Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ντυμένος στα μαύρα και έμοιαζε με τον αρχηγό της μαφίας. Το θυμικό των ανδρών ερεθίζει μια τέτοια εικόνα. Μια εικόνα εξουσίας, που ταιριάζει με το στυλ του ανθρώπου που την έχει. Ενδεχομένως όχι απαραίτητα στην κομψότητα, αλλά στη βιοδυναμική. 

Ο Στέλιος Πουλιανίτης, γύρω στα μέσα της δεύτερης περιόδου, έμεινε μόνος του στο τρίποντο. Το σκορ ήταν 31-22 υπέρ του Περιστερίου στον τρίτο προημιτελικό του Basketball Champions League με τη Βόννη. Με αυτό το σουτ, θα ανέβαζε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια φιγούρα. 

Βασίλης Σπανούλης: Γιατί ο Πουλιανίτης έπρεπε να ευστοχήσει

Όμως, δεν ήταν ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον ο Πουλιανίτης έπρεπε να ευστοχήσει. Το κύριο θέμα ήταν να το βάλει για να δικαιώσει τον Τζο Ράγκλαντ και τον Σπανούλη. Πριν δύο εβδομάδες, ο πόιντ γκαρντ του Περιστερίου δεν είχε φειδώ στους επαίνους για τον προπονητή του. Το μόνο παράδειγμα, όμως, που έδωσε για την επιρροή του, ήταν ο Έλληνας συμπαίκτης του. 

Ο Ράγκλαντ είπε ότι "συμπαίκτης μου σουτάρει κάθε μέρα μία ώρα μετά την προπόνηση". Το όνομα του Πουλιανίτη προέκυψε στη συζήτηση. 

Στη Βόννη, ο 29χρονος πόιντ γκαρντ έμεινε μόνος του από τις, περίφημες πια, 45 μοίρες. Και το έσταξε. 

Ήταν ένα ελεύθερο σουτ. Αλλά ήταν πολύ σημαντικό να μπει. Όλη η επιρροή του Σπανούλη στο Περιστέρι, σε τέτοιες φάσεις δείχνει. Όταν ο αθλητής κάνει απλώς τη δουλειά του. 

Ο Ράγκλαντ είπε ότι πήρε απόφαση να πάει στο Περιστέρι για ένα σπουδαίο λόγο. "Για να είμαι κοντά στο μεγαλείο κάθε μέρα". Το μεγαλείο του προπονητή του. Ο Σπανούλης, λοιπόν,  κάθε μέρα καλυτερεύει ως προπονητής. Οι παίκτες του, επίσης, προοδεύουν μαζί του. 

Ο Σπανούλης μπήκε στο κλειστό στολίδι της πρώην πρωτεύουσας της Δυτικής Γερμανίας. Για περίπου τέσσερις ώρες, ήταν η απόλυτη φυσιογνωμία στη Βόννη. Στο διαμέτρημά του, άλλος δεν υπήρχε. Οι παίκτες του καταλαβαίνουν. Ακόμα κι αν δεν είναι τόσο ευαίσθητη, θα παίξουν μόνο και μόνο για την εμβέλειά του. 

Στο πρώτο παιχνίδι, η FIBA τού έβαλε μικρόφωνο. Ακούστηκε να λέει "το μεγαλείο βρίσκεται στο απλό". Υπερθεμάτισε στα λάθη των παικτών του, κυρίως αμυντικά. Γύρισε στον πάγκο και είπε, "you don't want to go to the Final 4". "Δεν θέλετε να πάτε", δηλαδή, "στο Final 4". Και συμπλήρωσε: "OK, κανένα πρόβλημα". 



Μόνο που το Περιστέρι είναι στο Final 4 που θα γίνει από τις 26 έως τις 28 Απριλίου στο Βελιγράδι. Το έκανε με τρεις ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια του Top 16. Μεταξύ σφύρας και άκμονος. Σφυρηλατημένο από τον Ήφαιστο. Και μετά τη λήξη του παιχνιδιού στη Γερμανία και του τελικού 89-77, ήρθε η ώρα να χαμογελάσει πλατιά. Διότι μεγάλος προπονητής ουδείς ξέρει αν θα γίνει. Όμως η αίσθηση που αφήνει είναι ακαταμάχητη. Κι αυτό αρκεί. Όχι μόνο για το θεατή, αλλά και για τους ίδιους τους παίκτες του.