπίζουν όμως στα γραφεία της Νιόν το “ελληνικό πρόβλημα”; Πως αξιολογούν την προσπάθεια καταπολέμησης της βίας των τελευταίων μηνών; Πόσο αποδοτική έχει αποδειχτεί η στενή συνεργασία του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη;
“Το πρόβλημα της βίας είναι υπαρκτό. Και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, νομίζω ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να καταπολεμηθεί το πρόβλημα και η πορεία της φετινής σεζόν συνοδεύεται από απόλυτα ικανοποιητικά αποτελέσματα”, τονίζει ο Τζόρτζιο Μαρκέτι, υπογραμμίζοντας ότι κανένα στέλεχος της UEFA δεν θεωρεί… βαρίδι την προσπάθεια εύρεσης λύσης στα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο:
“Η υποχρέωσή της UEFA είναι να στέκεται στο πλευρό και των 55 χωρών-μελών της. Αυτή είναι η μοναδική μας αποστολή: Η προώθηση και η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Όχι μόνο δεν θεωρούμε χάσιμο χρόνου την ενασχόλησή μας με χώρες που ζητούν τη βοήθειά μας, όπως η Ελλάδα, αλλά το θεωρούμε καθήκον μας”.