Euro 2024: Χούλιγκαν, τρομοκράτες στη Γερμανία και στη μέση ένας αντισυνταγματάρχης
Η διπλή απειλή για το ποδόσφαιρο
Το Euro 2024 στη Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και τους χούλιγκαν, όπως στο παρελθόν λιγότερο ή περισσότερο όλα τα σχετικά με το ποδόσφαιρο.
Οι διοργανωτές του Euro 2024 στη Γερμανία προετοιμάζονται για τις διπλές απειλές της τρομοκρατίας και των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Εκατομμύρια οπαδοί του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο θα βρεθούν για το Euro 2024 στη Γερμανία στα τέλη της άνοιξης για να παρακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2024. Μεταξύ αυτών ενδεχομένως να επισκεφθούν τη Γερμανία οι χούλιγκαν και η τρομοκρατία.
Τα Euro 2024 είναι εξαιρετικά δημοφιλές και η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει ότι το φετινό τουρνουά θα προσελκύσει 2,7 εκατομμύρια φιλάθλους στα γήπεδα και άλλα 12 εκατομμύρια σε εκδηλώσεις δημόσιας προβολής στις 10 πόλεις υποδοχής - η μικρότερη από τις οποίες, το Γκελζενκίρχεν, έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από 264.000. Όλα αυτά καθιστούν το τουρνουά καλή περίπτωση για τον χουλιγκανισμό και την τρομοκρατία.
Η φιλοξενία τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων παρουσιάζει μια σειρά από υλικοτεχνικές προκλήσεις και αμέτρητους κινδύνους, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες τρομοκρατικές απειλές και την αναβίωση μιας παλιάς μάστιγας: των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου.
Euro 2024, χούλιγκαν, τρομοκρατία και ISIS
Μετά την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα τον Μάρτιο —για την οποία ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη— η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε αυξημένους συνοριακούς ελέγχους για το Euro 2024.
Ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με το ISIS απείλησε με επιθέσεις ενόψει των προημιτελικών αγώνων του Champions League, τονίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας πριν από την έναρξη του Euro 2024 στις 14 Ιουνίου, όταν οι Γερμανοί θα παίξουν με τη Σκωτία στο Μόναχο.
“Η απειλή της τρομοκρατίας έχει αλλάξει”, είπε ο Ντέιβιντ Χόλεϊ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος ασφαλείας την τελευταία φορά που η Γερμανία φιλοξένησε μια εκδήλωση αυτού του μεγέθους, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.
"Γνωρίζουμε ότι τρομοκρατικές ομάδες δραστηριοποιούνται τώρα στην Ευρώπη. Άρα είναι πολύ υψηλότερη, πιο ορατή απειλή αυτή τη φορά".
Ένας αγώνας μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν ο στόχος ενός βομβιστή αυτοκτονίας στο Παρίσι το 2015, όταν μια σειρά από συντονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη γαλλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.
Η ασφάλεια στο Stade de France, όπου διεξαγόταν ο αγώνας, εντόπισε τη ζώνη βόμβας του επιτιθέμενου και τον εμπόδισε να μπει στο γήπεδο τη στιγμή που πυροδότησε τη συσκευή.
Euro 2024 στη Γερμανία και ένας αντισυνταγματάρχης
Ο Χόλεϊ, ο οποίος ήταν κάποτε αντισυνταγματάρχης στον βρετανικό στρατό, λέει ότι η δουλειά του τώρα συνίσταται στη φροντίδα των δημοσιογράφων όταν πηγαίνουν σε “εχθρικά ή εύθραυστα περιβάλλοντα”, όπως λέει ότι τα Euro, εν προκειμένω και το Euro 2024, έχουν τη δυνατότητα να είναι.
“Θα υπάρχουν τόσοι πολλοί στόχοι, δεν είναι μόνο τα γήπεδα… Θα υπάρχουν χιλιάδες οπαδοί σε ζώνες φιλάθλων, πλατείες, όπου υπάρχει ανοιχτό καφέ ή παμπ ή εστιατόρια, πλατείες, τέτοιου είδους μέρη”.
Οι διοργανωτές του τουρνουά, η UEFA δηλαδή, ανέφεραν στο CBC News μέσω email ότι “η ασφάλεια στο EURO 2024 είναι κορυφαία προτεραιότητα για την UEFA και τις γερμανικές αρχές... Είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα".
Ο Χόλεϊ λέει ότι σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, οι αποκαλούμενοι «σκληροί στόχοι», όπως το στάδιο όπου διεξάγεται ένας αγώνας, είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει επίθεση, επειδή η ασφάλεια εντός και εκτός των γηπέδων θα είναι αυστηρή. «Μαλακοί στόχοι», ωστόσο θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι επειδή οι άνθρωποι δεν χρειάζονται εισιτήρια, γεγονός που τους καθιστά πολύ πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο.
«Αυτό με το οποίο έχετε να κάνετε είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μάτσο μεθυσμένων ανθρώπων που βασικά μεταφέρονται σε μια χώρα», λέει ο Martin Lodge, συνδιευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Κινδύνων και Ρυθμίσεων στο Λονδίνο.
Euro 2024, Γερμανία, χούλιγκαν και μπύρες
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ είχε έναν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς που απαγόρευε τη δημόσια μέθη και περιόριζε την πρόσβαση στο αλκοόλ, για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη συνέχεια, η Αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επαίνεσαν την «υποδειγματική» συμπεριφορά των Άγγλων και Ουαλών φιλάθλων που παρακολούθησαν το τουρνουά, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν επεισόδια και συλλήψεις, μια άλλη πρώτη, την οποία απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό στους κανόνες του Κατάρ για το ποτό.
Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) εξέδωσε οδηγίες τον περασμένο μήνα προτρέποντας τους αναμενόμενους μισό εκατομμύριο Βρετανούς που ταξιδεύουν στο Εuro 2024 “πίνουν υπεύθυνα”.
Η ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ πηγάζει από τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην υποκίνηση της βίας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, η οποία έχει αυξηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο χουλιγκανισμός σε έξαρση
Η βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο έχει μελετηθεί για δεκαετίες από την εμφάνισή της στη δεκαετία του 1970 και μπορεί να συνδεθεί με την ανεργία, την οικονομική ανισότητα και την αποξένωση.
Σύμφωνα με τον Ιταλό κοινωνιολόγο Roland Benedikter, υπάρχει μια έκρηξη σε όλη την Ευρώπη λόγω “των διαταραχών σχεδόν σε κάθε τομέα της κοινωνίας”.
“Οι συστημικές κρίσεις συμβαίνουν ταυτόχρονα στην πολιτική, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τη δημογραφία, την τεχνολογία και την οικονομία”, γράφει ο Benedikter, επικαλούμενος ολοένα και πιο διχασμένες κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη. Η παγκοσμιοποίηση και οι πόλεμοι τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, καθώς και η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, έχουν επηρεάσει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το μέλλον τους.
"Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τώρα ανεπαρκείς, άβολα, ανασφαλείς και ως εκ τούτου πιο επιθετικοί. Υπάρχει μια αίσθηση "απώλειας ελέγχου", γράφει ο Benedikter, αναφέροντας τις επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη ως καταλύτη για μια "παγκόσμια συστημική μετατόπιση”.
To χάος που μπορεί να προκύψει όταν οι θυμωμένοι, απαξιωμένοι οπαδοί ξεφεύγουν, εμφανίστηκε στο τελευταίο Euro, το 2021, όταν χιλιάδες οπαδοί χωρίς εισιτήρια ανέτρεψαν τα φράγματα και μπήκαν στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο.
Μια ανασκόπηση του περιστατικού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρομακτική πολιορκία ήταν “μια σειρά από “σχεδόν αστοχίες” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικούς τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο”.
Το γεγονός ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο δεδομένης της σκοτεινής ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου με τον έλεγχο του πλήθους.